Mieszkaniec Teksasu zmarł po zjedzeniu surowych ostryg w hrabstwie Galveston

Mieszkaniec Teksasu zmarł po zjedzeniu surowych ostryg w hrabstwie Galveston

Urzędnicy ds. zdrowia podali, że mężczyzna w hrabstwie Galveston zmarł w weekend pierwszomajowy po zjedzeniu surowych ostryg w lokalnej restauracji, mimo że cierpiał na choroby współistniejące, które czyniły go podatnym na zakażenie Vibrio.

Według okręgu zdrowia hrabstwa Galveston mężczyzna miał od 30 do 40 lat. Zaraził się rzadką infekcją znaną jako vibrio vulnificus – bakterią zamieszkującą wody przybrzeżne, w tym ciepłą, słoną i słonawą, będącą mieszaniną wody słonej i słodkiej.

Jak powiedział dr Philip Keyser, lekarz chorób zakaźnych i lokalne władze ds. zdrowia w hrabstwie Galveston, mężczyzna zjadł kilkanaście surowych ostryg i rozwinął się zespół zapalenia żołądka i jelit, który obejmuje ból brzucha, nudności i biegunkę.

Tej jesieni: Rafy i rezerwat w New Galveston Bay mogą częściowo nadawać się do połowu

Keiser dodał, że mężczyzna przyjmował leki osłabiające jego układ odpornościowy, a w szpitalu stwierdzono problemy z wątrobą.

„Myślę, że pomiędzy tymi dwiema rzeczami był on bardzo podatny na przytłaczającą infekcję” – powiedział.

W zależności od okręgu zdrowotnego infekcje vibrio są rzadkie i zwykle występują u osób z chorobami podstawowymi, takimi jak choroby wątroby, immunosupresja lub cukrzyca. Osoby z obniżoną odpornością, cierpiące na żywą chorobę lub cukrzycę nie powinny jeść surowych skorupiaków i/lub pływać, kąpać się, surfować ani uczestniczyć w zajęciach wodnych.

Oznaki i objawy Vibrio vulnificus obejmują biegunkę, skurcze żołądka, nudności, wymioty, gorączkę, dreszcze, zapalenie tkanki łącznej i zmiany pęcherzowe.

Według okręgu zdrowia w tym roku liczba infekcji wirusem wibracyjnym w Stanach Zjednoczonych rośnie z powodu wyjątkowo wysokich temperatur oceanów.

recenzja: W ambitnym Little’s Oyster Bar rodzina Pappas może mieć najlepszą nową restaurację roku

„W hrabstwie Galveston odnotowuje się od pięciu do dziesięciu przypadków rocznie, więc jest to bardzo rzadka infekcja” – powiedział Keizer. „W tym roku faktycznie mieliśmy znacznie niższy wskaźnik niż w przeszłości”.

Zaleca się również, aby nie spożywać surowych owoców morza, jeśli dana osoba przyjmuje leki osłabiające układ odpornościowy i ma problemy z wątrobą.

„Jest to szczególnie niepokojące, ponieważ obecnie, w XXI wieku, znacznie więcej osób przyjmuje leki wpływające na ich układ odpornościowy w związku z szeroką gamą chorób, z którymi wcześniej nie mieliśmy do czynienia” – stwierdził Keizer.

You May Also Like

About the Author: Ellen Doyle

"Introwertyk. Myśliciel. Rozwiązuje problemy. Specjalista od złego piwa. Skłonny do apatii. Ekspert od mediów społecznościowych. Wielokrotnie nagradzany fanatyk jedzenia."

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *