Dieta śródziemnomorska: dietetyczka dzieli się swoimi ulubionymi śniadaniami

Dieta śródziemnomorska: dietetyczka dzieli się swoimi ulubionymi śniadaniami

Wędzony łosoś na grzance z nasionami to jedno z ulubionych śniadań Kirsten Jackson.
Getty/Kirsten Jackson

  • Kirsten Jackson jest dyplomowaną dietetyczką, która przestrzega diety śródziemnomorskiej, która ma wiele zalet zdrowotnych.
  • Dzieliła się śniadaniami w pracowite poranki i poranki, kiedy miała więcej czasu.
  • Jackson powiedziała, że ​​w 70 procentach przypadków przeklina płatki owsiane z owocami i nasionami oraz masło orzechowe.

Dietetyk, która przestrzega diety śródziemnomorskiej, podzieliła się swoimi śniadaniami z Insiderem.

Dieta śródziemnomorska od dawna uważana jest za jeden z najzdrowszych sposobów odżywiania. Podkreśla warzywa, rośliny strączkowe, owoce morza, oliwę z oliwek i wino z umiarem i zachęca do minimalnego spożycia przetworzonej i smażonej żywności, czerwonego mięsa, rafinowanych zbóż, dodanych cukrów i tłuszczów nasyconych.

Kirsten Jackson jest zarejestrowaną dietetyczką, która wcześniej powiedziała Insiderowi, że przestrzega diety śródziemnomorskiej, ponieważ badania pokazują, że zmniejsza ona ryzyko chorób, w tym cukrzycy typu 2, raka, chorób serca i chorób psychicznych.

Aby rozpocząć dzień w przyjazny dla diety, śródziemnomorski sposób, Jackson przez większość czasu je płatki owsiane, aw weekendy lub dni, kiedy ma więcej czasu, wędzi łososia na grzance z pestkami.

Owsianka z owocami, masłem orzechowym i ziarnami

Owsianka z mrożonymi jagodami, masłem orzechowym i nasionami.
GT

Jackson powiedziała, że ​​ma „obsesję” na punkcie płatków owsianych i zjada je na śniadanie przez 70% czasu, zwykle z rozmrożonymi mrożonymi owocami, masłem orzechowym i nasionami.

„Owies zawiera rodzaj błonnika zwanego beta-glukanem, który, jak wykazano klinicznie, obniża poziom cholesterolu i poprawia oporność na insulinę” – powiedział Jackson. Zawierają również prebiotyki, dzięki czemu odżywiają poziomy dobrych bakterii jelitowych.

Dla osób z zespołem jelita drażliwego owies jest szczególnie dobry, ponieważ nie zawiera dużo FODMAP, co oznacza, że ​​może pomóc nam mieć zdrowe, miękkie stolce bez wzdęć, powiedział Jackson. A jako bonus, cały owies jest tańszy niż paczkowana granola.

Jackson osłodziła owsiankę mrożonymi owocami. „Mrożone owoce są zwykle tańsze niż świeże owoce i zawierają więcej mikroelementów, ponieważ zamrażanie zapobiega rozpadowi mikroelementów” – dodała.

Powiedziała, że ​​Jackson zazwyczaj wybiera owoce w jaskrawych kolorach, takie jak jagody, ponieważ są bogate w polifenole, które działają jako przeciwutleniacze i zwalczają wolne rodniki związane ze stanami zapalnymi, takimi jak rak.

Nasiona stanowią kolejne źródło prebiotyków, które pomagają w rozwoju bakterii jelitowych, a także tłuszczów zdrowych dla serca. Powiedziała, że ​​Jackson kupuje hurtowo nasiona i orzechy, aby obniżyć koszty.

„Oczywiście owsianka jest bardzo wszechstronna, możesz mieć nocną owsiankę lub zmieniać dodatki w zależności od preferencji” – powiedziała. „Widziałem nawet pyszne odmiany, w których można wymieszać je z pesto, jeśli takie są twoje preferencje”.

Wędzony łosoś na grzance

Wędzony łosoś na grzance.
GT

Powiedziała, że ​​kiedy Jackson ma więcej czasu rano, robi wędzonego łososia na grzance z pestkami.

„Wędzony łosoś jest bogaty w kwasy tłuszczowe omega-3, które mają wiele korzyści zdrowotnych, takich jak zmniejszenie ryzyka chorób serca, poprawa płodności, a nawet korzyści estetyczne dla naszych włosów i paznokci” – powiedziała. „Wędzony łosoś jest drogi, chociaż wybór wędzonego łososia może być dobrym substytutem dla niektórych osób”.

Powiedziała, że ​​Jackson wybiera tosty pełnoziarniste – zamiast zwykłego białego lub brązowego chleba – aby wprowadzić do swojej diety więcej pokarmów roślinnych i poprawić zdrowie jelit.

„Mąka pełnoziarnista jest szczególnie ważna, ponieważ oznacza, że ​​do wytworzenia chleba użyto każdego ziarna pszenicy”, powiedziała, co oznacza, że ​​zawiera więcej witamin, minerałów i błonnika niż inne opcje chleba.

„Pełna żywność została powiązana ze zmniejszonym ryzykiem cukrzycy, raka i chorób serca” – powiedział Jackson.

You May Also Like

About the Author: Ellen Doyle

"Introwertyk. Myśliciel. Rozwiązuje problemy. Specjalista od złego piwa. Skłonny do apatii. Ekspert od mediów społecznościowych. Wielokrotnie nagradzany fanatyk jedzenia."

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *