karmić
Kiedy większość ludzi myśli o tak zwanych „superfoodach” zalecanych dla zdrowego trybu życia, coś z puszki zazwyczaj nie przychodzi na myśl.
Ale jeden z ekspertów twierdzi, że istnieje podstawowy produkt z supermarketu, który stanowi niezbędny element każdej zbilansowanej diety, a większość z nas nie spożywa go w wystarczającej ilości.
Doktor Michael Mosley powiedział, że puszki tłustych ryb, w tym sardynek, makreli i anchois, znacznie poprawiają zdrowie mózgu ze względu na wysoki poziom kwasów omega-3. Codzienna poczta.
„Omega-3 to niezbędny kwas tłuszczowy, co oznacza, że jest niezbędny dla naszego zdrowia, ale niestety organizm nie jest w stanie go wyprodukować, więc jedynym sposobem na dostarczenie mu wystarczającej ilości jest dieta” – powiedział Mosley.
„Między innymi utrzymuje komórki mózgowe w zdrowiu i umożliwia komunikację między sobą” – dodał.
Choć konserwy rybne są stosunkowo niedrogie, według Światowej Organizacji Zdrowia ponad 90% Amerykanów nie przestrzega zalecanego poziomu spożycia kwasów omega-3. Narodowy Instytut Zdrowia.
Eksperci od żywienia polecić Co najmniej dwie porcje tłustych ryb tygodniowo. Zalecają również mieszanie rodzaju spożywanych tłustych ryb.
Jeśli obawiasz się, że w puszce pojawią się dwie porcje tłustej ryby, dobrym pomysłem jest sięgnięcie po świeży filet z łososia ze stoiska z owocami morza.
Uważaj jednak, aby nie przesadzić – jedzenie dużych ilości konserw rybnych w puszkach może stanowić problem, jak niedawno doniósł gospodarz podcastu Joe Rogan, u którego zdiagnozowano zatrucie arszenikiem po zjedzeniu przez pewien czas trzech puszek sardynek dziennie.
Tym, którzy wolą całkowicie unikać ryb, Mosley powiedział Daily Mail, że wodorosty są również pełne kwasów omega-3.
Mówi, że ta żywność „żywiła naszych przodków przez tysiące lat”.
Nasiona lnu, nasiona chia, orzechy włoskie, oliwki i jaja to inne dobrze znane źródła kwasów omega-3.
Tymczasem suplementy omega-3 cieszą się dużą popularnością, jednak w ostatnim czasie eksperci kwestionują ich skuteczność.
Badanie przeprowadzone przez Centrum Medyczne Uniwersytetu Teksasu w Dallas wykazało, że na etykietach suplementów zawierających olej rybny często znajdują się oświadczenia zdrowotne, które nie są poparte żadnymi badaniami.
„Na podstawie tego, co osobiście widziałam w sklepie spożywczym i aptece, nie byłam zaskoczona tak dużą liczbą oświadczeń zdrowotnych na suplementach oleju rybnego” – stwierdziła Joanna Asadourian, współautorka badania. – stwierdziła Medscape Cardiology.
Załaduj więcej…
{{#isDisplay}}
{{/isDisplay}}{{#isAniviewVideo}}
{{/isAniviewVideo}}{{#isSRVideo}}
{{/isSRVideo}}
„Introwertyk. Myśliciel. Rozwiązuje problemy. Specjalista od złego piwa. Skłonny do apatii. Ekspert od mediów społecznościowych. Wielokrotnie nagradzany fanatyk jedzenia.”