Objawy choroby Alzheimera przenoszone przez przeszczep drobnoustrojów

Objawy choroby Alzheimera przenoszone przez przeszczep drobnoustrojów

streszczenie: Nowe badanie potwierdziło związek między drobnoustrojami jelitowymi a chorobą Alzheimera.

Badania wykazały, że objawy choroby Alzheimera mogą zostać przeniesione na młode, zdrowe organizmy poprzez przeszczepy drobnoustrojów jelitowych. U pacjentów z chorobą Alzheimera stwierdzono zwiększoną obecność bakterii prozapalnych, co jest związane z ich stanem poznawczym.

Odkrycie to podkreśla, że ​​mikrobiom jelitowy jest kluczowym obszarem badań nad chorobą Alzheimera.

Kluczowe fakty:

  1. Upośledzenie pamięci u pacjentów z chorobą Alzheimera może zostać przeniesione na młode zwierzęta poprzez przeszczepy drobnoustrojów jelitowych.
  2. Wzrost liczby bakterii zapalnych w jelitach jest bezpośrednio powiązany z pogorszeniem funkcji poznawczych u pacjentów z chorobą Alzheimera.
  3. Badania wskazują, że wczesna interwencja polegająca na badaniu roli drobnoustrojów jelitowych we wczesnych stadiach demencji może prowadzić do nowych podejść terapeutycznych.

źródło: Firma Union Carbide

Naukowcy odkryli związek między drobnoustrojami jelitowymi a chorobą Alzheimera.

Po raz pierwszy naukowcy odkryli, że objawy choroby Alzheimera mogą zostać przeniesione na zdrowy młody organizm za pośrednictwem drobnoustrojów jelitowych, co potwierdza ich rolę w chorobie.

Badaniami kierowała profesor Yvonne Nolan z APC Microbiome Ireland, wiodącego na świecie centrum badawczego finansowanego przez SFI z siedzibą w University College Cork (UCC) oraz Wydziału Anatomii i Neuronauki UCC, wraz z profesor Sandrine Thoret z King’s College London i doktor Annamaria. Cattaneo IRCCS Fatebenefratelli, Włochy.

Badanie potwierdza wyłonienie się mikrobiomu jelitowego jako głównego celu badań w chorobie Alzheimera ze względu na jego szczególną podatność na wpływy stylu życia i środowiska.

Opublikowane w mózgBadanie wykazało, że zaburzenia pamięci u osób chorych na chorobę Alzheimera mogą zostać przeniesione na młode zwierzęta w wyniku przeszczepienia drobnoustrojów jelitowych.

W próbkach kału pacjentów chorych na Alzheimera stwierdzono większą liczebność bakterii prozapalnych, a zmiany te były bezpośrednio powiązane z ich stanem poznawczym.

Profesor Yvonne Nolan powiedziała: „Badane przez nas testy pamięci opierały się na wzroście nowych neuronów w obszarze hipokampa mózgu. Zaobserwowaliśmy, że zwierzęta posiadające bakterie jelitowe pochodzące od osób chorych na Alzheimera wytwarzały mniej nowych neuronów i miały gorszą pamięć.

„Osoby cierpiące na chorobę Alzheimera są zwykle diagnozowane w momencie lub po wystąpieniu objawów poznawczych, na co może być już za późno, przynajmniej w przypadku obecnych metod terapeutycznych” – powiedział profesor Nolan. „Zrozumienie roli mikrobiomu jelitowego podczas otępienia prodromalnego – lub na początku etap – przed wystąpieniem „Możliwe objawy mogą otworzyć możliwości opracowania nowego leczenia, a nawet indywidualnej interwencji”.

Choroba Alzheimera jest najczęstszą przyczyną demencji. Jest to ogólne określenie utraty pamięci i innych zdolności poznawczych na tyle poważnych, że zakłócają one codzienne życie. W miarę starzenia się naszego społeczeństwa jedna na trzy osoby urodzone dzisiaj prawdopodobnie zachoruje na chorobę Alzheimera.

Dzięki funduszom Science Foundation Ireland naukowcy z UCC opracowują strategie promujące zdrowe starzenie się mózgu i opracowują metody leczenia choroby Alzheimera, badając, w jaki sposób mikroflora jelitowa reaguje na wpływy stylu życia, takie jak dieta i ćwiczenia.

Profesor Sandrine Thoret, profesor neurologii w King’s College w Londynie i jedna z głównych autorek badania, powiedziała: „Choroba Alzheimera to podstępna choroba, na którą nie ma jeszcze skutecznego leczenia. To badanie stanowi ważny krok naprzód w naszym zrozumieniu choroby, potwierdzając, że skład naszych drobnoustrojów jelitowych odgrywa przyczynową rolę w rozwoju choroby.

