Badanie wykazało, że utratę smaku lub zapachu wirusa Covid-19 można wytłumaczyć genetyką

Badanie wykazało, że utratę smaku lub zapachu wirusa Covid-19 można wytłumaczyć genetyką

Sekret, dlaczego ludzie są ranni COVID-19 Według ostatnich badań opublikowanych w czasopiśmie Nature, utrata smaku lub zapachu może leżeć w genetycznym czynniku ryzyka. Genetyka.

„Wciąż nie wiadomo, w jaki sposób przechodzimy od infekcji do utraty węchu” – powiedział dr Justin Turner, adiunkt otolaryngologii w Vanderbilt. Uniwersytet w Nashville, Tennessee., który nie był częścią badanie.

Naukowcy z 23andMe, firmy zajmującej się genomiką i biotechnologią, przeanalizowali dane od 69 841 osób w Stany Zjednoczone Ameryki i Zjednoczone Królestwo Ci, którzy wzięli udział w ankietach internetowych po pozytywnym wyniku testu na COVID-19, porównali tych, którzy zgłosili utratę smaku lub zapachu, z tymi, którzy tego nie zrobili.

Wśród osób, które uzyskały pozytywny wynik testu na COVID-19, 68% uczestników zgłosiło utratę smaku lub zapachu, ankietowane kobiety o 11% częściej zgłaszały objawy niż mężczyźni, a około 73% miało od 26 do 35 lat. badanie.

PLIK – Na tym zdjęciu z 31 sierpnia 2021 r. Jack Kingsley RN uczęszcza do pacjenta z COVID-19 na oddziale intensywnej opieki medycznej (MICU) w Saint Luke's Boise Medical Center w Boise w stanie Idaho.  Zamiast tego lato, które miało oznaczać niezależność Ameryki od COVID-19, zbliżyło się do Stanów Zjednoczonych jeszcze silniej pod tyranią wirusa, z codziennymi zgonami powracającymi do stanu z marca 2021 r.

PLIK – Na tym zdjęciu z 31 sierpnia 2021 r. Jack Kingsley RN uczęszcza do pacjenta z COVID-19 na oddziale intensywnej opieki medycznej (MICU) w Saint Luke’s Boise Medical Center w Boise w stanie Idaho. Zamiast tego lato, które miało oznaczać niezależność Ameryki od COVID-19, zbliżyło się do Stanów Zjednoczonych jeszcze silniej pod tyranią wirusa, z codziennymi zgonami powracającymi do stanu z marca 2021 r.
(Zdjęcie AP/Kyle Green, plik)

COVID-19: Rosja jest bardzo zaraźliwa przez cały czas, obwinia zmienną omikronową

Badanie wykazało również, że utrata smaku lub węchu była częstsza wśród osób, które zostały przetestowane na COVID-19 w porównaniu z osobami, które miały negatywny wynik testu, ale zgłosiły objawy grypopodobne, zauważając, że osoby pochodzące z Azji Wschodniej lub Afryki były mniej prawdopodobne. zgłosić to. Utrata węchu lub smaku w porównaniu z ludźmi europejski Rodowy.

Zespół badawczy porównał różnice genetyczne między osobami, które zgłosiły utratę smaku lub węchu, z osobami, które tego nie zrobiły, i znalazł miejsce w pobliżu dwóch genów, UGT2A1 i UGT2A2, powiązanych ze zmysłem węchu związanym z utratą węchu. Smak i zapach po zakażeniu COVID-19.

Chociaż przeszłość Zwierzę Badania wykazały, że te geny, które ulegają ekspresji w naszych tkankach nosa, biorą udział w eliminacji „zapachów”, a wcześniejsze badania eksperymentalne sugerują, że utrata węchu jest związana z uszkodzeniem tkanek wzdłuż wyściółki nosa, a autorzy przyznają, że nie jest jasne, w jaki sposób geny są faktycznie zaangażowane, tylko dlatego, że „… może odgrywać rolę w fizjologii dotkniętych komórek i wynikającym z tego upośledzeniu funkcjonalnym, które przyczynia się do utraty zdolności do funkcjonowania”. Zapach. „

Chociaż badanie jest badaniem na dużą skalę, ma kilka ograniczeń, w tym stronniczość wobec uczestników pochodzenia europejskiego i poleganie wyłącznie na ankietach samoopisowych bez jakiejkolwiek oceny klinicznej uczestników.i oraz niemożność „oddzielenia” utraty smaku od zapachu, ponieważ obydwa zostały uwzględnione w jednym pytaniu ankietowym.

Należy zauważyć że [gene] Wariant zidentyfikowany w tym badaniu wydaje się również mieć związek z ogólną zdolnością węchu, co może wskazywać, że osoby z wysoką wrażliwością na zapach lub smak mogą być bardziej narażone na utratę tych zmysłów w wyniku infekcji SARS-CoV-2.” autorzy. Powiedział.

PLIK – Zarejestrowana pielęgniarka Emily Yu, po lewej, rozmawia z Paulem Altamerano, 50-letnim pacjentem z COVID-19, w Providence Holy Cross Medical Center w Los Angeles, 13 grudnia 2021 r. Szpitale w Stanach Zjednoczonych są oburzone wariantem omicronowym i wchodzenie w stan nieładu, który różni się od poprzednich mutacji COVID-19.  (Zdjęcie AP/Jae C. Hong, plik)

PLIK – Zarejestrowana pielęgniarka Emily Yu, po lewej, rozmawia z Paulem Altamerano, 50-letnim pacjentem z COVID-19, w Providence Holy Cross Medical Center w Los Angeles, 13 grudnia 2021 r. Szpitale w Stanach Zjednoczonych są oburzone wariantem omicronowym i wchodzenie w stan nieładu, który różni się od poprzednich mutacji COVID-19. (Zdjęcie AP/Jae C. Hong, plik)
(AFP)

KLIKNIJ TUTAJ, ABY UZYSKAĆ ​​APLIKACJĘ FOX NEWS

Wcześniejsze badania wykazały, że utrata smaku i węchu jest powiązana z „brakem ochrony komórek czuciowych nosa i języka przed infekcją wirusową” – mówi dr Danielle Reed, zastępca dyrektora Monell Chemical Senses Center w Filadelfia. Reed bada różnice między osobami w utracie smaku i zapachu w wyniku COVID-19, ale nie był częścią badanie.

„To badanie wskazuje na inny kierunek” – zauważyła. „Ścieżki, które rozkładają substancje chemiczne, które powodują smak i zapach, mogą być nadaktywne lub nieaktywne, zmniejszając lub zniekształcając zdolność odczuwania smaku i węchu.

You May Also Like

About the Author: Ellen Doyle

"Introwertyk. Myśliciel. Rozwiązuje problemy. Specjalista od złego piwa. Skłonny do apatii. Ekspert od mediów społecznościowych. Wielokrotnie nagradzany fanatyk jedzenia."

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *