Projekt mający na celu uczynienie Cabo de Palos punktem odniesienia dla niebieskiej gospodarki i innowacji

Projekt mający na celu uczynienie Cabo de Palos punktem odniesienia dla niebieskiej gospodarki i innowacji

Projekt mający na celu uczynienie Cabo de Palos punktem odniesienia dla niebieskiej gospodarki i innowacjiOn ona

Międzynarodowy program przyciągania talentów kobiet „The Break” zawitał do Cabo de Palos, aby uczynić z Kartageny punkt odniesienia w dziedzinie turystyki w dziedzinie innowacji społecznych i niebieskiej gospodarki. Europejskie Centrum Biznesu i Innowacji w Murcji (CEEIM) uczestniczy w tej inicjatywie, która zrzesza grupę 15 przedsiębiorców z różnych krajów i ma na celu pozycjonowanie ludności w globalnym sektorze turystyki jako innowacyjnego i zrównoważonego punktu odniesienia w lokalnej gospodarce. Poprawa ich naturalnego środowiska.

Pochodzą m.in. z Chorwacji, Francji i Włoch, a także Niemiec, Polski i Portugalii i pozostaną w grupie przez 24 dni. Wszyscy posiadają umiejętności prowadzenia i zarządzania własnymi firmami oraz prezentują zróżnicowany profil, który wyróżnia m.in. biologów morskich, ekspertów w dziedzinie turystyki niebieskiej, marketingu cyfrowego, ekonomii i specjalistów od nurkowania.

Oprócz przyczyniania się do rozwiązywania lokalnych wyzwań, „The Break” stara się osiągnąć inne cele, takie jak zmniejszenie różnic między płciami w przedsiębiorczości, ulepszanie projektów uczestników i tworzenie społeczności międzynarodowej. Podobnie kobiety-przedsiębiorcy uczestniczą obecnie w programie inkubacji prowadzonym przez zespół CEEIM, ekspertów w dziedzinie doradztwa biznesowego, który obejmuje ścieżkę szkoleniową i mentorską mającą na celu przyspieszenie ich przedsiębiorczości i doskonalenie umiejętności przywódczych. Ponadto dzisiejsza akcja, mająca siedzibę w Cabo de Palos, przyczyni się do uwypuklenia lokalnej gospodarki zaangażowanej w ochronę środowiska i jego naturalnego otoczenia na międzynarodowej mapie zrównoważonej turystyki.

Podczas swojego pobytu kobiety-przedsiębiorcy łączą istniejące procesy wsparcia i edukacji z programem wizyt i sesji współtworzenia, które skupią się na lokalnych wyzwaniach, a także nawiązywaniu kontaktów z regionalnym ekosystemem, aby zachęcać do powstawania synergii i sprzyjać dwustronnej współpracy z Region. .

Wizyty i renowacja

Uczestnicy odwiedzili już Calblanqui i obejrzeli słone równiny Marshallo oraz rezerwat morski Cabo de Palos, w tym poruszali się po jego obszarze chronionym i podróżowali po okolicy na motocyklach elektrycznych. Ponadto planuje się ich udział w sieci, w ramach której zaprezentowane zostaną trzy pionierskie projekty referencyjne w zakresie restauracji, z udziałem Sergio de la Ordine z El Moski; Angel Sanchez i José Miguel Cremades z La Cangreja; Oraz Paola Escarabajal z Restauracji Gran Torino.

Grupa wizytująca jest częścią międzynarodowej społeczności współpracy składającej się z ponad 800 przedsiębiorców wybranych w ramach tej inicjatywy promowanej przez Unię Europejską. Udział w programie „Przerwa” ma na celu także zmniejszenie dysproporcji płci w obszarze przedsiębiorczości.

Spotkanie stworzy konkurencyjny model biznesowy

Wśród działań współtwórczych zaplanowanych dla grupy przedsiębiorców pragnących przekształcić Cabo de Palos w turystyczny punkt odniesienia w zakresie innowacji i niebieskiej gospodarki, w najbliższy poniedziałek w nadmorskim mieście odbędzie się sesja z wewnętrznymi i zewnętrznymi profilami firm umożliwienie poznania narzędzi i metodologii modeli biznesowych o obiegu zamkniętym. Następnie uczestnicy wspólnie opracują model biznesowy lub środki, które poprawią konkurencyjność lokalnych propozycji biznesowych, dodadzą wartość zrównoważenia środowiskowego i ochrony obszarów naturalnych danego terytorium, zachowując ich specyfikę pod względem warunków klimatycznych, zasoby i strategie rządowe.Program finansowany jest ze środków Unii Europejskiej.

You May Also Like

About the Author: Ellen Doyle

"Introwertyk. Myśliciel. Rozwiązuje problemy. Specjalista od złego piwa. Skłonny do apatii. Ekspert od mediów społecznościowych. Wielokrotnie nagradzany fanatyk jedzenia."

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *