Badają wewnętrzną strukturę skorupy, aby uzyskać mocniejsze i zdrowsze jaja kurze

Artykuły

Badają wewnętrzną strukturę skorupy, aby uzyskać mocniejsze i zdrowsze jaja kurze

01 maja 2023 r

Wyniki badań pozwalają lepiej zrozumieć, w jaki sposób skorupka jaja ułatwia rozwój zarodka w środku i wyklucie pisklęcia.

fontanna: Iberoamerykańska Agencja Publikacji Nauki i Technologii

Międzynarodowy projekt badawczy, prowadzony przez profesora Marka Mackeya z McGill University w Kanadzie, w którym Alejandro P. .

Znajomość wewnętrznej struktury skorupki jaja może pomóc w selekcji genetycznej kurczaków w celu uzyskania mocniejszych, trudniejszych do rozbicia i zdrowszych jaj. Czasopismo Science Advances powtórzyło tę pracę.

Skorupka jaja kurzego składa się zarówno z organicznego, jak i nieorganicznego węglanu wapnia. Ważnym odkryciem z tej pracy jest to, że nanostruktura jest związana z osteopontyną, białkiem skorupki jaja, które również występuje w kościach.

Wyniki badań pozwalają lepiej zrozumieć rozwój zarodków kurzych w jajach, proces, który został udoskonalony z chirurgiczną precyzją dzięki ewolucji na przestrzeni milionów lat istnienia ptaków.

proces rozwoju jaj

Skorupa jaja jest wystarczająco mocna, aby zapobiec pękaniu po złożeniu i podczas inkubacji. Podczas swojego wzrostu płód potrzebuje wapnia do budowy kości. Wapń pozyskiwany jest dzięki rozpuszczeniu wewnętrznej części skorupy jaja, która z kolei osłabia się na korzyść pęknięcia w momencie wylęgu i pojawienia się pisklęcia.

Międzynarodowy zespół naukowców odkrył, że proces ten jest możliwy dzięki zmianom, jakie zaszły w nanostrukturach kory podczas inkubacji.

Opad żywności

Naukowcom udało się odtworzyć nanostruktury podobne do tych występujących w białkach skorupek jaj. „Lepsze zrozumienie roli białek w procesach zwapnienia, które wzmacniają strukturę skorupek jaj, może mieć istotne implikacje dla bezpieczeństwa żywnościowego tych produktów” – mówią autorzy prac.

„Około 10% jaj kurzych pęka, co zwiększa ryzyko zatrucia pokarmowego, takiego jak salmonella” – wyjaśniają naukowcy. „Zrozumienie, w jaki sposób nanostruktury metaliczne przyczyniają się do wzmocnienia skorupy, może pozwolić nauce na genetyczną selekcję kurczaków w celu uzyskania mocniejszych, zdrowszych jaj”.

Badanie wewnętrznej struktury skorupki jaja jest skomplikowane ze względu na łatwość, z jaką pęka. Międzynarodowy zespół naukowców wykorzystał system rozrzedzania jonów do skrupulatnego zbadania wewnętrznej struktury tego materiału za pomocą mikroskopu elektronowego na kanadyjskim Uniwersytecie McGill.

Odniesienie bibliograficzne

Athanasiadou i in. Nanostruktura, osteopontyna i właściwości mechaniczne wapiennych skorupek jaj ptaków. Science Advances 30 marca 2018: Vol.4, no. 3, ear3219 DOI: 10.1126/sciadv.aar3219

You May Also Like

About the Author: Randolph Feron

"Amatorski praktykujący muzykę. Wieloletni przedsiębiorca. Odkrywca. Miłośnik podróży. Nieskrępowany badacz telewizji."

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *