Dieta śródziemnomorska, często uważana za jeden z najzdrowszych sposobów odżywiania, opiera się na oliwie z oliwek.
Oliwa z oliwek ma wiele korzyści zdrowotnych, z których większość wynika z jej małych składników, takich jak polifenole. Potencjalne zalety kwasu oleinowego, który stanowi od 70% do 80% oliwy z oliwek i jest teraz przedmiotem nowego badania opublikowanego w czasopiśmie Składniki odżywczejest podświetlony.
Według naukowców z Wydziału Farmacji i Medycyny Uniwersytetu w Sewilli, głównym składnikiem Oliwa z oliwek Ma właściwości obniżające poziom cholesterolu i pomagające zapobiegać rakowi i chorobie Alzheimera.
Trudno przebić dietę śródziemnomorską, jeśli chodzi o zapobieganie chorobom i spowolnienie starzenia.
Drzewa oliwne Szeroko rozpowszechniony w rejonie Morza Śródziemnego. Naturalnie owoce tych drzew są źródłem oliwy z oliwek, co czyni ją najbardziej wyjątkowym składnikiem odżywczym i głównym źródłem tłuszczu w zwykłej diecie śródziemnomorskiej. Wiele warzyw, umiarkowane spożycie ryb, niskie lub umiarkowane spożycie produktów mlecznych, niewielkie lub żadne spożycie czerwonego mięsa oraz umiarkowane spożycie wina to dodatkowe składniki diety śródziemnomorskiej.
kwas oleinowy
Główny składnik oliwy z oliwek, kwas oleinowy, bierze udział w wielu korzyściach zdrowotnych oliwy.
Według naukowców współpracujących z ekspertami z regionu północnej Sewilli, regionu zdrowia Algarve i szpitala Costa del Sol, kwas oleinowy służy jako główny jednonienasycony kwas tłuszczowy (MUFA) w ludzkim krążeniu. Jest ważnym składnikiem fosfolipidów błonowych w ludzkim mózgu i jest bogaty w neuronalne osłonki mielinowe.
Według specjalistów medycznych pacjenci z poważnymi zaburzeniami depresyjnymi i chorobą Alzheimera mają niższy poziom kwasu oleinowego w mózgu.
Walka z rakiem?
Kwas oleinowy, podobnie jak wszystkie wolne kwasy tłuszczowe, jest wykorzystywany przede wszystkim jako źródło energii oraz jako składnik błon komórkowych. Jego właściwości przeciwutleniające, które mogą bezpośrednio kontrolować zarówno syntezę, jak i aktywność enzymów przeciwutleniających, są jedną z jego najważniejszych cech.
Jego zdolność do hamowania produkcji białek transportujących cholesterol, obniżania wchłaniania cholesterolu, a ostatecznie zapobiegania miażdżycy to kolejna zaleta.
Nie tylko to. Ze względu na działanie hamujące na nadekspresję onkogenów (genów, które mogą powodować raka) i wpływ na apoptozę, kwas oleinowy jest uznanym środkiem przeciwnowotworowym. Kwas oleinowy został również sklasyfikowany przez większość badaczy jako środek przeciwzapalny, jednak istnieje pewna różnica zdań na ten temat.
Nawet oleoloetanoloamid, pochodna kwasu oleinowego, wykazuje właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające. Niektórzy sugerowali, że jest skutecznym środkiem terapeutycznym w leczeniu otyłości. Dodatkowe badania sugerują, że kwas oleinowy wpływa zarówno na układ odpornościowy poprzez kontrolę komórek związanych z zapaleniem, jak i mechanizmami epigenetycznymi (bezpośrednie modyfikacje DNA i białek wiążących DNA).
„Introwertyk. Myśliciel. Rozwiązuje problemy. Specjalista od złego piwa. Skłonny do apatii. Ekspert od mediów społecznościowych. Wielokrotnie nagradzany fanatyk jedzenia.”