Dwa wieki makaronu w Casa Mantirola

Dwa wieki makaronu w Casa Mantirola

Mikkel Manterola Aldaz Ma 51 lat i prowadzi cukiernię „Casa Manterola” – kawiarnię przy ulicy Tudela 5 w Pampelunie. To już szóste pokolenie biznesu, które zostało otwarte w 1810 roku na ulicy Zapatria, „kiedy wojska Pampeluny zostały zajęte przez siły Napoleona”, mówi z dumą Miquel.

Mają ponad dwa wieki. Obecnie „Casa Manterola” jest Cukiernia z rzemieślniczą piekarnią, Robią pasty herbaciane, pasty migdałowe i sosnowe, trufle i nugat marcepanowy, a także znakomitą kawę.

Mikel Manterola wyjaśnia początki: Firmę przejęłam od mamy i przez jakiś czas miałam brata Kto potem go zostawił, gdy ja kontynuuję jazdę. To szóste pokolenie. Zaczął w związku cukierniczym na ulicy Zapatria, gdzie nadano ci tytuł, najpierw byłeś uczniem, potem oficerem, a później mistrzem cukiernictwa.”

Pierwszy to Thomas Lopez Jest żonaty z Tomasą López i mieszkają na Calle Zapatería 20 ze swoimi teściami. Palą kawę, świece i dżemy, które nie wymagają chłodzenia, w cechu cukierników i żyrandoli” – mówi Mikkel.

Słynny pokaz makaronu
Słynny makaron z „Casa Manterola” wystawiony jest w witrynie sklepowej. Miguel Osas

Mikel Manterola nadal nie wie, czy któryś z jego synów będzie dalej pracował: „Mam trójkę dzieci i nie wiem, czy przetrwają. Istnieje fizyczna sekwencja. Moje dzieci tam są, ale nie wiem, czy to zrobią”.

Wejście do sklepu ze słodyczami to świetna zabawa. Szykowny styl vintage, ozdobiony najdrobniejszymi szczegółami: „Zrobiliśmy biznes w 2015 roku. W tym miejscu postawiliśmy kawiarnię i cukiernię Opuściliśmy to miejsce bardzo pięknie. Złożyliśmy drzewo genealogiczne ze starymi zdjęciami, foremkami do nugatu, foremkami do biszkoptów i albumami z fabryki czekolady mojego dziadka, która w tamtym czasie nazywała się „autarkią” Franco, kiedy robili pięć tysięcy tabletek dziennie”.

Moja matka jeździła delikatesy który przez wiele lat działał bardzo dobrze, Ale w końcu supermarkety nas zjadły i kiedy otworzyliśmy El Corte Inglés, zobaczyliśmy, że okolica jest trochę zastała. Przerzuciłem stołówkę.

Największą sławą Casa Manterola jest niewątpliwie makaron:Makaron jest bardzo dobry, bo pochodzi od podstaw, Który jest bardzo dobrze zachowany jak nugat marcepan. Wykonujemy bardzo dobre pasty maślane, takie jak sosna i migdał. To bardzo ekskluzywne smaki.”

. dekoracja wnętrz
Wystrój wnętrza „Casa Manterola” jest ozdobiony elegancją i detalami dla swoich klientów. Miguel Osas

Dobrze sprawdzają się makarony i trufle rzemieślniczeJak marcepan na Boże Narodzenie. Kawa ma wysoką wartość i jest bardzo dobra, a towarzyszymy jej ciastami i ciastkami … i my też online Do prostego cateringu, chrztu lub przekąsek. Ludzie są zadowoleni. Wciąż robimy świąteczne koszyki, a nugat jest sprzedawany w sklepach, chociaż jest również sprzedawany online do takich stolic, jak Madryt i Granada.

„Z Jan Areola Kiedy dajemy listę Dali nam nagrodę za Szczyptę z Cielęciną z Tygodnia Nawarry. To był sezon, w którym dużo pracowaliśmy nad bardzo ekskluzywnym menu, ale nie było to dla nas opłacalne i usunęliśmy tę passę”.

Obecnie w Casa Mantirola jest wystarczająca ilość pracy dla dziewięciu osób. „Rano jest więcej biegania, które trwa do 1 po południu z lunchami I biura kawiarni, potem po południu od czwartej do dziewiątej. Teraz z covidem byłem na pełnym gazie. Kiedyś otwierałem tylko rano i codziennie musiałem wyjmować balkon”.

„Poszczęściło nam się z Covidem ze względu na balkon, który mamy i Z ERTES wytrwaliśmy. Nie osiągnęliśmy naszej średniej z 2019 roku, która wynosi 80%, ale jesteśmy bardzo podekscytowani. Zapewniamy, że to niemało. „Musisz żyć” – mówi z uśmiechem Mikel Manterola.

Mikel Manterola pozuje z dwoma pracownikami w piekarni.  Miguel Osas
Mikel Manterola pozuje z dwoma pracownikami w piekarni. Miguel Osas

Założona przez Candido Lopeza w 1810 r.

„Dom Mantoroli” Założona w Pampelunie w 1810 r. autorstwa Cándido Lópeza (1782-1862), należącego do Cechu Świeczników, Cukierników i Czekolady. Żonaty z Bologna Albar, mają dwie córki: Trinidad i Thomas Lopez Albar.

Szósta generacja składa się obecnie z Mikkel Manterola Aldaz, Syn zmarłego Jose Antonio i Rosy. Przejął zarządzanie firmą w 2010 roku, w dwusetną rocznicę Casa Manterola.

Od momentu powstania i w XIX wieku działalność jest działalnością Gildia Umysłów (świece, kielichy, pochodnie i świece do nabożeństwa i oświetlenia domowego), Cukierniki i czekoladki. Pod koniec XIX wieku w historii Manteroli pojawiły się nowe produkty: nugat i makaron.

W piwnicy sklepu przy ulicy Zapatria Płynęła czekolada, a palarnia kawy była na górze. Wraz ze wzrostem aktywności przemysłowej fabryka została rozbudowana i około 1945 roku przeniesiona do Cali Tudela.

Tak więc w połowie XX wieku Manterola stała się Produkcja czekolady i palarnia kawy, oprócz kolonialnej hurtowni piekarni i hurtowni.

You May Also Like

About the Author: Ellen Doyle

"Introwertyk. Myśliciel. Rozwiązuje problemy. Specjalista od złego piwa. Skłonny do apatii. Ekspert od mediów społecznościowych. Wielokrotnie nagradzany fanatyk jedzenia."

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *