Diaz daje panel ekspertów do listopada, aby obliczyć wzrost w SMI

Diaz daje panel ekspertów do listopada, aby obliczyć wzrost w SMI

Minister pracy Yolanda Diaz dała dwa i pół miesiąca Komitetowi Doradczemu ds. Minimalnej Płacy Minimalnej Zawodowej (SMI) na przedstawienie propozycji podniesienia SMI do 2023 r., po czym harmonogram Dialog społeczny w celu wynegocjowania tej podwyżki z pracodawcami i związki. Po spotkaniu z ekspertami drugi wiceprezes wyjaśnił w piątek na konferencji prasowej, że komitet doradczy również będzie miał misję Ponowna ocena Analiza wpływu Od płacy minimalnej do ubóstwa i nierówności w Hiszpanii.

SMI wzrósł w 2022 r. do 1000 euro miesięcznie w 14 partiach, a rząd zobowiązał się określić go na poziomie 60% średniej krajowej pensji w 2023 r. Będziesz musiał zasugerować obecność komisji Biorąc pod uwagę obecną sytuację. W raporcie z czerwca 2021 r. Panel Ekspertów zaproponował trzy scenariusze, w których wyższy wzrost spowodowałby, że SMI wyniósłby łącznie 1049 EUR w 2023 r. Inflacja, chociaż zauważyła, że ​​„bardzo niewiele” krajów europejskich już przyjęło podwyżki Przy płacy minimalnej , takich jak Niemcy, Belgia, Grecja, Holandia i PolskaFrancja przeszacowywała go trzy razy w tym roku.

Yolanda Diaz

Po maju zeszłego roku CEOE ponownie został poproszony o spotkanie ze związkami zawodowymi w celu zarekomendowania podwyżki wynagrodzeń na nadchodzące lata w obszarze rokowań zbiorowych Obie strony nie mogą dojść do porozumienia. Stało się to po tym, jak Konfederacja Biznesu potępiła w oświadczeniu ingerencję rządu w te dwustronne negocjacje. „Ogłoszenia nadmiernych wzrostów SMI – które wzrosły o 35,9% od 2018 r. – wykluczają negocjacje oczekujące na ostateczne zatwierdzenie, ponieważ mają one wpływ na płace, skutecznie ingerując w układy zbiorowe” – zauważył prezes. Związki wydają się „rozsądne”, „Ci, którzy bronią interesu publicznego”Nalegał, aby pracodawcy usiedli do negocjacji i zawarcia porozumienia „dla dobra narodu”.

You May Also Like

About the Author: Ellen Doyle

"Introwertyk. Myśliciel. Rozwiązuje problemy. Specjalista od złego piwa. Skłonny do apatii. Ekspert od mediów społecznościowych. Wielokrotnie nagradzany fanatyk jedzenia."

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *