Warszawa – Fast food jest niewątpliwie niezdrowym wyborem, jeśli chodzi o pożywne odżywianie. Jednak nowe badanie ujawniło, jak niebezpieczne jest spożywanie „ultra przetworzonej” żywności – stwierdzając zwiększone ryzyko raka, chorób serca i przedwczesnej śmierci.
Naukowcy z Tufts University i włoscy badacze porównali spożycie wysoce przetworzonej żywności przez 46 341 mężczyzn i 159 907 kobiet z danymi dotyczącymi raka zebranymi w kilku badaniach. Wyniki publikowane są w BMJodkryli wyraźne powiązania między wysokim spożyciem wysoce przetworzonej żywności a zwiększonym ryzykiem chorób układu krążenia, raka jelita grubego, a nawet przedwczesnej śmierci.
Niektóre z najczęstszych Żywność „ultra przetworzona” Należą do nich słodkie napoje, chipsy, batoniki, fast foody, a nawet płatki śniadaniowe.
Mężczyźni z górnych 20 procent konsumpcji ultra przetworzonej żywności wykazywali 29% większe prawdopodobieństwo zachorowania na raka jelita grubego. Liczba ta utrzymywała się na wysokim poziomie nawet po uwzględnieniu wskaźnika masy ciała (BMI) i czynników związanych ze stylem życia, takich jak palenie.
Fast food może podnieść ryzyko chorób serca o jedną trzecią
Drugie badanie przeanalizowane w wynikach niedawnego British Medical Journal wykazało, że ludzie, którzy jedli najbardziej przetworzoną żywność i napoje, mieli o 19 procent wyższe ryzyko zgonu z powodu jakiejkolwiek choroby. W rezultacie byli o 32 procent bardziej narażeni na śmierć Choroba sercowo-naczyniowa.
W 2009 roku grupa brazylijskich naukowców opisała ultra przetworzoną żywność jako „sztuczne preparaty zawierające pięć lub więcej składników”. Ta żywność obejmuje również napoje energetyczne, smażony kurczak i biały chleb.
We wszystkich badaniach śmiertelność z powodu chorób układu krążenia była o około jedną piąta wyższa u osób, które spożywały bardzo duże ilości wysoce przetworzonej żywności. Wskaźniki zachorowań na raka jelita grubego, a nawet piersi były znacznie wyższe wśród osób spożywających ponadprzeciętnie wysoko przetworzoną żywność.
Z drugiej strony Harvard Medical School zna niewyposażone lub Żywność minimalnie przetworzona Takie jak „Cała żywność, w której witaminy i składniki odżywcze są nadal nienaruszone… można zmienić do minimum poprzez usunięcie niejadalnych części, suszenie, miażdżenie, pieczenie, gotowanie, zamrażanie lub pasteryzowanie, aby nadawały się do przechowywania i były bezpieczne do spożycia. „
To nie pierwsze badanie, które łączy przetworzoną żywność i napoje ze zwiększonym ryzykiem dla zdrowia. Przeprowadzona w 2018 r. w Europie analiza żywieniowa ponad 104 000 osób wykazała liczne powiązania między spożywaniem wysoce przetworzonej żywności a ogólną diagnozą raka piersi, prostaty i jelita grubego. Badanie to wykazało związek między 10-procentowym wzrostem ilości ultra przetworzonej żywności a 10-procentowym wzrostem liczby uczestników Ogólne ryzyko raka piersi.
W artykule wstępnym naukowcy twierdzą, że żaden „racjonalista” nie chce żywności, która powoduje choroby. Ich rozwiązanie polega na uatrakcyjnieniu i taniej dostawie świeżej żywności. „Oczekuje się, że poprawi zdrowie publiczne. Odżywi także rodzinę, społeczność, gospodarkę i środowisko.” Informacja prasowa.
„Introwertyk. Myśliciel. Rozwiązuje problemy. Specjalista od złego piwa. Skłonny do apatii. Ekspert od mediów społecznościowych. Wielokrotnie nagradzany fanatyk jedzenia.”