„Te wspólne badania położyły podwaliny pod przyszłe badania w tej dziedzinie i mam nadzieję, że doprowadzą do potencjalnego postępu w interwencjach terapeutycznych”.

Badania przeprowadziła dr Stephanie Grabrucker, badaczka ze stopniem doktora współpracująca z profesorem Nolanem, we współpracy ze stypendystkami ze stopniem doktora Ediną Silajdjić z King’s College w Londynie i dr Moirą Marizzone z IRCCS Fatebenefratelli we Włoszech. Współpracownikami UCC byli profesor Cora O’Neill, dr Olivia O’Leary, dr Sarah Nicholas, dr Jane English, Sebastian Dom Hansen i dr Aungus Lavelle.

Pan. „Cieszę się, że mogę wziąć udział w tym ekscytującym badaniu, które pogłębia naszą wiedzę na temat ważnej roli, jaką mikrobiom jelitowy odgrywa w mózgu” – powiedział John F. Cryan, wiceprezes UCC ds. badań i innowacji, który również był zaangażowany w te badania. „Choroby pokrewne, takie jak choroba Alzheimera, są uznawane przez UCC i APC.” Microbiome Ireland jako wiodące instytucje w badaniach nad mikrobiomem i zdrowiem mózgu.

„Badanie to jest zgodne z ramami UCC Futures Framework oraz planem strategicznym uniwersytetu dotyczącym żywności, mikrobiomu i zdrowia na rzecz przyszłego starzenia się i nauk o mózgu, który wkrótce zostanie wprowadzony”.

Informacje o badaniach nad chorobą Alzheimera

autor: Kate O’Sullivan
źródło: Firma Union Carbide
Komunikacja: Kate O’Sullivan – Union Carbide Corporation
zdjęcie: Zdjęcie przypisane Neuroscience News

Oryginalne wyszukiwanie: Otwarty dostęp.
Mikrobiota pacjentów z chorobą Alzheimera powoduje deficyty poznawcze i neurogenezy w hipokampie„Przez Yvonne Nolan i in. mózg


podsumowanie

Mikrobiota pacjentów z chorobą Alzheimera powoduje deficyty poznawcze i neurogenezy w hipokampie

Choroba Alzheimera to złożone zaburzenie neurodegeneracyjne, które prowadzi do pogorszenia funkcji poznawczych i zdrowia psychicznego. Niedawne badania wykazały, że mikrobiom jelitowy jest ważnym czynnikiem podatności na chorobę Alzheimera, wykazując specyficzne zmiany w składzie mikrobiomu jelitowego u pacjentów z chorobą Alzheimera i na modelach gryzoni. Nie wiadomo jednak, czy zmiany w mikroflorze jelitowej są przyczyną objawów choroby Alzheimera.

Aby zrozumieć, w jakim stopniu mikroflora jelitowa cierpiąca na chorobę Alzheimera jest zaangażowana w fizjologię i zachowanie gospodarza, przeszczepiliśmy mikroflorę kałową od pacjentów z chorobą Alzheimera i dobraną pod względem wieku zdrową grupę kontrolną młodym myszom zubożonym w mikroflorę.

Odkryliśmy zaburzenia zachowania zależne od neurogenezy hipokampa u dorosłych – procesu niezbędnego dla niektórych funkcji pamięci i nastroju, powstałego w wyniku przeszczepów pacjentom z chorobą Alzheimera. Warto zauważyć, że nasilenie upośledzenia jest powiązane z klinicznymi wynikami poznawczymi u pacjentów-dawców. Widoczne były także odrębne zmiany w metabolizmie szczura i hipokampa.

Ponieważ neurogenezy hipokampa nie można zmierzyć u żywych ludzi, ale jest ona modulowana przez ogólnoustrojowe środowisko krążenia, oceniliśmy wpływ ogólnoustrojowego środowiska AD na zastępcze odczyty neurogenezy. Surowica pacjentów z chorobą Alzheimera zmniejszała neurogenezę w komórkach ludzkich w laboratorium Powiązano je z wynikami poznawczymi i głównymi rodzajami drobnoustrojów.

Nasze odkrycia po raz pierwszy ujawniają, że objawy choroby Alzheimera mogą być przenoszone na młody, zdrowy organizm poprzez mikrobiom jelitowy, potwierdzając przyczynową rolę mikrobiomu jelitowego w chorobie Alzheimera i podkreślając neurogenezę hipokampa jako centralny, zbieżny proces komórkowy, który reguluje krążenie jelitowe i ogólnoustrojowe. – Czynniki pośredniczące w chorobie Alzheimera.

You May Also Like

About the Author: Ellen Doyle

"Introwertyk. Myśliciel. Rozwiązuje problemy. Specjalista od złego piwa. Skłonny do apatii. Ekspert od mediów społecznościowych. Wielokrotnie nagradzany fanatyk jedzenia."

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *