Galicyjski przemysł motoryzacyjny bije rekord rachunków w 2022 roku i osiąga 11 550 mln

Galicyjski przemysł motoryzacyjny bije rekord rachunków w 2022 roku i osiąga 11 550 mln

pomimo To nie są łatwe czasy dla branży motoryzacyjnej, ponieważ rosną koszty i brakuje komponentów Było to odczuwalne przez cały miniony rok i wydaje się, że w 2023 r. nie zostało to jeszcze rozwiązane. Dane z zeszłego roku dostarczone przez galicyjską grupę samochodową Ceaga są bardzo zachęcające.

Sektor motoryzacyjny w Galicji osiągnął rekordową liczbę transakcji w 2022 r Obrót w wysokości 11 550 mln euro, wzrost o 3% w stosunku do poprzedniego roku. Eksport odnotował swoje najlepsze historyczne dane na poziomie 8220 mln euro (+0,7).

Według danych dostarczonych przez Ceagę, inwestycje w sektorze co jest jeszcze dalekie od lat sprzed pandemii, nieznacznie wzrosło w porównaniu do 2021 r. i wyniósł 134 mln euro.

w sprawie Sprzedaż komponentów za granicą wzrosła bardziej niż cały sektor, konkretnie o 5,6%, Wyniósł 1740 mln euro. „Główne produkty lub usługi za granicą były przeznaczone głównie dla takich krajów jak Francja, Portugalia, Polska, Niemcy, Włochy, Wielka Brytania, Maroko, Szwecja, Argentyna czy USA” – wyjaśniają przedstawiciele grupy sektorowej Galicja.

13,8% zatrudnienia w przemyśle w Galicji

Zatrudnienie w sektorze nieznacznie spadło w 2022 r. Jednak Przemysł motoryzacyjny w Galicji odpowiada za 13,8% zatrudnienia w przemyśle w Galicji A jeśli porównamy to z poprzednimi latami, to nadal jest to jeden z najwyższych wskaźników w ostatnich latach.

„Pomimo niejednoznacznej sytuacji, w jakiej znajduje się sektor motoryzacyjny i trudności, przez które przechodzi wiele firm, Galicyjski przemysł motoryzacyjny, który w 2022 r. stanowił 19% pojazdów wyprodukowanych w Hiszpanii, Nadal prowadzi w krajowych rankingach dzięki centrum Stellantis Vigo, które po raz kolejny jest najbardziej produktywnym producentem samochodów”, wyjaśniają Ceaga.

You May Also Like

About the Author: Ellen Doyle

"Introwertyk. Myśliciel. Rozwiązuje problemy. Specjalista od złego piwa. Skłonny do apatii. Ekspert od mediów społecznościowych. Wielokrotnie nagradzany fanatyk jedzenia."

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *