Dlaczego twój dom pachnie domem?

Wspomnienia, emocje, geny i inne czynniki, które składają się na charakterystyczny zapach Twojego domu

(Ilustracja autorstwa Audrey Mallow dla The Washington Post)

Pomyśl o domu swoich dziadków lub mieszkaniu najlepszego przyjaciela, a pewien zapach może przyjść ci do głowy. U siebie prawie na pewno nie zauważasz go na co dzień, ale wraca z wakacji i uderza w Ciebie: ten szczególny, trudny do opisania zapach, który sygnalizuje wygodę i intymność.

Istnieje silny związek między rzeczami, które wąchamy, a tym, jak się przez nie czujemy — co wyjaśnia, dlaczego tak łatwo kojarzymy znaczące miejsca z ich zapachami. Ale kiedy mówimy, że miejsce „pachnie domem”, tak naprawdę opisujemy mieszankę wielu zapachów pochodzących z kilku źródeł.

Najbardziej oczywistym powodem są rzeczy, które kupujemy specjalnie ze względu na ich zapachy, takie jak odświeżacze powietrza i świece, mówi projektantka perfum i ekspertka od aromatów Dawn Goldworm. Detergenty do prania, mydła i środki czyszczące również przyczyniają się do ogólnego zapachu. Podobnie jest z jedzeniem, które gotujemy i przynosimy do domu.

Potem mówisz Goldworm, oto twój zapach.

„Interesujemy się perfumami, od żeli do włosów po balsamy do ciała, szampony, płyny do mycia ciała i pasty do zębów” – mówi. Osoby mają również swój własny, niepowtarzalny zapach – unikalną sekwencję DNA, która składa się na zapach ich ciała.

Nasze osobiste zapachy są powiązane z głównym kompleksem zgodności tkankowej (MHC), który zarządza naszym układem odpornościowym, mówi Pamela Dalton, psycholog poznawczy w Centrum Zmysłów Chemicznych Monell. To genetycznie uwarunkowany zapach ciała pozwala psom wyśledzić konkretną osobę, a te same „odciski palców”, jak je nazywa Dalton, przyczyniają się do ogólnego zapachu naszych domów.

W grę wchodzą również bardziej oczywiste cechy. Na przykład gospodarstwa domowe, w których są tylko dorośli, będą pachnieć inaczej niż domy z dziećmi, mówi Goldworm, który ma tendencję do wprowadzania zapachów kojarzonych z dzieciństwem – takich jak plastikowe zabawki, kredki i ciastolina. Dla właścicieli zwierząt domowych domy z kuwetami nie pachną jak domy z ptakami w klatkach lub psami, które właśnie tarzały się w trawie.

Niezależnie od tego, jak żyjemy, zapachy naszych domów wskazują, gdzie mieszkamy. Starsze budynki z drewna i cegły pachną inaczej niż nowsze budynki z dużą ilością klejów i tworzyw sztucznych (takich jak podłogi winylowe), które mogą wydzielać zapachy. Farby i wykładziny również uwalniają lotne związki organiczne, które przyczyniają się do powstawania zapachów i łączą się z innymi zapachami w naszych domach.

Jakość powietrza na zewnątrz to kolejny czynnik: „Jeśli jesteś na przykład w Pekinie, poziom zanieczyszczenia powietrza jest wyższy niż, powiedzmy, jeśli mieszkasz na Ibizie” – mówi Goldworm. „Wpłynie to nie tylko na zapach, który może dostać się do twoich okien i pęknięć w domu, ale także na to, jak z czasem zostanie zaszczepiony w materiałach, z których zbudowany jest dom lub budynek”.

Podczas gdy czynniki takie jak jakość powietrza są w większości poza naszą kontrolą, przez setki lat ludzie próbowali regulować inne zapachy w swoich domach w ramach komunikowania swojej tożsamości, mówi William Tollett, adiunkt historii sensorycznej na Anglia Ruskin University. w Anglii. W XVI i XVII wieku Europejczycy palili kadzidło jako wczesny środek owadobójczy i rozmaryn, aby odeprzeć choroby, ale używali ich również dla przyjemności. Potpourri były w modzie, a Tollett mówi, że odkrycie XVIII-wiecznego wazonu ze sztucznymi kwiatami wskazuje, że pachnące pasty były używane, gdy prawdziwe kwiaty nie były dostępne.

Dzisiaj Tollett mówi: „Niektórzy ludzie nadal roznoszą zapach książek w swoich domach i mają ich pełne torby, więc ich tożsamość kręci się wokół bycia swego rodzaju miłośnikiem książek. Lub jesteś kimś, kto chce sprawiać wrażenie związanego ze światem przyrody… więc wypełnij swój dom zapachem roślin i kwiatów.” .

Ale nawet jeśli dokładnie sporządzisz mapę zapachu swojego domu, prawdopodobnie sam go nie zauważasz regularnie. Adaptacja węchowa – lub „ślepota nosowa” – uniemożliwia nam wąchanie zapachów po kilku oddechach. Dalton mówi, że receptory w naszych jamach nosowych przestają reagować, gdy są bombardowane unoszącymi się w powietrzu cząsteczkami, które są częścią zapachów.

„To jak młot pneumatyczny przed twoim biurem” – mówi. „Pierwszego dnia nie możesz myśleć. Drugiego dnia jest trochę lepiej. Pod koniec tygodnia nie możesz już tego słyszeć, chyba że zwrócisz na to uwagę.” Jak wyjaśnia, węch przystosował się jako cecha ewolucyjna – jest to zmysł, który ma nas ostrzegać przed obecnymi zagrożeniami, takimi jak zgniłe jaja lub trujące owoce. Kiedy uznamy środowisko za bezpieczne, jego zapach ma tendencję do szybkiego opuszczania naszej świadomości. „To ma sens, że powinniśmy zwracać uwagę nie na coś stale w tle, ale na coś, co się zmienia”.

Jednak zapach naszych domów jest ważny, ponieważ przeplata się z naszym uznaniem dla komfortu i bezpieczeństwa. Związek między ludzkimi emocjami a węchem jest również silniejszy niż w przypadku innych zmysłów. Dalton wyjaśnia, że ​​węchowa część mózgu jest połączona z układem limbicznym, w którym zachodzą nasze uczucia.

„Kiedy wąchamy coś, co lubimy lub co znamy, może to dać nam dobre poczucie troski:„ Och, należę tutaj ”- mówi Dalton. „Uważamy, że był to mechanizm ochronny od tysięcy lat, jeśli chodzi o zrozumienie co może być szczęśliwe, zdrowe lub szkodliwe”.

Zapachy naszych domów i zapachy ludzi, na których nam zależy, również osadzają się w naszych wspomnieniach, po części dlatego, że emocje i pamięć są tak silnie powiązane. Dlatego często zapachy kojarzą nam się z konkretnymi momentami w czasie, zwłaszcza z dzieciństwa.

Goldworm mówi: „Są to emocjonalne wskazówki, których używamy, aby stworzyć cały nasz świat jako dorośli i powrócić do poczucia bezpieczeństwa, komfortu, miłości i radości”.

You May Also Like

About the Author: Ellen Doyle

"Introwertyk. Myśliciel. Rozwiązuje problemy. Specjalista od złego piwa. Skłonny do apatii. Ekspert od mediów społecznościowych. Wielokrotnie nagradzany fanatyk jedzenia."

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *