NASA w środę skrzynia Nowo utworzony obraz gwiazdy z Kosmiczny Teleskop Jamesa Webba.
Zdjęcie ujmuje jaskrawoczerwone nowonarodzone gwiazdy w kłębiącym się obłoku gazu i pyłu w słynnym miejscu narodzin gwiazd, znanym jako Filary Stworzenia.
Szkarłatne protogwiazdy, których wiek szacuje się na kilkaset tysięcy lat, tworzą się, gdy węzły w chmurze nabierają wystarczającej masy, aby zapadać się pod wpływem własnej grawitacji i powoli rosnąć, zgodnie ze wspólnym oświadczeniem koalicji stojącej za Teleskopem Webba, w skład której wchodzi NASA. , Europejska Agencja Kosmiczna i Kanadyjska Agencja Kosmiczna.
Scena została uchwycona przez kamerę bliskiej podczerwieni Teleskopu Webba, która umożliwia wykrycie światła z pierwszych gwiazd i galaktyk. Teleskop, który wystartował w grudniu zeszłego roku, dostarcza publicznie obrazy od lipca.
Pillars of Creation, po raz pierwszy uchwycony przez Teleskop Hubble’a w 1995 roku, po lewej, zostały sfotografowane przez Kosmiczny Teleskop Jamesa Webba w świetle bliskiej podczerwieni, aby określić dokładniejsze liczby młodych gwiazd, wraz z ilością gazu i pyłu.
Instytut Naukowy Teleskopu Kosmicznego / NASA
W oświadczeniu stwierdzono, że zdjęcie w tym przypadku przedstawia lokalizację w Mgławicy Orzeł, która znajduje się 6500 lat świetlnych od nas.
W oświadczeniu dodano, że zdjęcie „Filarów Stworzenia” pomoże naukowcom lepiej zrozumieć proces formowania się gwiazd poprzez określenie najdokładniejszych gromad gwiazd oraz ilości gazu i pyłu w regionie.
Pillars of Creation zostały po raz pierwszy uchwycone przez Kosmiczny Teleskop Hubble’a w 1995 roku. Od tego czasu coraz bardziej zaawansowana grupa teleskopów szkoliła się w tym usianym gwiazdami miejscu.
We wspólnym oświadczeniu stwierdzono, że teleskop Webba jest największym i najpotężniejszym teleskopem, jaki kiedykolwiek wystrzelono w kosmos.
Pojawiły się obrazy z Teleskopu Webba Jowisz i galaktyka fantomowa.
„Introwertyk. Myśliciel. Rozwiązuje problemy. Specjalista od złego piwa. Skłonny do apatii. Ekspert od mediów społecznościowych. Wielokrotnie nagradzany fanatyk jedzenia.”