Drogi składnik to codzienna przekąska dla tych leśnych ptaków

Drogi składnik to codzienna przekąska dla tych leśnych ptaków
Halingia-purpurea -2

Patagończycy gromadzą się przy takich truflach na obfity, obfity posiłek.

Mateusz E. Smith

Kiedy dajesz mi menu restauracji, pierwszą rzeczą, którą robię, jest szukanie wszystkiego, co wspomina trufle. Risotto truflowe, frytki truflowe, aioli truflowe, co tylko chcesz. Okazuje się, że nie jestem sam. Wydaje się, że niektóre ptaki patagońskie robią to samo, skanując las na obiad.

Oczywiście istnieją już dowody na to, że ssaki i ludzie cieszą się grzybem umami, którym często jest gałka muszkatołowa. Zwierzęta mogą pomóc zachować życie naszych makaronów, rozrzucając nasiona trufli, gdy ich odchody wpadają na wolność. Teraz naukowcy z University of Florida opublikował badanie To pokazuje, że upierzone stworzenia również nie mogą stronić od luksusu.

Ale badanie, opublikowane w czwartek w czasopiśmie Current Biology, mówi, że te gastronomy, chucao tapaculos i huet-huet z czarną szyją żywią się truflami, które nie są tak ostre jak te, które znamy i kochamy. W rzeczywistości istnieje wiele rodzajów trufli, które różnią się od tych, które znajdziesz na półkach spiżarni Eleven Madison Park. Prawdopodobnie nie lubimy tych, których te ptaki szukają i wyglądają jak jaskrawo kolorowe jagody.

Według starszego autora Matthew E. Smith, adiunkt na Wydziale Patologii Roślin Uniwersytetu Florydy, odkrył trufle jako ulubione pożywienie tych ptaków podczas jednego z jego wcześniejszych projektów badawczych w Patagonii.

„Pracujemy w lesie, przerzucając ziemię i grabiąc trufle, i zauważamy, że te ptaki wciąż nas gonią i sprawdzają obszary, w których naruszyliśmy glebę” – powiedział. w obecnej sytuacji.

Kontynuował: „Wtedy znaleźliśmy trufle pokrojone na małe kawałki”. Marcus Kayava, pierwszy autor badania, „Widział nawet ptaka jedzącego trufle tuż przed nim. Wszystko to sprawiło, że zaczęliśmy się zastanawiać, czy te ptaki szukają trufli?” Caiafa, badacz z tego samego wydziału na Uniwersytecie Florydy, miał specjalne miejsce w pierwszym rzędzie dla młodego ptaka żywiącego się tym przysmakiem.

Getty Images - 143429182

Fantazyjne latanie nr 1, Chocao Tapakulu.

Neil Bowman / Getty Images

Po zaskakującym doświadczeniu obserwowania latających stworzeń poszukujących i konsumujących grzybową przekąskę, Caiafa i Smith zagłębiają się w tajemnicę. Zbadali ptasie odchody, aby sprawdzić, czy obecne jest DNA trufli.

gettyimages-1126027800

Fantazyjny ptak nr 2, czarny kapelusz z gardłem.

Kagan Hekki Sekercioglu / Getty Images

„Analiza diety oparta na DNA jest ekscytująca, ponieważ zapewnia nowy wgląd w interakcje między organizmami, które były trudne do bezpośredniej obserwacji” – powiedział Michele Gosino, jeden z autorów badania i były badacz w laboratorium Smitha.

„Ponieważ pobieranie próbek kału nie wpływa negatywnie na gatunki docelowe, myślę, że te metody są nieocenione w badaniu i ochronie pospolitych i rzadkich gatunków w przyszłości” – powiedział Gosino.

Po analizie okazało się, że 42% kupy chucao tapaculo i 38% kupy huet-huet zawiera znaczące dowody na obecność DNA trufli – ptaki wyraźnie żuły kolorowe gliniane opowieści. Następnie zespół użył mikroskopu fluorescencyjnego, aby sprawdzić, czy zarazki w stolcu są nadal zdolne do życia. ona była. Oznacza to, że ptaki pomagają ssakom w zwiększeniu rozprzestrzeniania się trufli poprzez rozprzestrzenianie zarodników podczas wypróżniania.

Guteria-mes3444

Trufle w dżungli Patagonii.

Mateusz E. Smith

Naukowcy twierdzą również, że grzyby te odgrywają ważną rolę w ekosystemach leśnych: pomagają kolonizować korzenie drzew.

„Te grzyby tworzą grzybnię, związek, w którym grzyb pomaga roślinie pobierać składniki odżywcze w zamian za cukry z rośliny” – wyjaśnił Kayava. Od teraz zespół zamierza rozszyfrować, dlaczego badane trufle są tak estetycznie podobne do jasnych jagód. Podejrzewają, że jest to spowodowane ewolucyjną adaptacją, która lepiej przyciąga ptaki kochające jedzenie.

You May Also Like

About the Author: Ellen Doyle

"Introwertyk. Myśliciel. Rozwiązuje problemy. Specjalista od złego piwa. Skłonny do apatii. Ekspert od mediów społecznościowych. Wielokrotnie nagradzany fanatyk jedzenia."

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *