Spirulina to jednokomórkowa niebiesko-zielona alga, znana z tego, że jest ważnym źródłem białek, witamin i minerałów, dlatego ma wysoką wartość odżywczą. Dodatkowo ma działanie nasycające.
Zwykle stosuje się go w postaci suszu, proszku lub tabletek, chociaż można go również uzyskać na świeżo. Jest powszechnie stosowany jako żywność i suplementy diety, Zwłaszcza przez sportowców i osoby zainteresowane odchudzaniem.
Mówi się o nim, jakby był superfoodem, jednak eksperci od żywienia i diety odradzają używanie tego określenia. Bo zdrowa dieta nie opiera się na konkretnych produktach spożywczych, ale na odpowiednim zestawieniu produktów zawierających różne składniki odżywcze.
korzyści
Zapobiega anemii
Spirulina jest źródłem żelaza, minerału niezbędnego do produkcji hemoglobiny, składnika czerwonych krwinek.. Dlatego jego spożywanie pomaga zwiększyć poziom hemoglobiny we krwi, co pomaga zapobiegać i leczyć anemię.
Pomaga schudnąć
Spirulina dostarcza białka i spore ilości błonnika, co wydłuża czas trawienia i uczucie sytości. Pomóż zmniejszyć spożycie żywności.
Ponadto te mikroalgi są niskokaloryczne i zawierają duże ilości kwasu linolonowego, przeciwutleniacza, który odgrywa ważną rolę w metabolizmie i redukcji tkanki tłuszczowej.
Walcz z wysokim ciśnieniem
Spirulina jest w stanie zwiększyć produkcję tlenku azotu, który ma funkcję Promuj rozluźnienie naczyń krwionośnych, Co prowadzi do spadku ciśnienia krwi. Ważne jest jednak, aby stosowanie spiruliny było odpowiednio kierowane przez lekarza, aby uniknąć bardzo dużych spadków ciśnienia krwi, które mogą być szkodliwe dla zdrowia.
Reguluje poziom cukru we krwi
Spirulina zawiera w swoim składzie przeciwutleniacze i tłuszcze wielonienasycone, które sprzyjają obniżaniu poziomu cukru we krwi. Pomóż zapobiegać cukrzycy i Aby kontrolować poziom glukozy u osób cierpiących na tę chorobę.
Zagrożenia dla zdrowia
Spirulina jest pożywieniem, a nie lekiem. Jego spożycie w odpowiednich dawkach jest bezpieczne i nie opisano żadnych poważnych skutków ubocznych. Mogą jednak wystąpić Skutki uboczne, takie jak wysypka, pragnienie, zaparcia…
Dodatkowo spożycie spiruliny może wchodzić w interakcje z lekami, zmieniając ich skuteczność. Osobom, które zamierzają przyjmować tę algę i przyjmować jakiekolwiek leki, zaleca się najpierw skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą.
„Amatorski praktykujący muzykę. Wieloletni przedsiębiorca. Odkrywca. Miłośnik podróży. Nieskrępowany badacz telewizji.”