Nastoletnie dziewczęta powinny unikać tego jedzenia, aby zmniejszyć ryzyko raka piersi

Nastoletnie dziewczęta powinny unikać tego jedzenia, aby zmniejszyć ryzyko raka piersi

Zdrowie kobiet

Każdy uwielbia fast foody jako źródło wygody, ale nastolatki powinny zachować szczególną ostrożność podczas ich spożywania.

Wiadomo, że dieta bogata w cukier, węglowodany i żywność wysoko przetworzoną wiąże się ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na nowotwory w ogóle, a także otyłości i innych problemów zdrowotnych.

Ale nowe badanie w czasopiśmie Badania nad rakiem piersi Wykazano, że tego typu dieta może być szczególnie niebezpieczna dla nastolatek w okresie dojrzewania, gdy rosną im piersi, co w przyszłości może prowadzić do raka piersi.

„Chociaż leczenie raka piersi jest jednym z najbardziej zaawansowanych i skutecznych protokołów w onkologii, zapobieganie tej chorobie jest kolejnym celem, wynikiem, który zmieni zdrowie kobiet” – powiedział dr Stephen Quay, lekarz medycyny, który nie brał udziału w badaniu badanie badanie, powiedział o badaniach w a Informacja prasowa.

„Rozwój piersi w okresie dojrzewania skutkuje wrażliwym oknem trwającym kilka lat. Wszelkie szkody dla środowiska, w tym nadmierne prześwietlanie klatki piersiowej lub toksyczne produkty powstające w wyniku gotowania fast foodów, mogą się zaostrzyć, jeśli nastąpi w okresie dojrzewania. Zrozumienie tego związku między rozwojem piersi a raka piersi będzie podstawą przyszłych wytycznych żywieniowych dla nastoletnich dziewcząt.

Naukowcy z Uniwersytetu Medycznego Karoliny Południowej (MUSC) odkryli, że fast foody i fast foody zawierają wysokie stężenie końcowych produktów zaawansowanej glikacji (AGE), szkodliwych związków, które mogą zwiększać ryzyko wielu chorób, gdy nagromadzą się w dużych ilościach. Według Healthline.

AGE powstają, gdy cukier reaguje z białkami lub tłuszczami w krwiobiegu.

Nowe badanie pokazuje, że fast foody mogą być szczególnie niebezpieczne dla nastolatek w okresie dojrzewania, gdy rosną im piersi, co może w przyszłości prowadzić do raka piersi.
Ljubow Lewicka – Stock.adobe.com

„Podwyższony poziom AGE wiąże się ze zwiększonym ryzykiem raka piersi, jednak jego znaczenie zostało w dużej mierze przeoczone ze względu na brak bezpośredniego związku przyczynowo-skutkowego” – napisali naukowcy w badaniu.

Naukowcy przetestowali związek przyczynowy, gotując karmę dla gryzoni na bazie glukozy w temperaturze 248 stopni Fahrenheita przez 15 minut, tworząc produkty o spektrum AGE zwykle występujących w smażonej lub grillowanej żywności i karmiąc nimi myszy.

Myszy, z których wszystkie przechodzą okres dorosłości, podzielono na trzy grupy: grupę kontrolną stosującą zwykłą dietę szczurzą, grupę stosującą dietę o krótkiej długości życia i grupę stosującą dietę o dłuższej długości życia.

Grupa w starszym wieku jako jedyna wytworzyła nieprawidłowe komórki piersi i wykazywała zmiany w tkance piersi – podobne do zmian obserwowanych u pacjentek z rakiem piersi we wczesnym stadium.

AGE powstają, gdy cukier reaguje z białkami lub tłuszczami w krwiobiegu.
Xavier Lorenzo – Stock.adobe.com

U ludzi zmianę tę postrzega się jako wzrost gęstości piersi, coś, co można zobaczyć tylko na mammografii.

Chociaż nadal nie jest jasne, dlaczego gęsta tkanka piersi jest powiązana z rakiem piersi, uważa się, że gęstość powoduje powstawanie większej liczby komórek, które mogą przekształcić się w komórki nieprawidłowe, zwiększając ryzyko raka piersi.

Wyniki nie wykazały bezpośredniego związku przyczynowo-skutkowego pomiędzy wysoko przetworzoną żywnością a rakiem piersi, pokazują jednak, że spożywanie wysoko przetworzonej żywności zwiększa ryzyko zwiększenia gęstości piersi, co zwiększa ryzyko zachorowania na raka piersi u kobiet w ciąży. przyszły.

Aby uzyskać pełne zrozumienie związku przyczynowego, konieczne będzie przeprowadzenie dalszych badań.



https://nypost.com/2023/10/19/teen-girls-should-avoid-this-food-to-reduce-breast-cancer-risk/?utm_source=url_sitebuttons&utm_medium=site%20buttons&utm_campaign=site%20buttons

Skopiuj adres URL udostępniania

You May Also Like

About the Author: Ellen Doyle

"Introwertyk. Myśliciel. Rozwiązuje problemy. Specjalista od złego piwa. Skłonny do apatii. Ekspert od mediów społecznościowych. Wielokrotnie nagradzany fanatyk jedzenia."

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *