Inflacja wśród 38 krajów Organizacji Współpracy Gospodarczej i Rozwoju (OECD) odnotowała roczne wahanie na poziomie 6,6% w 2021 r., najwyższe odnotowane od 20 lat.
Do wzrostu przyczyniły się ceny energii, które odnotowały średnioroczną zmienność na poziomie 25,6%, również najwyższą od 1981 roku.
Tymczasem ceny żywności wśród członków organizacji wykazały średnioroczny wzrost o 6,8%.
Presja zwyżkowa na inflację w 2021 r. była obecna we wszystkich krajach członkowskich, ale z pewnymi różnicami
Dwucyfrowe wahania inflacji zasadniczej zaobserwowano w trzech państwach członkowskich OECD, z Turcją na czele, z rocznym odchyleniem 36,1%.
Estonia była w tyle, ze wzrostem o 12,1% w historii cen, a także Litwa, która odnotowała wzrost o 10,6%.
Polska była blisko nich, z ogólnym rekordowym wskaźnikiem 8,6%; Łotwa, która osiągnęła wahanie 7,9% ogólnego wskaźnika, i Meksyk wraz z Węgrami zajmują szóste miejsce wśród najwyższych wskaźników inflacji w Organizacji Współpracy Gospodarczej i Rozwoju, zbiegając się z wariancją 7,4 proc.
Sekretarz generalny organizacji, Matthias Kormann, powiedział w tym tygodniu, że ekonomiści organizacji spodziewają się, że spowolnienie globalnej inflacji potrwa od 12 do 18 miesięcy.
Ten okres jest szacowany na podstawie tego, ile czasu zajmie opanowanie epidemii i ułatwienie naturalnego przepływu łańcuchów dostaw – wyjaśnił podczas wideokonferencji.
Obejmuje to również czas, jaki banki centralne mogą potrzebować na przejście swojej polityki pieniężnej z ekspansywnej na normalizacyjną.
Analizując te informacje, można zauważyć, że inflacja żywności w Meksyku jest jednym z trzech największych członków, osiągając 10,8% rocznie, poniżej tureckiego lidera, który ma wariancję 27,3% w tej samej kategorii, oraz Kolumbii, która odnotowuje wariancja 15,3 proc. rocznie.
Wśród gospodarek G7 ogólna inflacja w 2021 r. wyniosła 5,6%, wariancja cen żywności generalnie 5,3% rocznie, a inflacja 25,7%.
„Introwertyk. Myśliciel. Rozwiązuje problemy. Specjalista od złego piwa. Skłonny do apatii. Ekspert od mediów społecznościowych. Wielokrotnie nagradzany fanatyk jedzenia.”