Zdrowie kobiet
Wiadomo, że dieta bogata w cukier, węglowodany i żywność wysoko przetworzoną wiąże się ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na raka w ogóle i inne problemy zdrowotne.
Jihan — Stock.adobe.com
Każdy uwielbia fast foody jako źródło wygody, ale nastolatki powinny zachować szczególną ostrożność podczas ich spożywania.
Wiadomo, że dieta bogata w cukier, węglowodany i żywność wysoko przetworzoną wiąże się ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na nowotwory w ogóle, a także otyłości i innych problemów zdrowotnych.
Ale nowe badanie w czasopiśmie Badania nad rakiem piersi Wykazano, że tego typu dieta może być szczególnie niebezpieczna dla nastolatek w okresie dojrzewania, gdy rosną im piersi, co w przyszłości może prowadzić do raka piersi.
„Chociaż leczenie raka piersi jest jednym z najbardziej zaawansowanych i skutecznych protokołów w onkologii, zapobieganie tej chorobie jest kolejnym celem, wynikiem, który zmieni zdrowie kobiet” – powiedział dr Stephen Quay, lekarz medycyny, który nie brał udziału w badaniu badanie badanie, powiedział o badaniach w a Informacja prasowa.
„Rozwój piersi w okresie dojrzewania skutkuje wrażliwym oknem trwającym kilka lat. Wszelkie szkody dla środowiska, w tym nadmierne prześwietlanie klatki piersiowej lub toksyczne produkty powstające w wyniku gotowania fast foodów, mogą się zaostrzyć, jeśli nastąpi w okresie dojrzewania. Zrozumienie tego związku między rozwojem piersi a raka piersi będzie podstawą przyszłych wytycznych żywieniowych dla nastoletnich dziewcząt.
Naukowcy z Uniwersytetu Medycznego Karoliny Południowej (MUSC) odkryli, że fast foody i fast foody zawierają wysokie stężenie końcowych produktów zaawansowanej glikacji (AGE), szkodliwych związków, które mogą zwiększać ryzyko wielu chorób, gdy nagromadzą się w dużych ilościach. Według Healthline.
AGE powstają, gdy cukier reaguje z białkami lub tłuszczami w krwiobiegu.
„Podwyższony poziom AGE wiąże się ze zwiększonym ryzykiem raka piersi, jednak jego znaczenie zostało w dużej mierze przeoczone ze względu na brak bezpośredniego związku przyczynowo-skutkowego” – napisali naukowcy w badaniu.
Naukowcy przetestowali związek przyczynowy, gotując karmę dla gryzoni na bazie glukozy w temperaturze 248 stopni Fahrenheita przez 15 minut, tworząc produkty o spektrum AGE zwykle występujących w smażonej lub grillowanej żywności i karmiąc nimi myszy.
Myszy, z których wszystkie przechodzą okres dorosłości, podzielono na trzy grupy: grupę kontrolną stosującą zwykłą dietę szczurzą, grupę stosującą dietę o krótkiej długości życia i grupę stosującą dietę o dłuższej długości życia.
Grupa w starszym wieku jako jedyna wytworzyła nieprawidłowe komórki piersi i wykazywała zmiany w tkance piersi – podobne do zmian obserwowanych u pacjentek z rakiem piersi we wczesnym stadium.
U ludzi zmianę tę postrzega się jako wzrost gęstości piersi, coś, co można zobaczyć tylko na mammografii.
Chociaż nadal nie jest jasne, dlaczego gęsta tkanka piersi jest powiązana z rakiem piersi, uważa się, że gęstość powoduje powstawanie większej liczby komórek, które mogą przekształcić się w komórki nieprawidłowe, zwiększając ryzyko raka piersi.
Wyniki nie wykazały bezpośredniego związku przyczynowo-skutkowego pomiędzy wysoko przetworzoną żywnością a rakiem piersi, pokazują jednak, że spożywanie wysoko przetworzonej żywności zwiększa ryzyko zwiększenia gęstości piersi, co zwiększa ryzyko zachorowania na raka piersi u kobiet w ciąży. przyszły.
Aby uzyskać pełne zrozumienie związku przyczynowego, konieczne będzie przeprowadzenie dalszych badań.
„Introwertyk. Myśliciel. Rozwiązuje problemy. Specjalista od złego piwa. Skłonny do apatii. Ekspert od mediów społecznościowych. Wielokrotnie nagradzany fanatyk jedzenia.”