NASA oferuje 1 milion dolarów na innowacyjne systemy do karmienia przyszłych astronautów

NASA oferuje 1 milion dolarów na innowacyjne systemy do karmienia przyszłych astronautów
NASA Deep Space Food Challenge

Dołącz do Deep Space Food Challenge, aby pomóc wprowadzić innowacyjne technologie produkcji żywności w kosmos i tu na Ziemi.

jak NASA Przygotowując się do wysłania większej liczby astronautów do wszechświata niż kiedykolwiek wcześniej, agencja ma na celu ulepszenie produkcji krytycznego źródła paliwa: żywności. Zapewnienie przyszłym odkrywcom technologii do produkcji pożywnych, pysznych i satysfakcjonujących posiłków podczas długotrwałych misji kosmicznych da im energię do odkrycia wielkiej nieznanej.

We współpracy z Kanadyjską Agencją Kosmiczną, NASA wzywa społeczeństwo do pomocy w opracowaniu innowacyjnych i zrównoważonych technologii lub systemów produkcji żywności, które wymagają minimalnych zasobów i wytwarzają minimalną ilość odpadów. Konkurs, nazwany Deep Space Food Challenge, zaprasza zespoły do ​​projektowania, budowania i demonstrowania prototypów technologii produkcji żywności, które dostarczają namacalnych produktów spożywczych lub żywności.

Z biegiem czasu żywność traci swoją wartość odżywczą. Oznacza to, że wieloletnia misja: MarsJednak przynoszenie paczkowanej żywności nie zaspokoi wszystkich potrzeb, aby zachować zdrowie astronautów. Ponadto brak bezpieczeństwa żywnościowego jest głównym chronicznym problemem na ziemi zarówno w społecznościach miejskich, jak i wiejskich. Katastrofy, które zakłócają łańcuchy dostaw, pogłębiają niedobory żywności. Rozwój zaawansowanych, kompaktowych i innowacyjnych rozwiązań w zakresie systemów żywnościowych poprzez inicjatywy takie jak Deep Space Food Challenge może mieć zastosowanie w lokalnej i społecznościowej produkcji żywności, zapewniając nowe rozwiązania w zakresie humanitarnej reakcji na powodzie i susze oraz nowe technologie do szybkiego wdrożenia w ich następstwie katastrof.

NASA i Kanadyjska Agencja Kosmiczna koordynowały otwarcie drugiej fazy Deep Space Food Challenge, której celem jest opracowanie nowych technologii dla systemu produkcji żywności na potrzeby długotrwałych misji w kosmos. źródło: NASA

„Karmienie astronautów przez dłuższy czas w ramach podróży kosmicznych będzie wymagało innowacyjnych rozwiązań” – powiedział Jim Reuter, zastępca administratora w NASA Space Technology Mission Directorate w siedzibie agencji w Waszyngtonie. „Przesuwanie granic technologii żywności zapewni przyszłym odkrywcom zdrowie i może pomóc nakarmić ludzi w domu”.

W październiku 2021 r. pierwsza faza wyzwania osiągnęła punkt kulminacyjny, kiedy NASA przyznała 18 zespołom w sumie 450 000 USD za ich koncepcje innowacyjnej technologii produkcji żywności, które wytwarzają produkty spożywcze, które są bezpieczne, tolerowane, smaczne, pożywne, stabilne i wysokiej jakości , minimalizując jednocześnie niezbędne nakłady zasobów. . NASA i Kanadyjska Agencja Kosmiczna nawiązały współpracę z 10 międzynarodowymi zespołami, aby rozpoznać zwycięzców. Fundacja Methuselah, wspierający partner NASA w konkursie, ufundowała dwie nagrody o wartości 25 000 $ dla międzynarodowych zespołów za ich wybitne innowacje. CSA przyznało 10 zespołom po 30 000 dolarów kanadyjskich każdemu z ich zwycięskich zespołów.

NASA zaprasza teraz zarówno nowe, jak i istniejące zespoły do ​​wejścia w fazę 2, która będzie wymagać od zespołów budowy i wyświetlania prototypów swoich projektów oraz produkcji żywności do oceny. Zainteresowani uczestnicy ze Stanów Zjednoczonych mogą rywalizować w drugim etapie o część puli nagród do 1 miliona dolarów.

„Cieszymy się, że możemy kontynuować współpracę z Kanadyjską Agencją Kosmiczną, aby przeprowadzić kolejną fazę tego wyzwania i zidentyfikować rozwiązania z całego świata” – powiedział Reuter.

Konkurs

Deep Space Food Challenge prosi konkurentów o stworzenie technologii, systemu lub podejścia do produkcji żywności, które można zintegrować z całą dietą, aby utrzymać czteroosobową załogę w misji w kosmos przez trzy lata. Należy wziąć pod uwagę wszystko, co jest niezbędne do przechowywania, przygotowania i dostarczania żywności załodze, w tym produkcję, przetwarzanie, transport, konsumpcję i utylizację odpadów. Połączone proponowane technologie, takie jak systemy wzrostu roślin, przetworzone produkty spożywcze i gotowe do spożycia rozwiązania, mogą zapewnić przyszłym załogom różnorodne opcje, które zapewnią wymagane codzienne odżywianie.

W pierwszej fazie gubernatorzy NASA pogrupowali amerykańskie zamówienia na podstawie przewidywanej produkcji żywności. Wśród projektów znalazły się różne systemy, od skomplikowanych do bardzo prostych. Zespoły zaproponowały techniki wytwarzania gotowej do spożycia żywności, takiej jak chleb, a także suszonych proszków, które można by przetworzyć na produkty spożywcze. Inne technologie obejmowały rośliny uprawne i grzyby lub żywność modyfikowaną, taką jak hodowane komórki mięsne, z których wszystkie mogły być hodowane przez załogi lub produkowane podczas misji kosmicznych. Szczegóły dotyczące wpisów i zwycięskich drużyn można znaleźć w wyzwaniu stronie internetowej.

Wszystkie zespoły biorące udział w Fazie 1 Wyzwania spełniły wymagania rejestracyjne, aby przejść do Fazy 2. Nowe zespoły są mile widziane i gorąco zachęcane do udziału po spełnieniu wymaganych wymagań. Rejestracja, do 28 lutego. Zainteresowani uczestnicy ze Stanów Zjednoczonych mogą rywalizować o część portfela nagród o wartości do 1 miliona dolarów od NASA. Kanadyjska Agencja Kosmiczna organizuje Równoległa konkurencja Z oddzielnym procesem składania wniosków i oceniania, a także portfelem nagród dla uczestniczących kanadyjskich drużyn. Kwalifikujące się zespoły z innych krajów mogą rywalizować, ale nie będą kwalifikować się do nagrody pieniężnej.

Deep Space Food Challenge to Centenary Challenge NASA. Centennial Challenges są częścią programu nagród, wyzwań i crowdsourcingu w Dyrekcji Misji Technologii Kosmicznych NASA w siedzibie agencji w Waszyngtonie i są zarządzane w NASA Marshall Space Flight Center w Huntsville w stanie Alabama. Konkurs jest wspierany przez ekspertów tematycznych z NASA Johnson Space Center w Houston i NASA Kennedy Space Center na Florydzie. NASA, we współpracy z Fundacją Methuselah, prowadzi amerykańskie i międzynarodowe wyzwanie żywnościowe Deep Space Food Challenge.

You May Also Like

About the Author: Ellen Doyle

"Introwertyk. Myśliciel. Rozwiązuje problemy. Specjalista od złego piwa. Skłonny do apatii. Ekspert od mediów społecznościowych. Wielokrotnie nagradzany fanatyk jedzenia."

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *