Duże badanie wykazało, że wegetarianie mają o 14% mniejsze ryzyko zachorowania na raka w porównaniu do wszystkożerców.
Zespół naukowców z Uniwersytetu Oksfordzkiego przeanalizował dane od ponad 470 000 Brytyjczyków i odkrył, że rybie peskatarianie mają o 10% mniejsze ryzyko. Badanie wykazało, że w porównaniu do osób, które regularnie jadły mięso – definiowane jako więcej niż pięć razy w tygodniu – osoby, które spożywały mniejsze ilości, miały o 2% mniejsze ryzyko zachorowania na raka.
Analiza wykazała, że „w tej dużej brytyjskiej kohorcie spożywanie mniejszej ilości mięsa, jedzenie ryb lub wegetarian wiązało się z niższym ryzykiem wszystkich lokalizacji nowotworowych w porównaniu ze zwykłym jedzeniem mięsa”.
Jednak autorzy, kierowani przez Cody’ego Watlinga z Population Health Cancer Epidemiology Unit w Oksfordzie, wyjaśnili, że ich odkrycia nie dowiodły jednoznacznie, że regularne spożywanie mięsa zwiększa ryzyko zachorowania na raka. Powiedzieli, że palenie i tłuszcz w ciele mogą również pomóc w wyjaśnieniu różnic.
Ich badanie uczestników badania UK Biobank wykazało również, że:
-
Osoby jedzące mało mięsa – osoby, które spożywały mięso pięć lub mniej razy w tygodniu – miały o 9% mniejsze ryzyko zachorowania na raka jelita niż osoby regularnie jedzące mięso.
-
Kobiety wegetarianki były o 18% mniej narażone na rozwój raka piersi po menopauzie niż te, które regularnie jadły mięso, chociaż może to wynikać z ich niższego BMI.
-
Ryzyko raka prostaty jest zmniejszone u mężczyzn wegetarian o 31%, podczas gdy ryzyko raka prostaty jest zmniejszone o 20% u mężczyzn.
„Wyniki… wskazują na określone zachowania żywieniowe, takie jak mniej mięsa. [and] Diety wegetariańskie lub wegańskie mogą mieć wpływ na zmniejszenie ryzyka niektórych nowotworów; W tym przypadku jelita, piersi i prostata” – powiedział dr Jyota Mitro, dyrektor ds. badań i innowacji na świecie nowotwór Research Fund International (WCRF), który współfinansował badanie z Cancer Research UK.
Dodała, że odkrycia potwierdzają wieloletnią radę WCRF, że ludzie powinni ograniczyć spożycie czerwonego i przetworzonego mięsa oraz jeść więcej produktów pełnoziarnistych, warzyw, owoców i roślin strączkowych.
Autorzy badania z Oxfordu powiedzieli: „Ryzyko zachorowania na raka jelita grubego jest mniejsze”. [bowel] Rak u osób nisko jedzących mięso jest zgodny z wcześniejszymi dowodami na szkodliwy wpływ jedzenia mięsa. Niższe ryzyko zachorowania na raka piersi u weganek po menopauzie można prawdopodobnie „w dużej mierze” wyjaśnić niższym BMI.
„Nie jest jasne, czy inne różnice obserwowane dla wszystkich rodzajów raka i raka prostaty odzwierciedlają jakikolwiek związek przyczynowy, czy też wynikają z innych czynników”.
Chociaż naukowcy odkryli, że „spożywanie ubogiego w mięso, wegetarianizm lub weganizm wiązało się z niższym ryzykiem wszystkich rodzajów raka”, dodali, że „może to wynikać z czynników żywieniowych i/lub różnic w stylu życia, które nie są związane z żywnością. , jak palenie”. Ich wyniki zostały opublikowane w czwartek w czasopiśmie BMC Medicine.
Richard McElwain, dyrektor generalny Vegetarian Society, powiedział: „To badanie uzupełnia rosnącą liczbę badań, które promują pozytywne i ochronne działanie diety wegetariańskiej.
Ponieważ rak dotyka obecnie jednego na dwóch z nas w całym kraju, zdrowa dieta wegetariańska może odegrać oczywistą rolę w zapobieganiu tej chorobie. W rzeczywistości dowody z poprzednich badań sugerują, że zbilansowana dieta roślinna może również zmniejszyć ryzyko chorób serca i cukrzycy, a także nowotworów”.
Watling i współpracownicy prowadzą dalsze badania wśród wegetarian, peskatarian i wegan, aby dokładniej zbadać związek między dietą a ryzykiem raka.
Uważa się, że od 5% do 7% Brytyjczyków jest wegetarianami, a 2-3% stosuje dietę wegetariańską, zgodnie z Sondaże YouGov.
Dr Julie Sharpe, szefowa działu zdrowia i informacji dla pacjentów w Cancer Research UK, powiedziała, że chociaż wykazano, że ograniczenie spożycia przetworzonego mięsa zmniejsza ryzyko raka jelita, „jedzenie od czasu do czasu bekonu lub wieprzowiny”. ”, dodając, „Jeśli często jesz dużo mięsa, cięcie jest dobrym pomysłem, ale dieta wegańska nie zawsze oznacza, że ktoś je zdrowo”.
„Introwertyk. Myśliciel. Rozwiązuje problemy. Specjalista od złego piwa. Skłonny do apatii. Ekspert od mediów społecznościowych. Wielokrotnie nagradzany fanatyk jedzenia.”