Smurfit kappa, Wiodąca firma w branży opakowań z papieru i tektury falistej zainwestuje ponad 25 milionów euro w swój „megabiał” w Brochkov, Położony w centralnym regionie Polska. Powierzchnia, która zostanie powiększona do 37 500 mkw., Co uczyni go największym zakładem firmy w Polsce i jednym z największych w Europie. Projekt obejmie instalację nowej tektury falistej high-tech, nowego sprzętu przetwórczego, usprawnionej logistyki oraz magazynu wyrobów gotowych o pojemności 12 000 palet. Stanie się również bardziej zrównoważoną elektrownią, zmniejszając emisję dwutlenku węgla o około 55 ton rocznie.
Dzięki tej inwestycji Smurfit Kappa będzie promować utworzenie 25 nowych miejsc pracy w fabryce, która po ukończeniu będzie liczyła ponad 230 pracowników. Rozpoczęcie prac zaplanowano na lipiec br., A zakończenie na 2022 r.
Saverio Mayer, CEO Smurfit Kappa Europe, Potwierdził, że „ta ważna inwestycja odzwierciedla zaangażowanie Smurfit Kappa w kontynuację Zwiększyć pozycję lidera w Europie I go Strategiczne lokalizacje w Polsce i Europie Wschodniej. Zakład w Pruszkowie ma fundamentalne znaczenie dla naszej działalności, więc ta ekspansja pozwoli nam nadal skutecznie i w sposób zrównoważony sprostać zmieniającym się potrzebom naszych obecnych i nowych klientów w kluczowych sektorach. ”
To portfolio klientów obejmuje niektóre z głównych krajowych i międzynarodowych marek z sektorów takich jak żywność i napoje konsumenckie.
W tej części Jacek Niewęglowski, Dyrektor Generalny Smurfit Kappa Polonia„Ta inwestycja pozwala nam poszerzyć gamę wartościowych produktów, które oferujemy rosnącej bazie klientów, którzy będą mogli świadczyć lepszą obsługę i zwiększać naszą konkurencyjność. Rozwój miejsc pracy potwierdza również nasze nieustające zaangażowanie w lokalną społeczność od 1998. ”
Projekt ten jest częścią nowego programu inwestycyjnego firmy, który został uruchomiony po podwyższeniu kapitału o 660 mln euro Smurfit kappa Wyprodukowano w listopadzie 2020 r.
„Introwertyk. Myśliciel. Rozwiązuje problemy. Specjalista od złego piwa. Skłonny do apatii. Ekspert od mediów społecznościowych. Wielokrotnie nagradzany fanatyk jedzenia.”