Chiński produkt shiitake, który rozpoczyna swoją uprawę w Polsce i Hiszpanii

Chiński produkt shiitake, który rozpoczyna swoją uprawę w Polsce i Hiszpanii

Bi ShuTong odpowiada za rozwój biznesu w Europie w QiHe Biotechnology, ekspertze w produkcji szablonów substratów do grzybów shiitake, boczniaków i boczniaków, a także innych grzybów egzotycznych.

Niedawno firma otworzyła własną działalność w Hiszpanii, Exotic Mushroom Center. Posiada również centrum produkcyjne w Polsce, gdzie uprawia shiitake i boczniaki.


Shandong QiHe Biotech wprowadziła system uprawy grzybów jadalnych CNC i kompletny system produkcyjny, od odmian po produkty przetworzone. (Na zdjęciu zakład produkcyjny w Shandong w Chinach.)

„Produkujemy we własnych zakładach i importujemy mrożone substraty z Chin do shiitake i boczniaków” – mówi Shutong. „Nasze obiekty w Polsce zostały otwarte w maju 2020 r., a w Hiszpanii są obecnie w budowie. W 2005 r. budowaliśmy także magazyny w Korei Południowej. Później w 2014 r. otworzyliśmy fabrykę w USA, a w 2015 r. otworzyliśmy Kolejna fabryka w Japonii „Mamy obecnie cztery fabryki w Stanach Zjednoczonych, trzy w Japonii i filię w Korei Południowej. Na wszystkich tych rynkach sprzedajemy świeże grzyby. Ponadto dostarczamy na rynek również podłoża.”


Automatyczna linia do produkcji form do podłoża, zaprojektowana przez QiHe Biotechnology. Firma produkuje od 150 do 200 milionów bloków shiitake rocznie.

Po wyprodukowaniu formy są zamrażane do momentu zamontowania w miejscu, w którym będą rosły grzyby shiitake.

Na terenie Polski firma dostarcza substrat do okolicznych gospodarstw. W Holandii, Wielkiej Brytanii, Niemczech i Austrii QiHe Biotech dostarcza produkt końcowy. Największą sprzedażą zajmują się główni dystrybutorzy w Polsce. W Chinach zakłady QiHe mogą produkować od 150 do 200 milionów bloków shiitake rocznie.

ShuTong komentuje: „Rynek europejski szybko rośnie. Wcześniej Holandia miała tylko kilku producentów o niezawodnej produkcji. Większość odbiorców substratów z Chin stanowili mali producenci. Ich produkcja była niestabilna, ponieważ jakość podłoża również była niestabilna. Teraz „współpracujemy z rolnikami i produkcja stała się bardziej stabilna. Wzrosła stabilna podaż shiitake, a wraz z nią popyt”.

„Uprawiamy grzyby shiitake i boczniaki w Europie. W Stanach Zjednoczonych uprawiamy również boczniaki i rozwijamy nowy zakład produkcyjny grzybów enoki. Amerykański popyt stale rośnie wraz ze wzrostem podaży. W całej Europie rośnie zapotrzebowanie na egzotyczne grzyby. Mamy dostęp do świeżych produktów, ponieważ produkujemy lokalnie. W ramach naszej strategii biznesowej pozyskujemy substrat w Chinach i wysyłamy go do naszych obiektów rolniczych za granicą. „Popyty stabilizują się. Jednakże nadal inwestujemy, ponieważ mamy zaufanie do tego rynku” – mówi z przekonaniem ShuTong.

Zautomatyzowana linia do produkcji i pakowania brykietów shiitake.

W rzeczywistości rozpoczęcie sprzedaży i marketingu świeżego shiitake w Stanach Zjednoczonych było bardzo trudne, ale ostatnio popyt w tym kraju znacznie wzrósł i jest obecnie stabilny i silny.

Grzyby shiitake są stosunkowo łatwe w uprawie, ale często wymagają ograniczonej przestrzeni i kontrolowanej atmosfery. Producenci wyjmują substrat z opakowania, zwilżają go wodą i po trzech do pięciu dniach zaczynają widzieć pierwszy wzrost grzybów. Po siedmiu dniach plony są gotowe do zbioru. Zwykle shiitake daje dwa plony na blok, każdy o masie od 700 do 800 gramów. Boczniak daje tylko jeden zbiór, 400-500 gramów grzybów w ciągu 20 dni.

„Boczniaki są świetną alternatywą dla mięsa, można je pokroić i ugotować na patelni. Dzięki naszemu lokalnemu zapleczu produkcyjnemu i dystrybucyjnemu możemy elastycznie i szybko obsługiwać rynek. Jesteśmy przekonani, że popyt w Europie będzie rosnąć” podsumowuje Shutong. W nadchodzących latach będzie ono rosło i jesteśmy gotowi mu sprostać.

po więcej informacji:
B. Xutong
Shandong Qihe Biotechnology Co., Ltd
Telefon komórkowy: +8618766988961
E-mail: [email protected]
www.qiheshengwu.com

Data publikacji:

You May Also Like

About the Author: Ellen Doyle

"Introwertyk. Myśliciel. Rozwiązuje problemy. Specjalista od złego piwa. Skłonny do apatii. Ekspert od mediów społecznościowych. Wielokrotnie nagradzany fanatyk jedzenia."

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *