Salmonella w desce do wędlin nie jest przyjemna.
Epidemia salmonelli ogarnia naród w związku z mięsem w stylu włoskim. Centra Kontroli i Zapobiegania Chorobom (CDC) osiągnąć Sprawa ma miejsce po tym, jak 36 osób w 17 stanach zachorowało.
Centrum Kontroli i Zapobiegania Chorobom (CDC) poradziło: „Dopóki nie ustalimy, które mięso w stylu włoskim powoduje choroby u ludzi, podgrzej całe mięso w stylu włoskim do temperatury wewnętrznej 165 stopni Fahrenheita lub nawet gotuj na parze przed jedzeniem, jeśli jesteś na większe ryzyko.”
Mięsa w stylu włoskim obejmują salami, prosciutto i inne mięsa, które często można znaleźć w asortymencie przystawek lub wędlin. Podgrzewanie żywności do wystarczająco wysokiej temperatury pomaga zabijać zarazki, takie jak salmonella” – kontynuowano w komunikacie prasowym.
CDC stwierdza, że osoby w wieku 65 lat i starsze są najbardziej zagrożone, podobnie jak dzieci w wieku 5 lat i młodsze.
Centra Kontroli i Zapobiegania Chorobom poinformowały, że dwanaście z 36 zarażonych osób było hospitalizowanych. Objawy choroby obejmują zawroty głowy podczas stania, odwodnienie, krwawą biegunkę, gorączkę i skurcze żołądka. Chociaż objawy zwykle zaczynają się sześć godzin po spożyciu bakterii, wiele osób wraca do zdrowia po czterech do siedmiu dniach bez konieczności leczenia.
W maju było CDC ostrzega hodowców drobiu zaprzestanie inkubacji swoich kurczaków, ponieważ doprowadziło to do wybuchu salmonelli. Centrum odwiedziło 163 osoby zarażone chorobą w 43 stanach. Żadna z kur nie padła, chociaż jedną trzecią pacjentów stanowiły dzieci poniżej piątego roku życia.
„Nie całuj ani nie wylęgaj drobiu na podwórku i nie jedz ani nie pij wokół niego” – wyjaśniło wówczas CDC. „To może rozprzestrzenić zarazki salmonelli w ustach i wywołać chorobę”.
„Introwertyk. Myśliciel. Rozwiązuje problemy. Specjalista od złego piwa. Skłonny do apatii. Ekspert od mediów społecznościowych. Wielokrotnie nagradzany fanatyk jedzenia.”