Sztuczne słodziki i inne substytuty cukru słodzą żywność bez dodatkowych kalorii. Ale badania pokazują, że składniki mogą właśnie to zrobić Wpływa na zdrowie jelit i serca. Z raportu: Cukier stołowy lub sacharoza jest nadal dominującym słodzikiem w żywności, a spożywanie zbyt dużej ilości ultra przetworzonej żywności z dodatkiem cukru wiąże się z chorobami przewlekłymi i otyłością. Liczba nowych produktów spożywczych zawierających sacharozę spadła o 16 procent w ciągu ostatnich pięciu lat. Zmniejszyło się również użycie syropu kukurydzianego o wysokiej zawartości fruktozy i syropu z agawy. „Te niskokaloryczne słodziki są tak wszechobecne w żywności, że ludzie często nie zdają sobie sprawy, że je spożywają” – powiedziała Alison Silvitsky, profesor nadzwyczajny na Wydziale Nauk o Sporcie i Żywieniu na Uniwersytecie George’a Washingtona. Wiele substytutów cukru jest znanych jako słodziki o wysokiej intensywności, ponieważ często są setki razy słodsze niż cukier stołowy.
Niektóre są syntetyczne, takie jak sukraloza, aspartam i sacharyna, podczas gdy inne, takie jak alluloza, stewia i ekstrakt z owoców mnicha, są określane jako „naturalne”, ponieważ pochodzą z roślin. Substytuty cukru można znaleźć na listach składników na opakowaniach żywności, często o nazwach, których wielu konsumentów nie rozpoznaje, takich jak przygoda, neotam i acesulfam potasowy. Żywność, która twierdzi, że „nie zawiera sztucznych słodzików”, jest często słodzona stewią i innymi „naturalnymi” zamiennikami cukru. Różnorodne słodziki pojawiają się w płatkach śniadaniowych, sokach i innych pakowanych produktach spożywczych sprzedawanych dzieciom — chociaż organizacje zdrowia publicznego odradzają ich stosowanie wśród dzieci. Sukraloza i acesulfam potasowy są regularnie stosowane w greckim jogurcie, tortilli i innych produktach spożywczych podawanych w szkolnych posiłkach. Szkoły w niektórych stanach eksperymentowały z podawaniem mleka czekoladowego słodzonego mieszanką cukru i ekstraktu z owoców mnicha. […] Naukowcy uważali, że nieodżywcze substancje słodzące są w dużej mierze obojętne, aktywując słodkie receptory na naszych językach i przepuszczając je przez nasze ciała bez powodowania zmian metabolicznych. Pozostają jednak pytania dotyczące skutków zdrowotnych spożywania dużych ilości tych składników. Światowa Organizacja Zdrowia ostrzega ludzi przed ograniczeniem spożycia substytutów cukru ze względu na ich potencjał wywoływania „niepożądanych” długoterminowych skutków, w tym niekorzystnego wpływu na zdrowie jelit i metabolizm.
„Introwertyk. Myśliciel. Rozwiązuje problemy. Specjalista od złego piwa. Skłonny do apatii. Ekspert od mediów społecznościowych. Wielokrotnie nagradzany fanatyk jedzenia.”