Według ekspertów jest to podstawowa zdrowa dieta, której nie masz dość

Według ekspertów jest to podstawowa zdrowa dieta, której nie masz dość

karmić

Kiedy większość ludzi myśli o tak zwanych „superfoodach” zalecanych dla zdrowego trybu życia, coś z puszki zazwyczaj nie przychodzi na myśl.

Ale jeden z ekspertów twierdzi, że istnieje podstawowy produkt z supermarketu, który stanowi niezbędny element każdej zbilansowanej diety, a większość z nas nie spożywa go w wystarczającej ilości.

Doktor Michael Mosley powiedział, że puszki tłustych ryb, w tym sardynek, makreli i anchois, znacznie poprawiają zdrowie mózgu ze względu na wysoki poziom kwasów omega-3. Codzienna poczta.

„Omega-3 to niezbędny kwas tłuszczowy, co oznacza, że ​​jest niezbędny dla naszego zdrowia, ale niestety organizm nie jest w stanie go wyprodukować, więc jedynym sposobem na dostarczenie mu wystarczającej ilości jest dieta” – powiedział Mosley.

„Między innymi utrzymuje komórki mózgowe w zdrowiu i umożliwia komunikację między sobą” – dodał.

Chociaż konserwy rybne są stosunkowo niedrogie i łatwe do spożycia, według National Institutes of Health ponad 90% Amerykanów nie przestrzega zalecanego spożycia kwasów omega-3.
Shaith – Stock.adobe.com

Choć konserwy rybne są stosunkowo niedrogie, według Światowej Organizacji Zdrowia ponad 90% Amerykanów nie przestrzega zalecanego poziomu spożycia kwasów omega-3. Narodowy Instytut Zdrowia.

Eksperci od żywienia polecić Co najmniej dwie porcje tłustych ryb tygodniowo. Zalecają również mieszanie rodzaju spożywanych tłustych ryb.

Jeśli obawiasz się, że w puszce pojawią się dwie porcje tłustej ryby, dobrym pomysłem jest sięgnięcie po świeży filet z łososia ze stoiska z owocami morza.

Uważaj jednak, aby nie przesadzić – jedzenie dużych ilości konserw rybnych w puszkach może stanowić problem, jak niedawno doniósł gospodarz podcastu Joe Rogan, u którego zdiagnozowano zatrucie arszenikiem po zjedzeniu przez pewien czas trzech puszek sardynek dziennie.

Jeśli niepokoisz się, że w puszce pojawią się dwie porcje tłustej ryby, dobrym pomysłem jest sięgnięcie po świeży kawałek łososia ze stoiska z owocami morza.
Timolina – Stock.adobe.com

Tym, którzy wolą całkowicie unikać ryb, Mosley powiedział Daily Mail, że wodorosty są również pełne kwasów omega-3.

Mówi, że ta żywność „żywiła naszych przodków przez tysiące lat”.

Nasiona lnu, nasiona chia, orzechy włoskie, oliwki i jaja to inne dobrze znane źródła kwasów omega-3.

Tymczasem suplementy omega-3 cieszą się dużą popularnością, jednak w ostatnim czasie eksperci kwestionują ich skuteczność.

Badanie przeprowadzone przez Centrum Medyczne Uniwersytetu Teksasu w Dallas wykazało, że na etykietach suplementów zawierających olej rybny często znajdują się oświadczenia zdrowotne, które nie są poparte żadnymi badaniami.

„Na podstawie tego, co osobiście widziałam w sklepie spożywczym i aptece, nie byłam zaskoczona tak dużą liczbą oświadczeń zdrowotnych na suplementach oleju rybnego” – stwierdziła Joanna Asadourian, współautorka badania. – stwierdziła Medscape Cardiology.


Załaduj więcej…




https://nypost.com/2023/11/03/lifestyle/this-is-the-healthy-diet-staple-youre-not-getting-enough-of-according-to-experts/?utm_source=url_sitebuttons&utm_medium=site %20buttons&utm_campaign=site%20buttons

Skopiuj adres URL udostępniania

You May Also Like

About the Author: Ellen Doyle

"Introwertyk. Myśliciel. Rozwiązuje problemy. Specjalista od złego piwa. Skłonny do apatii. Ekspert od mediów społecznościowych. Wielokrotnie nagradzany fanatyk jedzenia."

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *