Holandia i Polska są zainteresowane pomidorami Pacino IGP, ale brakuje produktu

Holandia i Polska są zainteresowane pomidorami Pacino IGP, ale brakuje produktu

„W ostatnich dniach, dzięki nieustannym działaniom komunikacyjnym i promocyjnym, nasze pomidory z chronionym oznaczeniem geograficznym spotkały się z pozytywnym międzynarodowym odzewem. Szczególnie Holandia i Polska wykazały duże zainteresowanie”, ujawnia Sebastiano Fortunato, prezes. Konsorcjum Ochrony Pomidorów Pacino ChOG.

Sebastiano Fortunato na zdjęciu z targów FRUIT LOGISTICA 2023.

„Gwałtowny wzrost cen gazu zaszkodził holenderskim pomidorom, które do dojrzewania potrzebują ciepła i sztucznego oświetlenia” – kontynuuje prezydent. „To Holandia i Polska znalazły w pomidorach Pacino odpowiedni punkt odniesienia, aby zaspokoić potrzeby swoich łańcuchów dostaw. Ponadto cena jest rozsądna i zgodna z wartością dodaną produktu takiego jak nasz, zwłaszcza w czasach braku produkcji krajowej, popytu z tych rynków, spadającej konsumpcji i naszego sektora oraz Po kilku mrocznych miesiącach naznaczonych niedawnymi klęskami żywiołowymi, które zniszczyły całą Sycylię, daje nadzieję na przyszłość”.

„Relacje nawiązane podczas naszych reprezentacyjnych działań za granicą, w tym na wystawie w Berlinie, stanowią ważny wynik dla członków konsorcjum” – wyjaśnia dyrektor Salvatore Ciamita. „Z drugiej strony Rada Dyrektorów udzieliła nam już szerokiego mandatu do tworzenia tych nowych przestrzeni, kontynuując ten program umiędzynarodowienia, który z poszanowaniem zrównoważonego rozwoju i środowiska jest jedną z głównych osi naszego programu”.

Zdjęcie pliku.

„Tymczasem, z powodu szkód spowodowanych przez tajfun w dniach 8 i 9 lutego, produkcja pomidorów Pachino IGP nie była dobra”, kontynuuje Fortunato. „Uszkodzone konstrukcje, z których wiele zostało zalanych, są obecnie odbudowywane. Tymczasem plany dystrybucji do klientów zostały naruszone i nie można ich utrzymać. Produkcja została ograniczona do kilku ton. Świadczą o tym koszty produkcji pomidorów. wiśnia, Dla przykładu, wynosi obecnie ponad 3 euro za kilogram. Zawrotna myśl o noworocznych cenach, które wynosiły około 30-50 eurocentów z wieloma niesprzedanymi ilościami w kategorii pomidorów gruszkowych z powodu niezwykłych upałów w roku.

„Niestety, wejście nowych partnerów w ubiegłym roku niewiele pomogło przy 10% zwiększeniu powierzchni upraw objętych chronionym oznaczeniem geograficznym. Na rozmiary strat w uprawach musimy jeszcze poczekać. Raporty o zniszczeniach zostaną opublikowane w ciągu kilku najbliższych dni Nadzieja jest jednak stracona ostatnia, więc nasi zagraniczni będziemy dbać o nowych klientów i umówiliśmy się, że jak najszybciej rozpoczniemy z nimi projekty – podsumowuje. Federacja.

Po więcej informacji:
Sebastiano Fortunato
Consorzio di Tutela Pomodoro
di Pacino ChOG
Przez Mediolan, 2
96018 Pacino (SR) – Włochy
Tel: +39 (0)931 595106
[email protected]
www.igppachino.it

Data wydania:

You May Also Like

About the Author: Eugene Barker

"Przyjaciel zwierząt na całym świecie. Guru sieci. Organizator. Geek kulinarny. Amator telewizyjny. Pionier kawy. Alkoholowy narkoman."

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *