Świeże polskie borówki mogą trafiać na chiński rynek

Świeże polskie borówki mogą trafiać na chiński rynek

Zgodnie z odpowiednimi przepisami ustawowymi i wykonawczymi Chin oraz rozporządzeniami Głównego Urzędu Celnego Chińskiej Republiki Ludowej oraz rozporządzeniami Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi RP w sprawie wymagań fitosanitarnych dla świeżych polskich borówek amerykańskich eksportowanych do W Chinach niedawno zezwolono na import świeżych polskich borówek, które spełniają następujące odpowiednie wymagania.

Plantacje i pakowalnie eksportowane do Chin muszą być skontrolowane i zarejestrowane przez Państwowy Instytut Ochrony Nasiennictwa i Roślin w imieniu Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi RP (dalej „Strona polska”) oraz zatwierdzone przez Generalnej Administracji Celnej Chińskiej Republiki Ludowej (dalej „(zwanej dalej „stroną chińską”) w celu rejestracji. Dane rejestracyjne obejmują nazwę, adres i numer rejestracyjny. Przed corocznym sezonem eksportowym strona polska musi przekazać chińskiej stronę z listą rejestracyjną, która zostanie opublikowana na oficjalnej stronie internetowej Generalnej Administracji Celnej po sprawdzeniu i zatwierdzeniu przez stronę chińską.

Izolowane szkodniki budzące obawy w Chinach obejmują Cothronia Cassandre, Diaport spp. (Szczepionka przeciw poceniu się, D.. Tam są, D.. Rudys), septoria albopunctata i wiele innych.

Sady eksportujące do Chin muszą ustanowić i stosować Dobre Praktyki Rolnicze (GAP), aby zagwarantować innowacyjność w procesie produkcji: utrzymanie warunków sanitarnych w sadach, usuwanie opadłych i zgniłych owoców podczas zbiorów oraz wdrażanie zintegrowanej ochrony przed szkodnikami (IPM), np. owadami. Monitoring, kontrola chemiczna lub biologiczna oraz działalność rolnicza.

Borówka eksportowana do Chin jest przetwarzana, pakowana, przechowywana i wysyłana pod polskim nadzorem.

Podczas procesu pakowania jagody eksportowane do Chin muszą mieć usunięte chore i uszkodzone owoce, zebrane, posortowane i przedmuchane sprężonym powietrzem, aby upewnić się, że są wolne od owadów, szkodników, zgniłych owoców, gałęzi, liści, korzeni i gleby. Jeśli zapakowane jagody wywożone do Chin muszą być przechowywane, należy je natychmiast wyrzucić i przechowywać oddzielnie, aby zapobiec ponownemu zakażeniu przez organizmy szkodliwe.

W ciągu dwóch lat od handlu strona polska musi kontrolować każdą partię borówek eksportowanych do Chin w stawce 2 proc. Jeśli w ciągu dwóch lat nie wystąpią żadne problemy fitosanitarne, odsetek próbek zostanie zmniejszony do 1%. W przypadku znalezienia żywych izolatów gatunków owadów, które mogą dotyczyć Chin, przesyłki masowe nie będą eksportowane do tego kraju. Polska musi znaleźć przyczynę i podjąć działania naprawcze. Jednocześnie należy przechowywać dokumentację i udostępniać ją stronie chińskiej na jej żądanie.

Źródło: chińskie służby celne

Data wydania:

You May Also Like

About the Author: Eugene Barker

"Przyjaciel zwierząt na całym świecie. Guru sieci. Organizator. Geek kulinarny. Amator telewizyjny. Pionier kawy. Alkoholowy narkoman."

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *