Około tuzina obecnych i niedawnych studentów college’u cierpiących na alergie pokarmowe podzieliło się historiami o zetknięciu się z alergenami w jadalniach na kampusie, podczas lifehacków w akademikach i podczas wydarzeń poza kampusem.
Alyssa Bauder, 25-letnia doktorantka w Chicago, cierpiąca na silną alergię na orzechy, wspomina, że pewnego dnia, na drugim roku studiów na Ohio State University, obudziła się i znalazła masło orzechowe porozrzucane po korytarzu swojego akademika, w tym na dywanie i drzwiach sypialni, i Wspólna łazienka. Nikt mieszkający na jej piętrze nie wiedział wówczas, że ona i jej współlokatorka mają poważną alergię na orzeszki ziemne, więc przypisali incydent „pijanym studentom wracającym do domu z baru”.
Bauder powiedział, że pracownicy akademika „włożyli minimum wysiłku”, aby dowiedzieć się, kto zdewastował wejście i posprzątać bałagan pozostawiony we włóknach dywanu, zanim w końcu przeprowadzili właściwe sprzątanie.
„Nawet po usunięciu fizycznych alergenów z holu traumatyczne przeżycie pozostało we mnie” – powiedział Bauder. który założył bloga, Wszystko o alergiachO problemach psychicznych związanych z alergiami pokarmowymi. Powiedziała, że incydent ponownie wywołał uczucie stresu pourazowego związanego z alergią pokarmową, którą cierpiała od dzieciństwa.
Powiedziała: „Nigdy więcej nie czułam się tak dobrze w tym miejscu. Zawsze martwiłam się, że mój but wyśledzi moje masło orzechowe do bezpiecznego miejsca w moim pokoju”.
Uniwersytet zaoferował Bauder i jej współlokatorce wolne miejsce do zamieszkania na czas porządków, ale zamiast tego zdecydowała się zatrzymać w pobliskim domu rodzinnym.
Rzecznik stanu Ohio powiedział, że nie może omawiać konkretnych studentów, ale zdrowie i bezpieczeństwo studentów, wykładowców i personelu „jest najwyższym priorytetem”.
Nowy krajobraz alergii pokarmowych
Częstość występowania i nasilenie alergii pokarmowych u dzieci Wzrost o 50 procent Według organizacji non-profit zajmującej się badaniami i edukacją w zakresie alergii pokarmowych w latach 1997–2011. Przynajmniej teraz Jedna na 10 osób dorosłych w Stanach Zjednoczonych cierpi na alergię pokarmowąWedług danych opublikowanych w JAMA Network w 2019 r. Niektórzy badacze opisali mutację jako „Epidemia alergii pokarmowych„.
„Wszyscy dorastają i zabierają alergie pokarmowe na studia” – powiedział. Ruchi Gupta, lekarz medycyny i dyrektor-założyciel Centrum Badań nad Alergią Pokarmową i Astmą (CFAAR) w Northwestern Medicine. „Mówimy o 10% studentów, którzy po raz pierwszy uczą się niezależności, samodzielnego wybierania jedzenia, co pokrywa się z ich pragnieniem bycia akceptowanym, zawierania przyjaźni, jedzenia poza domem i chodzenia na imprezy”.
Gupta stwierdziła, że prawdziwy zakres problemu jest nieznany, po części dlatego, że studenci nie mają obowiązku deklarowania we wnioskach o alergię pokarmową. Jeszcze trudniej jest oszacować, ile osób cierpi na anafilaksję – zagrażającą życiu reakcję alergiczną – podczas pobytu na terenie kampusu.
2016 Zostań opisali prawie trzykrotny wzrost liczby wizyt na oddziałach ratunkowych z powodu nietolerancji pokarmowej wśród dzieci w wieku od 5 do 17 lat w latach 2005–2014.
„Wiemy, że co roku jedno na pięcioro dzieci i co dziesiąty dorosły trafia na oddział ratunkowy z powodu reakcji alergicznej na pokarm” – powiedziała Gupta. „I z pewnością uważamy, że jest on wyższy w przypadku studentów i młodych dorosłych w tym wieku”.
Wiele aspektów studiów obejmuje wyżywienie, w tym powitalne bufety podczas tygodnia orientacyjnego i spotkania w akademiku. Gupta stwierdziła, że imprezy należą do najniebezpieczniejszych środowisk.
„Znowu jest jak w przedszkolu” – powiedziała Caroline Mwasisi, wiceprezes stowarzyszenia ds. relacji społecznych. Grupa łącznikowa ds. alergii pokarmowych i anafilaksji (FAACT) i matka dwójki studentów. „Musisz pozbyć się alergii pokarmowej i przekazać ją, wstrzymując oddech, ponieważ masz nadzieję, że podejmą dobre decyzje”.
Jadalnie na kampusach to pola minowe dla alergii pokarmowych
Niektóre jadalnie uniwersyteckie mają dedykowane stanowiska Nie zawiera dziewięciu powszechnych alergenów pokarmowych: orzeszków ziemnych, orzechów, mleka, jajek, pszenicy, soi, ryb, skorupiaków i sezamu. (Te pokarmy Odpowiedzialny za 90 procent wszystkich reakcji alergicznych pokarmowychwedług FAACT.)
Jednak pomimo środków ostrożności zdarzają się błędy, jak wskazuje wiele niepotwierdzonych raportów. w jednym ZostańStudenci powiedzieli badaczom, że zjedli żywność, która była nieprawidłowo oznakowana lub że podano im niewłaściwe posiłki w jadalniach.
Niektórzy tak twierdzą Pracownicy jadalni na terenie kampusu nie są odpowiednio przeszkoleni w zakresie alergii pokarmowych.
Na początku pierwszego roku na Uniwersytecie w Toronto w 2016 r. Gina Tso miała trudności ze znalezieniem bezpiecznych posiłków w swojej jadalni.
Pewnego dnia OSP, który ma silną alergię na mleko, jajka, wołowinę i wieprzowinę, wybiera miskę wegańskiej soczewicy, którą sprzedawca w food court przykrywa kawałkiem chleba na bazie mleka.
„Musiałam oddać posiłek komuś innemu” – powiedziała 24-letnia Tso, obecnie pracownik socjalny w Los Angeles. „Nie czułam się komfortowo, wracając i ponownie zamawiając rzekomo wegetariański posiłek bez chleba, ze względu na brak świadomości pracownika”.
Kate Weiser, 19-letnia studentka drugiego roku Uniwersytetu w Chicago, cierpiąca na alergię na jajka, orzeszki ziemne, orzechy i ryby, stwierdziła, że miała szczęście, że miała dostęp do punktu z żywnością niezawierającą alergenów.
„Menu składa się z 5-tygodniowego cyklu, w którym każdego dnia podawane są różne posiłki” – powiedział rzecznik Uniwersytetu w Chicago. Weiser stwierdziła jednak, że najtrudniejszą częścią jej pierwszego roku na kampusie były częste i ograniczone opcje posiłków.
„Trudno jeść codziennie to samo” – powiedział Weiser. „Poza tym jest to jedzenie typu food court, więc przede wszystkim nie jest dobre”.
Wyzwania socjalizacyjne z alergiami pokarmowymi
Dla osób cierpiących na alergie pokarmowe imprezy towarzyskie i inne wyjścia stwarzają mnóstwo innych zagrożeń.
Alkohol jest jednym z czynników. Etykiety wielu napojów alkoholowych nie ujawniają składników ani potencjalnych alergenów, co zwiększa ryzyko narażenia osób uczulonych na żyto, pszenicę, jęczmień, a nawet orzeszki ziemne. Alkohol nie tylko może zwiększyć nasilenie reakcji alergicznej, ale jego działanie odurzające może również zmniejszyć zdolność pacjenta do zauważania, co się dzieje, co prowadzi do opóźnienia w leczeniu.
Jednak wiele osób cierpiących na alergie twierdzi, że ich największym wyzwaniem jest ogólny brak wsparcia i zrozumienia wśród rówieśników.
Tsou powiedziała, że unika mówienia o swoich alergiach ze strachu, że „nazwie to trudnym lub irytującym”. Przypomniała sobie imprezę w bractwie we włoskiej restauracji, kiedy była na pierwszym roku studiów, kiedy zaczęła mieć reakcję alergiczną po zjedzeniu kawałka spaghetti, które uważała za bezpieczne.
Tsu poczuła mrowienie w gardle i zaczęła mieć trudności z oddychaniem. Powiedziała, że była tak zawstydzona używaniem EpiPena w obecności znajomych, że zamiast tego przeprosiła samą siebie za wezwanie Ubera do szpitala.
Założyła EpiPen w samochodzie, ale było już za późno, aby zapobiec ciężkiej reakcji. Zaczęła wymiotować. Kiedy dotarła do szpitala, jej drogi oddechowe były prawie zamknięte, a dłonie i palce zrobiły się niebieskie z powodu braku tlenu.
„Naprawdę nie doceniłeś mojej wrażliwości, nad czym jest mi przykro” – powiedziała Tsou. Oferty teraz alergia pokarmowa oraz poradnictwo psychologiczne dla uczniów i rodziców. „Przez większość dzieciństwa nie doświadczyłem żadnej reakcji alergicznej, ale potem poszedłem na studia i w ciągu trzech lat miałem trzy reakcje alergiczne, ponieważ nie miałem umiejętności, aby się bronić”.
Znajdź wsparcie na terenie kampusu
Katelyn Chu, 18-letnia studentka Uniwersytetu Wirginii, w wieku 10 lat zachorowała na alergię na soję. Jako Amerykanka pochodzenia koreańskiego dorastała, unikając tradycyjnych potraw, takich jak tofu, soja i miso.
Dołącza do grupy azjatyckich studentów na terenie kampusu, ale podczas imprez grupowych często podawane są tradycyjne azjatyckie potrawy. „Czasami serwują sushi lub inne tradycyjne azjatyckie jedzenie, którego nie mogę zjeść” – powiedziała. „To jest wyczerpujące.”
Zostało zorganizowane przez dwóch młodych studentów Northwestern University, Kethana Bajaja i Julię Auerbach College rzecznicy świadomości i edukacji na temat alergii pokarmowych (CAFAE), aby wspierać uczniów cierpiących na alergie pokarmowe i inne schorzenia związane z żywnością.
Bajaj powiedział, że zaczął działać na rzecz uczniów cierpiących na alergie pokarmowe po tym, jak jako student zobaczył, jak jego starszy brat radzi sobie z własnymi alergiami. Auerbach powiedziała, że choruje na celiakię od 12. roku życia i chce pomóc innym w przejściu ze szkoły średniej do college’u.
CAFAE organizuje sesje szkoleniowe EpiPen na terenie kampusu i zapewnia studentom możliwość omówienia swoich doświadczeń z alergią pokarmową. Grupa planuje także rozszerzyć swoją działalność na pobliskie szkoły średnie.
Studenci Uniwersytetu Tulane w Luizjanie rozpoczynają zajęcia CAFAE w przyszłym roku akademickim, a Bajaj i Auerbach rozmawiają z kilkoma uniwersytetami na temat nowych zajęć.
Bajaj i Auerbach powiedzieli, że byli podekscytowani założeniem klubu po tym, jak skorzystali z ankiety internetowej, aby uzyskać wgląd w doświadczenia związane z alergiami na terenie kampusu. Odkryli, że uczniowie bez alergii byli zainteresowani szkoleniem z EpiPen i nauką, jak to zrobić Pomoc osobie, która ma reakcję alergiczną.
Rozpoczęcie badań i edukacji w zakresie alergii pokarmowych (FARE) oraz FAACT programy Podnoszenie świadomości na temat alergii wśród pracowników uczelni i ww centra zasobów. Zapewniają również studentom Listy kontrolne, Pomoc prawna oraz inne informacje związane z alergiami pokarmowymi.
Niedawno wypuszczono aplikację o nazwie Spokin”Top 100Ten ranking uczelni przyjaznych alergikom opiera się na dotychczasowych opiniach ponad 300 studentów. W przyszłym miesiącu aplikacja będzie dostarczać bardziej szczegółowych informacji na temat zasad i praktyk w zakresie alergii pokarmowych stosowanych w różnych uczelniach. Szkoły biorące udział w programie wnoszą opłatę za udział w programie.
„Celem jest znaczne ułatwienie i tak już żmudnego procesu badawczego w szkole” – powiedziała Susie Hultquist, założycielka i dyrektor generalna Spokane, która jest także matką studentki cierpiącej na alergię pokarmową.
Michael i Rebecca Sohi zaczęli Fundacja Alison Rose Ich córka, Allison Rose, studentka pierwszego roku na Uniwersytecie Ohio, zmarła w 2017 roku z powodu powikłań związanych z reakcją alergiczną, gdy spędzała czas poza kampusem z przyjaciółmi.
Postęp przedsiębiorstwa Świadomość i edukacja na temat alergii pokarmowych do ponad 60 szkół średnich, uczelni, restauracji i innych organizacji. Zaopatruje także szkoły w bezpłatną adrenalinę. Niedawno zainstalowano na Uniwersytecie Ohio Zestawy ratunkowe dla alergików w kolorze żółtym W każdej hali z jedzeniem na cześć Allison.
„Uważamy, że musimy być pionierami dla rodziców, którzy stoją za nami, aby nigdy nie doświadczyli tego, czego my musieliśmy doświadczyć” – powiedziała Rebecca Sohee.
Sami Sanders, 17-letnia uczennica liceum w Gruzji, która cierpi na kilka poważnych alergii pokarmowych, rozpoczęła starania o przyjęcie na studia.
Matka Sanders nauczyła ją, jak dzwonić i wysyłać e-maile do restauracji i firm, aby poprosić o informacje na temat określonych produktów spożywczych oraz porozmawiać z przyjaciółmi i rodziną o swoich alergiach.
„Kiedy podrosłam, zdałam sobie sprawę, że moja mama nie będzie w stanie zabrać głosu i przeprowadzić za mnie badań. Musiałabym to zrobić sama” – powiedziała Sanders. „Zdecydowanie denerwuję się studiami, ale zostaję pozytywny. Wiem, że skończę tam, gdzie powinienem”.
„Introwertyk. Myśliciel. Rozwiązuje problemy. Specjalista od złego piwa. Skłonny do apatii. Ekspert od mediów społecznościowych. Wielokrotnie nagradzany fanatyk jedzenia.”