CDC ostrzega: „Nie całuj ani nie przytulaj żółwia” w związku z rozprzestrzenianiem się salmonelli w 11 stanach

CDC ostrzega: „Nie całuj ani nie przytulaj żółwia” w związku z rozprzestrzenianiem się salmonelli w 11 stanach

Do tej pory epidemia zainfekowała co najmniej 26 osób w 11 stanach.

Centra Kontroli i Zapobiegania Chorobom ostrzegły ludzi, aby nie „całowali ani nie przytulali żółwia” po wybuchu salmonelli wywołanej przez młode żółwie, które zachorowało co najmniej 26 osób w 11 stanach.

Służby zdrowia publicznego ogłosiły, że prowadzą dochodzenie w sprawie A „epidemia obejmująca wiele stanów” Według CDC, Salmonellę powiązano z występowaniem młodych żółwi po tym, jak w ostatnich miesiącach zachorowały dziesiątki osób.

Centra Kontroli i Zapobiegania Chorobom stwierdziły, że prawo federalne zabrania sprzedaży i dystrybucji jako zwierząt domowych żółwi o skorupach o długości mniejszej niż 4 cale, ponieważ powodują one wiele chorób, zwłaszcza u małych dzieci.

„Pomimo zakazu żółwie te można czasami spotkać nielegalnie w Internecie, sklepach, pchlich targach i przydrożnych kioskach” – kontynuowało CDC. „Żółwie domowe dowolnej wielkości mogą przenosić w swoich odchodach zarazki salmonelli, nawet jeśli wyglądają zdrowo i czysto. Zarazki te mogą łatwo przedostać się do ich ciał, wody w zbiorniku i wszystkiego, co znajduje się w okolicy, w której żyją i wędrują. Możesz zachorować od dotyku żółwia lub czegokolwiek, co się w nim znajduje, a następnie dotykanie ust lub jedzenia nieumytymi rękami i połykanie zarazków salmonelli.

Urzędnicy stwierdzili, że chociaż każdy żółw może przenosić zarazki salmonelli, znanym źródłem choroby są tylko żółwie o skorupach krótszych niż cztery cale.

Urzędnicy ds. zdrowia publicznego potwierdzili, że znanych jest co najmniej 26 ofiar tej epidemii w 11 stanach Jak dotąd dziewięć hospitalizacji i brak zgonów.

Urzędnicy twierdzą, że objawy salmonelli mogą wystąpić od sześciu godzin do sześciu dni po spożyciu bakterii, a osoby na nią cierpiące mogą odczuwać biegunkę, gorączkę i skurcze żołądka.

Chociaż większość ludzi wraca do zdrowia bez leczenia po czterech do siedmiu dniach, u niektórych osób – najczęściej dzieci w wieku poniżej 5 lat, dorośli w wieku powyżej 65 lat lub osoby z osłabionym układem odpornościowym – choroba może mieć poważniejsze doświadczenie. Choroba i wymaga pomocy lekarskiej, a nawet hospitalizacji.

Istnieją działania, które możesz podjąć, aby zmniejszyć potencjalne narażenie, jeśli rozważasz zakup żółwia domowego, masz już go lub jesteś na niego narażony.

CDC ostrzega przed kupowaniem żółwi ze skorupami dłuższymi niż cztery cale wyłącznie w renomowanych sklepach zoologicznych, ponieważ „renomowane sklepy zoologiczne nie sprzedają żółwi ze skorupami o długości mniejszej niż 4 cale”.

„Zawsze dokładnie myj ręce mydłem i wodą natychmiast po dotknięciu lub karmieniu żółwia oraz po dotknięciu lub oczyszczeniu obszaru, na którym żyje i wędruje. Dorośli powinni upewnić się, że małe dzieci prawidłowo myją ręce „, Centrum Kontroli i Zapobiegania Chorobom dodany.

Władze ostrzegają: „Nie całuj i nie przytulaj żółwia, nie jedz ani nie pij w jego pobliżu”. Może to spowodować rozprzestrzenienie się bakterii salmonelli w jamie ustnej i wywołać chorobę.Trzymaj żółwia z dala od kuchni i innych miejsc, w których je, przechowuje lub przygotowuje żywność.

Jedyne, czego nie powinieneś robić, to wypuszczać żółwia na zewnątrz.

„Skontaktuj się z lokalnym schroniskiem dla gadów, schroniskiem dla zwierząt lub sklepem zoologicznym, aby uzyskać możliwość bezpiecznego ponownego zamieszkania dla żółwia” – stwierdziło CDC w oświadczeniu ogłaszającym wybuch epidemii. „Wypuszczanie zwierząt na wolność może zakłócać życie dzikiej przyrody i w niektórych stanach może być zabronione przez prawo”.

Na koniec staraj się zachować czystość i pamiętaj, aby natychmiast skontaktować się ze swoim lekarzem, jeśli jakiekolwiek objawy staną się poważne.

Więcej informacji na temat salmonelli można znaleźć w Centrach Kontroli Chorób Strona z najczęściej zadawanymi pytaniami dotyczącymi Salmonelli.

You May Also Like

About the Author: Ellen Doyle

"Introwertyk. Myśliciel. Rozwiązuje problemy. Specjalista od złego piwa. Skłonny do apatii. Ekspert od mediów społecznościowych. Wielokrotnie nagradzany fanatyk jedzenia."

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *