Epta i Viessmann Refrigeration Solutions łączą się, tworząc europejską grupę

grupy epta, Specjalizująca się w chłodnictwie komercyjnym do dystrybucji żywności, i Viessmann Refrigeration Solutions (VRS), koncentruje się na komercyjnych systemach chłodniczych i pomieszczeniach czystych, Doszli do porozumienia w sprawie utworzenia spółki joint venture Prowadzi działalność w Europie Środkowej i Północnej. Nowa spółka, której nazwy jeszcze nie ujawniono, Będzie działać pod zarządem Epta, która będzie posiadać 70% kapitału zakładowego firmy, podczas VRS będzie miał 30%.

Operacja, która oczekuje na zgodę organów antymonopolowych i jest zaplanowana na IV kwartał 2023 roku, polegać będzie na połączeniu biznesów dla VRS w Niemczech, Polsce, Czechach, Słowacji, Danii, Finlandii, Szwecji, Norwegii i krajach bałtyckich oraz dla Epta w Niemczech, Polsce, Danii, Finlandii i Norwegii. Czynności związane z pomieszczeniami czystymi VRS i rozwiązania do pomieszczeń chłodniczych pozostają poza transakcją. Podobnie zakład produkcyjny w Hof (Niemcy), powiązane spółki handlowe i Viessmann Technologies pozostaną w Grupie Viessmann.

Niniejsza umowa nie wpłynie na działalność biznesową Epta w Europie Zachodniej i Południowej, na Bliskim Wschodzie, w Ameryce Łacińskiej i Stanach Zjednoczonych, a także w regionie Azji i Pacyfiku oraz Oceanii. Na rynku hiszpańskim spółki zależne obu grup, tj. Epta Iberia oraz spółki handlowe Viessmann i Viessmann Refrigeratoración Ibérica Będą nadal działać niezależnie.

Nie ujawniono również szczegółów dotyczących kwoty transakcji. Kilka miesięcy temu w amerykańskiej prasie pojawiły się pogłoski o możliwym zakupie Weissmanna przez Carrier Group za 13 miliardów dolarów, w tym dług.

Ponad 4000 m rachunków

the Powstała firma będzie dysponować szeroką gamą rozwiązań i znaczącą obecnością w Europie Środkowej i Północnej. Staniesz się kompleksowym dostawcą zrównoważonych i energooszczędnych komercyjnych rozwiązań chłodniczych dla sprzedawców detalicznych oraz przemysłu spożywczego. Podobnie wzmocni swoją działalność w zakresie dostaw, produkcji, instalacji i konserwacji systemów chłodniczych, dzięki szerokiej sieci profesjonalistów w całej Europie.

Dla Marco Nocivelli, dyrektora generalnego Epta Group, „To początek podróży i długoterminowego partnerstwa, które umocni naszą pozycję w Europie Środkowej i Północnej. Nasza połączona wiedza specjalistyczna w zakresie chłodnictwa komercyjnego jest wyjątkowa, a jako firmy rodzinne wyznajemy podobne wartości. Nowa spółka joint venture kierowana przez Epta stanowi kolejny krok na naszej drodze do wzmocnienia naszej pozycji produkcyjnej jako globalnego gracza w branży. Cyfrowe i środowiskowe tworzenie połączeń i umożliwianie dynamiki sieci ma kluczowe znaczenie dla położenia fundamentów pod zrównoważoną przyszłość: to wspólne przedsięwzięcie reprezentuje naszą strategię i chęć kontynuacji inwestowanie w Przyszłość grupy leży we wszystkich obszarach, w których działamy. „To wspólne przedsięwzięcie z Eptą stworzy idealne warunki do długoterminowego rentownego wzrostu na wysoce konkurencyjnym rynku, ponieważ łączy dwóch liderów rynku w przyszłościowe partnerstwo” — powiedział Frank Winters, dyrektor zarządzający Viessmann Refrigeration Solutions. Połączymy najlepsze światowe rozwiązania w zakresie efektywności energetycznej i produkcyjnej. Cieszymy się bezprecedensowym zasięgiem geograficznym w Europie, co przyniesie korzyści zarówno klientom krajowym, jak i międzynarodowym. Razem tworzymy najlepsze możliwości dla naszych klientów, naszych pracowników i przyszłych pokoleń.”

Nowa firma Przyniesie dochody w wysokości ponad 4 miliardów euro i zatrudni ponad 1600 pracowników. Według najnowszego raportu opublikowanego przez Alimarket, w sektorze komercyjnych urządzeń chłodniczych do dystrybucji żywności, Epta Iberia i Viessmann Refración Ibérica należą do dwunastu największych operatorów pod względem przychodów.

You May Also Like

About the Author: Ellen Doyle

"Introwertyk. Myśliciel. Rozwiązuje problemy. Specjalista od złego piwa. Skłonny do apatii. Ekspert od mediów społecznościowych. Wielokrotnie nagradzany fanatyk jedzenia."

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *