Żywność ultra przetworzona wiąże się ze znacznie zwiększonym ryzykiem demencji

Żywność ultra przetworzona wiąże się ze znacznie zwiększonym ryzykiem demencji
Wyjaśnienie niezdrowej niezdrowej żywności

Odkryli, że zastąpienie ultra przetworzonej żywności zdrową żywnością, taką jak świeże owoce, wiązało się z 19% mniejszą częstością występowania demencji.

Badanie wykazało również, że zastąpienie tych produktów zdrowszymi opcjami może zmniejszyć ryzyko rozwoju demencji.

Według ostatnich badań opublikowanych w czasopiśmie NeurologiaCi, którzy spożywają duże ilości wysoce przetworzonej żywności, takiej jak napoje gazowane, frytki i krakersy, mogą mieć większą szansę na rozwój demencji niż ci, którzy spożywają najmniej. Naukowcy odkryli również, że zastąpienie w diecie żywności ultraprzetworzonej żywnością nieprzetworzoną lub minimalnie przetworzoną wiązało się z niższym ryzykiem. Badanie nie dowodzi, że żywność ultra przetworzona powoduje demencję. Pokazano tylko link.

Żywność wysoko przetworzona ma niską zawartość białka i błonnika oraz wysoką zawartość dodatku cukru, tłuszczu i soli. Napoje bezalkoholowe, słone i słodkie przekąski, lody, kiełbasa, smażony kurczak, jogurt, pomidory w puszkach, fasolka po bretońsku, ketchup, majonez, guacamole, pakowana ciecierzyca, pakowany chleb i aromatyzowane płatki zbożowe to tylko niektóre przykłady ultra przetworzonej żywności.

„Żywność ultra przetworzona ma być wygodna i smaczna, ale obniża jakość diety” – powiedział autor badania, dr Huiping Li z Uniwersytetu Medycznego w Tianjin w Chinach. „Te produkty spożywcze mogą również zawierać dodatki do żywności, cząstki z opakowania lub są wytwarzane podczas podgrzewania, a inne badania wykazały, że wszystkie mają negatywny wpływ na umiejętności myślenia i pamięć. Nasze badania wykazały nie tylko, że żywność ultra przetworzona jest związana ze zwiększonym ryzykiem demencji, ale zastąpienie ich zdrowszymi opcjami może zmniejszyć ryzyko rozwoju demencji.

Badacze zidentyfikowali do badania 72 083 osoby z brytyjskiego Biobanku, ogromnej bazy danych zawierającej informacje na temat zdrowia pół miliona osób w Wielkiej Brytanii. Uczestnicy badania mieli co najmniej 55 lat i początkowo nie rozwinęła się demencja. Śledzono je średnio przez dziesięć lat. Na zakończenie badania 518 osób rozwinęło demencję.

Uczestnicy badania wypełnili co najmniej dwa kwestionariusze dotyczące tego, co jedli i pili poprzedniego dnia. Naukowcy obliczyli ilość ultra przetworzonej żywności, którą spożywali ludzie i porównali ją z gramami dziennie z innych produktów spożywczych, aby uzyskać procent ich codziennej diety. Następnie podzielili badanych na cztery równe grupy, od najmniejszego do najwyższego odsetka ultraprzetworzonej żywności.

Żywność ultraprzetworzona stanowiła 9% dziennej diety osób z najniższej grupy, czyli 225 gramów dziennie, w porównaniu do 28% dziennej diety osób z najwyższej grupy, czyli 814 gramów dziennie. 150 gramów można porównać do jednej porcji pizzy lub paluszków rybnych. Napoje były wiodącą kategorią żywności, która przyczyniła się do wzrostu spożycia żywności ultraprzetworzonej, a następnie słodycze i ultraprzetworzone produkty mleczne.

W najniższej grupie 105 z 18021 osób rozwinęło demencję, w porównaniu do 150 z 18021 osób w wyższej grupie.

Po dostosowaniu do wieku, płci, rodzinnej historii demencji, chorób serca i innych czynników, które mogą wpływać na ryzyko demencji, naukowcy odkryli, że na każde 10% wzrostu dziennego spożycia wysoce przetworzonej żywności ludzie mieli o 25% większe ryzyko. z demencji.

Naukowcy wykorzystali również dane z badań, aby oszacować, co by się stało, gdyby dana osoba zastąpiła 10% swojej ultra przetworzonej żywności nieprzetworzoną lub minimalnie przetworzoną żywnością, taką jak świeże owoce, warzywa, rośliny strączkowe, mleko i mięso. Odkryli, że taka substytucja była związana z 19% niższym ryzykiem demencji.

„Nasze wyniki pokazują również wzrost nieprzetworzonej lub minimalnie przetworzonej żywności o zaledwie 50 gramów dziennie, co odpowiada pół jabłka lub porcji kukurydzy lub misce otrębów, przy jednoczesnym zmniejszeniu ilości ultra przetworzonej żywności o 50 gramów dziennie”. Lee powiedział, że odpowiednik tabliczki czekolady lub kawałka paluszków rybnych wiąże się z 3% niższym ryzykiem demencji. rozwoju demencji.”

Lee zauważył, że potrzebne są dalsze badania, aby potwierdzić wyniki.

dr Maura E. Walker, z Uniwersytet Bostoński w Massachusettsktóry napisał artykuł wstępny towarzyszący badaniu, powiedział: „Ponieważ badania żywieniowe zaczynają skupiać się na przetwarzaniu żywności, wyzwaniem jest sklasyfikowanie tej żywności jako nieprzetworzonej, minimalnie przetworzonej, przetworzonej i ultraprzetworzonej. być sklasyfikowane jako nieprzetworzone. inaczej, jeśli są w puszkach, a inaczej w domu.Ponadto poziom przetwarzania nie zawsze odpowiada jakości diety.Kwalifikowane wegańskie burgery można również przetwarzać w wysokiej jakości.Ponieważ staramy się lepiej zrozumieć zawiłości spożycia składników odżywczych, musimy również wziąć pod uwagę, że mogą być. Istnieje potrzeba bardziej wysokiej jakości ocen żywieniowych”.

Ograniczeniem badania było to, że przypadki demencji identyfikowano na podstawie dokumentacji szpitalnej i dokumentacji zgonów, a nie danych dotyczących podstawowej opieki zdrowotnej, więc łagodniejsze przypadki mogły zostać przeoczone.

Odniesienie: „Powiązanie spożycia ultraprzetworzonej żywności z ryzykiem demencji” autorstwa Huiping Li, Shu Li, Hongxi Yang, Yuan Zhang, Shunming Zhang, Yue Ma, Yabing Hou, Xinyu Zhang, Kaijun Niu, Yan Borné i Yaogang Wang, 27 lipca 2022 r Neurologia.
doi: 10.1212/wnl.0000000000200871

Badanie zostało sfinansowane przez Chińską Narodową Fundację Nauk Przyrodniczych.

You May Also Like

About the Author: Ellen Doyle

"Introwertyk. Myśliciel. Rozwiązuje problemy. Specjalista od złego piwa. Skłonny do apatii. Ekspert od mediów społecznościowych. Wielokrotnie nagradzany fanatyk jedzenia."

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *