W czwartek władze federalne ogłosiły, że jedna osoba zmarła, a 22 osoby trafiły do szpitala z powodu wybuchu listerii, a większość zarażonych przebywała na Florydzie około miesiąc przed zachorowaniem.
Żadne źródło żywności nie zostało zidentyfikowane jako przyczyna epidemii, która dotknęła ludzi w 10 stanach od stycznia 2021 r. do 12 czerwca 2022 r., Centra Kontroli i Zapobiegania Chorobom poinformowały w oświadczeniu.
Ustalenie, czy choroba jest związana z wybuchem epidemii, zajmuje zwykle trzy lub cztery tygodnie, więc ostatnie przypadki mogą nie być zgłaszane w danych. Rzeczywista liczba pacjentów jest prawdopodobnie wyższa, ponieważ niektórzy ludzie wracają do zdrowia bez opieki medycznej, podała agencja.
Objawy podobne do listeriozy – gorączka, wymioty i biegunka – często dotykają osoby starsze, osoby z obniżoną odpornością i kobiety w ciąży, które mogą przenosić ją na płody. Według Centrów Kontroli i Zapobiegania Chorobom kobiety w ciąży są 10 razy bardziej narażone na infekcje niż inne.
Objawy zwykle zaczynają się w ciągu dwóch tygodni po zjedzeniu skażonej żywności. CDC powiedział, że ludzie, którzy mają większe ryzyko infekcji i mają objawy, powinni porozmawiać ze swoimi lekarzami, zwłaszcza jeśli niedawno podróżowali na Florydę.
Agencja zwróciła się do opinii publicznej o pomoc w ustaleniu źródła epidemii. Centra Kontroli i Zapobiegania Chorobom powiedziały, że osoby z objawami powinny spisać to, co pamiętają o tym, co jedli miesiąc przed chorobą.
Agencja stwierdziła, że zmarła osoba mieszkała w Illinois, dodając, że 12 rannych mieszkało na Florydzie. Nowy Jork i Massachusetts miały po dwóch pacjentów, podczas gdy Kolorado, Georgia, Kansas, Minnesota, New Jersey i Pensylwania zarejestrowały po jednym. CDC podało, że pacjenci byli w wieku od 1 do 92 lat, średnio 72.
„Pięć osób zachorowało w czasie ciąży, a jedna choroba doprowadziła do utraty płodu” – podała agencja.
Bakterie Listeria można znaleźć w glebie, wodzie i odchodach zwierząt. Według Kliniki Mayo ludzie mogą zarazić się jedząc skażoną żywność, w tym niepasteryzowane mięso i mleko, surowe warzywa oraz niektóre przetworzone produkty, takie jak kiełbasa i delikatesy.
„Introwertyk. Myśliciel. Rozwiązuje problemy. Specjalista od złego piwa. Skłonny do apatii. Ekspert od mediów społecznościowych. Wielokrotnie nagradzany fanatyk jedzenia.”