Zapobieganie upośledzeniu umysłowemu jest postrzegane jako główne wyzwanie zdrowotne w XXI wieku. Coraz więcej dowodów pokazuje, że żywność odgrywa ochronną rolę przed pogorszeniem stanu mózgu, a w niektórych przypadkach niedobory witamin mają niekorzystny wpływ na zdrowie mózgu. Niedobór jednej witaminy występuje u 76 procent dorosłych i najczęściej obserwuje się go u pacjentów z chorobą Alzheimera.
Organizm potrzebuje selenu do produkcji niezbędnych białek, które zapobiegają uszkodzeniom tkanek w wyniku zapalenia.
Minerał jest również niezbędny do utrzymania układu odpornościowego i tarczycy oraz odgrywa ważną rolę w reprodukcji.
Niedobór minerałów został powiązany z wieloma chorobami, w tym wzrostem człowieka i osłabieniem mięśni.
Ale chociaż ten minerał jest niezwykle ważny dla naszego długoterminowego zdrowia, odkryto, że Brytyjczycy cierpią na chroniczny niedobór selenu.
Czytaj więcej: Demencja: jak zmniejszyć ryzyko o jedną trzecią — porady NHS
Według Brytyjskiego Towarzystwa Dietetycznego spożycie selenu jest „wyjątkowo niskie we wszystkich grupach wiekowych”, z wyjątkiem bardzo młodych.
Liczby pokazują, że aż 76 procent dorosłych jest poniżej zalecanego spożycia.
Wydaje się, że rola selenu w zdrowiu wykracza daleko poza jego wpływ na układ odpornościowy i układ rozrodczy.
Coraz więcej badań wykazało, że niedobór selenu może zakłócać utrzymanie funkcji poznawczych, ponieważ istnieją dowody na to, że selen może chronić przed uszkodzeniem mózgu.
nie przegap:
Jedno z badań, opublikowane w Alzheimer and Dementia w 2017 r., wykazało, że pacjenci z chorobą Alzheimera wykazywali niski poziom selenu w ich krążeniu.
Dodatkowe badania pokazują, że przeciwutleniacze znajdujące się w żywności i suplementach mogą poprawić pamięć u pacjentów z chorobą Alzheimera.
Jedno z badań wykazało, że spożywanie tylko jednego orzecha brazylijskiego dziennie może poprawić pamięć u pacjentów z chorobą Alzheimera.
Selen występuje w dużych stężeniach w orzechach brazylijskich, a naukowcy twierdzą, że spożywanie pięciu do sześciu orzechów brazylijskich spełnia zalecenie dla dorosłych.
Chociaż przydatność suplementacji będzie zależeć od twojego osobistego poziomu selenu, ważne jest, aby położyć nacisk na spożycie pokarmów bogatych w selen w swojej diecie.
Na szczęście selen jest potrzebny tylko w niewielkich ilościach dla optymalnego zdrowia.
W Wielkiej Brytanii zaleca się, aby mężczyźni w wieku 19 lat i starsi otrzymywali 75 mcg dziennie, podczas gdy kobiety w wieku 15 lat i starsze otrzymywały 60 mcg dziennie.
Spożywanie pięciu do sześciu orzechów brazylijskich dostarczy 64 do 76 mikrogramów selenu.
„Introwertyk. Myśliciel. Rozwiązuje problemy. Specjalista od złego piwa. Skłonny do apatii. Ekspert od mediów społecznościowych. Wielokrotnie nagradzany fanatyk jedzenia.”