Choroba Parkinsona dotyka rocznie około 90 000 starszych Amerykanów, co stanowi wzrost o 30 000 w porównaniu z wcześniejszymi szacunkami. Według badania opublikowanego w czwartek.
Wskaźniki zachorowań były zróżnicowane w całym kraju. Stany z wyższymi wskaźnikami starszych mieszkańców odnotowały więcej diagnoz choroby, której ryzyko zwykle wzrasta wraz z wiekiem, podobnie jak niektóre stany „pasa rdzy” na północnym wschodzie i środkowym zachodzie z historią przemysłu ciężkiego.
Zwiększone wskaźniki choroby Parkinsona, koszty leczenia i utrata dochodów oznaczają, że choroba dotknie każdego, bezpośrednio lub pośrednio, powiedział dr Michael Okun, szef neurologii na University of Florida College of Medicine w Gainesville.
„Choroba taka jak ta może doprowadzić do bankructwa systemu opieki zdrowotnej” – powiedział Okun, który nie był zaangażowany w badania, ale jest doradcą medycznym Fundacji Parkinsona. – To coś, na co wszyscy powinniśmy zwrócić uwagę.
Co to jest choroba Parkinsona?
Choroba Parkinsona to zespół zwyrodnieniowy, który powoduje powolną utratę obwodów mózgowych związanych z ruchem, myśleniem i zachowaniem. Może powodować drżenie, sztywność, spowolnienie i upadki, a także niepokój, depresję i zaburzenia snu.
Gwiazdy, u których zdiagnozowano chorobę Parkinsona, to aktorzy Michael J. Fox i Alan Alda, bokser Muhammad Ali oraz piosenkarze Linda Ronstadt i Neil Diamond.
Ile osób żyje z chorobą Parkinsona?
Nowe badanie wykazało, że co roku u 90 000 Amerykanów diagnozuje się chorobę Parkinsona, w porównaniu z wcześniejszymi szacunkami 60 000. Okun powiedział, że odkrycie opiera się na pięciu wcześniejszych badaniach rozpowszechnienia, w tym danych do 2012 r., więc prawdopodobnie jest to niedoszacowanie.
Zgodnie z badaniami mężczyźni są dwukrotnie bardziej narażeni na diagnozę niż kobiety, a częstość występowania ogólnie wzrasta wraz z wiekiem, począwszy od lat 60.
a Badanie z 2018 r. przeprowadzone w ramach projektu Parkinson’s Disease Prevalence Project Szacuje się, że do 2020 roku w Stanach Zjednoczonych z chorobą Parkinsona będzie żyło 930 000 osób, a do 2030 roku 1,2 miliona, co w dużej mierze wynika ze starzenia się społeczeństwa.
Określenie wskaźnika zachorowalności może pomóc przekonać prawodawców do skierowania większych funduszy na badania nad chorobą Parkinsona, a firm do inwestowania w leczenie, powiedział Jim Beck, współautor badania i dyrektor naukowy Fundacji Parkinsona, która pomogła sfinansować nowe badanie z Michaelem Kliniczna Fundacja J. Foxa i Instytut Nauk Osteopatycznych.
„Chcemy wykorzystać te dane, aby zachęcić decydentów do ponownego rozważenia, ile funduszy otrzymuje choroba Parkinsona i jej wpływu na społeczeństwo” – powiedział. „Tutaj jest prawdziwe wezwanie do działania”.
Dlaczego stawki rosną?
Najprostszą odpowiedzią jest to, że Amerykanie się starzeją. To prawdopodobnie wyjaśnia wyższe stawki w stanach takich jak Floryda, które są popularnymi miejscami docelowymi dla emerytów.
Istnieje również dziwny związek między paleniem a chorobą Parkinsona, powiedział Beck, ponieważ nałogowi palacze wydają się mniej narażeni na rozwój choroby.
Powiedział, że wraz ze spadkiem wskaźników palenia wzrosła liczba zachorowań na chorobę Parkinsona, chociaż palenie może być oznaką czegoś innego niż sam tytoń jako czynnik ochronny.
Wzrost w miejscach takich jak Ohio i Pensylwania może być spowodowany różnymi czynnikami, w tym lepszą świadomością i zanieczyszczeniami środowiskowymi pochodzącymi z przemysłu ciężkiego.
Czy czynniki środowiskowe również mogą mieć na to wpływ?
Badania są wciąż w powijakach, ale ekspert od choroby Parkinsona, Ray Dorsey, dochodzi do wniosku, że choroba rozwija się szybciej niż starzenie, więc istnieją inne czynniki, prawdopodobnie środowiskowe.
Jednak niektóre badania wskazują na parakwat pestycydowy Nie wszystkie badania potwierdzają ten związek. Dorsey powiedział, że toczą się procesy sądowe przeciwko producentom parakwatu przez osoby z chorobą Parkinsona – osoby, które nie mają historii rodzinnej ani możliwej do zidentyfikowania genetycznej przyczyny choroby, ale były narażone na działanie parakwatu przed rozwojem choroby Parkinsona.
Dorsey powiedział, że zanieczyszczenie powietrza może również zwiększać ryzyko choroby Parkinsona, podobnie jak wirus choroby Parkinsona Trichloroetylen lub środek odtłuszczający TCE.
Dlaczego taki podział zagadnień jest ważny?
Beck powiedział, że wiedza o tym, gdzie najprawdopodobniej wystąpi choroba Parkinsona, może pomóc urzędnikom w kierowaniu funduszami i opieką. „Czy mamy neurologów stacjonujących tam, gdzie są ci ludzie?”
Powiedział, że może to również dotyczyć obszaru o wysokim wskaźniku poszukiwań eksperymentalnych i zatrudnienia.
Ile kosztuje choroba Parkinsona w Ameryce?
Beck powiedział, że każda rodzina, w której rozwija się choroba Parkinsona, wydaje około 26 000 dolarów rocznie z własnej kieszeni na walkę z tą chorobą, znacznie więcej niż wydaje się na choroby serca i cukrzycę.
Wcześniejsze badanie Fundacji Michaela J. Foxa i innych wykazało, że choroba Parkinsona kosztuje 52 miliardy dolarów rocznie i będzie kosztować 80 miliardów dolarów rocznie do 2037 roku.
Rząd federalny wydaje obecnie ponad 200 milionów dolarów rocznie na leczenie choroby Parkinsona. Ale Okun powiedział, że potrzebna jest inwestycja w wysokości 3 miliardów dolarów rocznie, aby znaleźć realne metody leczenia, lepiej zrozumieć chorobę i, miejmy nadzieję, nauczyć się, jak jej zapobiegać.
Beck powiedział, że większe finansowanie badań pomaga również przyciągnąć więcej talentów naukowych w tej dziedzinie. „Jeśli zobaczą, że trudno będzie przeprowadzić badania nad chorobą Parkinsona, ponieważ nie ma tam dużo pieniędzy, pójdą do czegoś innego”.
Skontaktuj się z Karen Weintraub pod adresem [email protected].
Ochrona zdrowia i bezpieczeństwo pacjentów w USA TODAY jest częściowo możliwa dzięki grantowi Fundacji Masimo na rzecz Etyki, Innowacji i Konkurencji w Opiece Zdrowotnej. Fundacja Masimo nie zapewnia wkładu redakcyjnego.
„Introwertyk. Myśliciel. Rozwiązuje problemy. Specjalista od złego piwa. Skłonny do apatii. Ekspert od mediów społecznościowych. Wielokrotnie nagradzany fanatyk jedzenia.”