Arcydzieła kuchni azjatyckiej, peruwiańskiej i polskiej: kulinarne klejnoty Kataru

Arcydzieła kuchni azjatyckiej, peruwiańskiej i polskiej: kulinarne klejnoty Kataru

przez Layla Hamira. Adil Halim

Kuchnia peruwiańska zawładnęła kulinarnym światem, stając się gastronomicznym trendem w wielu krajach, w tym w Katarze. Koreański grill, obok innych azjatyckich i polskich smaków, podbił podniebienia również w tym kraju.

Na pierwszy rzut oka w Doha jest wiele eleganckich i luksusowych restauracji. Jest coś dla każdego. Katar to tygiel wielokulturowych kuchniA pogłębiając poszukiwania, możesz cieszyć się autentyczną biżuterią.

Północno-wschodnie jedzenie uliczne w Chinach

Restauracja rodzinna Zhang Jia Ni specjalizuje się w tradycyjnych daniach kuchni północno-wschodniej Chin. Restauratorka mówi, że wiele rzeczy zmieniło się w Doha, odkąd jej rodzice otworzyli swoją pierwszą restaurację ponad dziesięć lat temu.

Znalezienie tutaj chińskich składników, mówi Jia Ni, jest teraz znacznie łatwiejsze niż dziesięć lat temu.

„Kiedy pojechaliśmy do Chin, spakowaliśmy wszystko. Ale teraz jest jeszcze lepiej, bo jest tu chiński supermarket. Więc jest nam łatwiejWłaściciel Zhang Jia Ni wyjaśnia: Kuchnia ulicy Zen.

Rachel Morris, blogerka kulinarnapodekscytowany faktem, że w mieście pojawia się coraz więcej sklepów ogólnospożywczych.

Różnorodność gastronomiczna: kuchnia tajska, birmańska i wietnamska

W tętniącej życiem dzielnicy Bin Mahmoud w jednym miejscu można skosztować trzech różnych rodzajów kuchni azjatyckiej: tajskiej, birmańskiej i wietnamskiej.

„Nigdy wcześniej nie jadłem birmańskiego jedzenia i muszę powiedzieć, że stałem się jego fanem. Jedno z moich ulubionych dań to birmańskie spaghetti. Jest naprawdę satysfakcjonujące; jest słodkie, pikantne i chrupiące. i to jest po prostu niesamowite” – mówi Rachel Morris, pisarka i blogerka kulinarna. .

Tuk Tuk Sajgon Otworzył swoje podwoje podczas mistrzostw świata. Wraz z przybyciem fanów piłki nożnej do Kataru z całego świata, Oferta gastronomiczna stała się bardziej międzynarodowa.

„Tuk Tuk Saigon nie tylko serwuje jedzenie, ale także tworzy atmosferę. Sprowadzamy wystrój z Tajlandii, Wietnamu, aby upewnić się, że spodoba ci się atmosfera i jakość jedzenia, które dostarczamy na stół, – mówi Natcha Kijjullajarit Friel, współwłaściciel Tuk Tuk Saigon.

Trzy restauracje pod jednym dachem

Po spróbowaniu trzech dań w jednej restauracji, czas spróbować trzech restauracji pod jednym dachem.

Jedzenie jest bardzo ważne w tego rodzaju doświadczeniach, ale równie ważna jest dobra zabawa i poznawanie nowych ludzi. Wycieczka degustacyjna jest pomysłem blogera kulinarnego Terry’ego Bootha.

„Jeden ze sposobów degustacji potraw,„smakosz w podróży”; Polega na pójściu do trzech różnych restauracji na tej samej ulicy lub w tej samej okolicy. A drugi jestSmakoszy pod jednym dachem, gdzie odwiedzamy trzy różne restauracje, ale w ramach tego samego kompleksu hotelowegomówi Terry Booth, założyciel.Doha Projekt Żywnościowy„.

Przez całą noc robi obchód, upewniając się, że wszyscy są szczęśliwi i dobrze odżywieni. W ramach tego projektu Terry próbuje pomóc małym restauracjom i przyciągnąć ludzi, którzy mogli o nich wcześniej nie słyszeć.

Solidne peruwiańskie jedzenie

W ostatnich latach, Kuchnia peruwiańska wdarła się do kulinarnego świata, Zarówno w kierunkach gastronomicznych, jak i w ekskluzywnej kuchni. Hassan Kayabasi, szef kuchni w COYA, opowiada o oszałamiającym rozwoju kuchni peruwiańskiej.

Hasan Kayabasi, szef kuchni Coya Doha.

Dodaje: „Przed XVI wiekiem w Europie i na Wschodzie nie wiedzieliśmy, co to jest ziemniak lub ziemniak, który pochodzi z Peru. Są też peruwiańskie papryczki chili”.

różnorodność Kuchnia peruwiańska jest pod silnym wpływem potraw japońskich, chińskich i europejskichS. Wszystko to sprawiło, że kuchnia peruwiańska to eksplozja smaków.

Z produktów, które przywieźli z Japonii i Chin stworzyli tzw Kuchnia Al-Shifa, spotykana tylko w Peru; To są wpływy chińskie. Jest też „nikki”, czyli japońskie wpływy” – mówi Hassan.

Koreańska fala kulturowa płynie z Twojej kuchni

Wiele osób przychodzi do restauracji Yee Hwa na koreańskiego grilla i nie tylko. On Koreański styl grillowania mięsa stał się jedną z najmodniejszych potraw na świecieWielu nazywa to interaktywnym doświadczeniem kulinarnym.

Koreański grill zawsze był popularny w Korei Południowej; Ale wraz z globalnym rozwojem muzyki pop i koreańskich dramatów, koreańskie grillowanie zyskało międzynarodowy rozgłos.

Yee Hwa po raz pierwszy otworzyła swoje podwoje w Katarze w 1998 roku, lata przed koreańską falą kulturową. Dziś Seung Moon kontynuuje to, co zaczęli jego rodzice, otwierając dwa kolejne lokale i szerząc miłość do koreańskiego grilla.

„Koreański grill jest inny, ponieważ każdy bierze w nim udział. Nasze mięso jest cienko krojone, dzięki czemu gotuje się łatwo i we własnym tempie” — wyjaśnia Seung Moon, partner zarządzający restauracji Yee Hwa.

Oferujemy również A Różne rodzaje dekoracjico uzupełnia mięso w opakowaniu sałaty.

Seung Moon mówi, że nie ma żadnych zasad, jeśli chodzi o jedzenie koreańskiego grilla; To wszystko prawda, ale należy pamiętać o jednym.

„Właściwym sposobem grillowania jest poczekanie, aż stanie się nieco rzadkie, zanim weźmiemy nożyczki i pokroimy je na małe kawałki” – wyjaśnia Song.

Malezja w Katarze

jesteśmy zaangażowani Mamo RosieI jest to przestronna restauracja Lista kuchni malezyjskiej i indonezyjskiej co obiecuje smak domowej kuchni.

Urodzona w Malezji Mama Rosie przyjechała do Kataru wraz z rodziną w 1996 roku. Wkrótce potem zaczęła Przygotowywanie posiłków dla rodaków, którzy również wyemigrowali. Dzięki wsparciu jego społeczności to, co zaczęło się jako biznes domowy, rozszerzyło się o restaurację, którą obecnie prowadzi.

„Aby zrobić płaski makaron, musisz najpierw ugotować na parze jedną warstwę, a następnie pokroić, a następnie ponownie ugotować na parze jedną warstwę, a następnie pokroić; To naprawdę nie jest łatwe do zrobienia, ale jest pyszne do jedzeniawyjaśnia Mama Rosie, założycielka restauracji Mama Rosie’s.

Polka: Pierwsza i jedyna polska restauracja

niedaleko Mamo Rosie Jest Polka**, pierwsza i jedyna polska restauracja w Katarze. **

Magda Lux otworzyła Polkę pod koniec 2022 roku, głównie dlatego, że brakowało jej polskiego jedzenia; Ale chcieli też podzielić się częścią swojej kultury, od jedzenia po dekoracje.

Polskie jedzenie to znacznie więcej niż pierogi czy pierogi, a menu Polki obiecuje typowy weekendowy obiad w Polsce.

„Mamy tu tak zwaną kapustę prasowaną, ale w Polsce nazywamy to kapustą „głupkowaty”; Kapusta zawijana z mięsem i ryżem. I mamy też coś podobnego do pizzy, nazywamy to „zapiekanka”, Jest pysznie – tłumaczy Magda Lux, współwłaścicielka Polki.

Doszedł do wniosku: „Dla mnie najważniejsze jest dzielenie się moją kulturą. Dzielenie się kulturą poprzez jedzenie czyni mnie najszczęśliwszym”.

You May Also Like

About the Author: Ellen Doyle

"Introwertyk. Myśliciel. Rozwiązuje problemy. Specjalista od złego piwa. Skłonny do apatii. Ekspert od mediów społecznościowych. Wielokrotnie nagradzany fanatyk jedzenia."

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *