Niepowtarzalny aromat i smak tego produktu z Amazon został potwierdzony przez 18 kupujących z Niemiec, Stanów Zjednoczonych, Polski, Meksyku, Holandii, Szwajcarii, Nowej Zelandii, Francji, Holandii, Austrii i Argentyny, z których cztery ostatnie to kraje, z którymi nawiązano najwięcej transakcji. Odbyli spotkania z 38 małymi i średnimi firmami i stowarzyszeniami eksportowymi lub z potencjałami eksportowymi z San Martín, Junín, Huanuco, Cusco, Amazonas i Limy. Największym zainteresowaniem cieszyły się oryginalne ziarna i mikroloty kakaowe oraz płyn i proszek kakaowy.
(Agraria.pe) Międzynarodowi nabywcy mogli zweryfikować wysoką jakość peruwiańskiego kakao i czekolady, organizując spotkania z peruwiańskimi producentami i przedsiębiorcami na konferencji biznesowej, która odbyła się 14 lipca w ramach Targów Kakao i Czekolady, poinformował Peruwiański Komitet Promocji Eksportu i Turystyki (PromPerú).
To spotkanie zaowocowało prognozami biznesowymi na ponad 5 mln USD zrealizowanymi w ciągu następnych dwunastu miesięcy, o 2 mln USD więcej niż początkowo przewidywano.
Niepowtarzalny aromat i smak tego produktu z Amazon został potwierdzony przez 18 kupujących z Niemiec, Stanów Zjednoczonych, Polski, Meksyku, Holandii, Szwajcarii, Nowej Zelandii, Francji, Holandii, Austrii i Argentyny, z których cztery ostatnie to kraje, z którymi nawiązano najwięcej transakcji.
Odbyli spotkania z 38 małymi i średnimi firmami i stowarzyszeniami eksportowymi lub z potencjałami eksportowymi z San Martín, Junín, Huanuco, Cusco, Amazonas i Limy. Największym zainteresowaniem cieszyły się oryginalne ziarna i mikroloty kakaowe oraz płyn i proszek kakaowy.
Podobnie w dniach 17-19 lipca PromPerú, przy wsparciu rządu regionalnego Ucayali, zorganizowało Szlak Kakao-Czekolady, z pomocą siedmiu kupców z Niemiec, Stanów Zjednoczonych, Meksyku, Chile, Japonii i Austrii, którzy odwiedzili fabryki przetwarzające aromatyczne ziarna kakaowe, gdzie mogli podziwiać proces produkcji i przetwarzania.
Obejrzeli również pokazowe kawałki organicznego kakao i odbyli spotkanie ze Stowarzyszeniem Kobiet Chocolatier z Nuevo Ucayali, biorąc pod uwagę, że składają się z nich 70% pracowników w łańcuchach produkcyjnych. Uczestniczyli również w inauguracji Festiwalu Kakao w regionie Arazola, pierwszego producenta kakao w regionie.
W ostatnich latach nielegalne uprawy zostały zastąpione dużą liczbą plantacji kakao, co pozwoliło producentom w Ucayali na poprawę stylu życia i wydźwignięcie się z ubóstwa.
Warto wspomnieć, że tegoroczne Targi Kakao i Czekolady wsparł Salon Du Chocolat Paris, największy festiwal poświęcony temu produktowi, a Peru jako pierwszy kraj produkujący kakao uczestniczy w tej światowej sieci targów.
W skład komitetu organizacyjnego Targów Kakao i Czekolady wchodzą Peruwiańskie Stowarzyszenie Producentów Kakao (APPCacao), Amerykańska Agencja Rozwoju Międzynarodowego (USAID), Narodowy Komitet Rozwoju i Życia Bez Narkotyków (Devida), PromPerú, Ministerstwo Handlu Zagranicznego i Turystyki (Mincetur), Ministerstwo Rozwoju Rolnictwa i Nawadniania (Midagri) oraz Ministerstwo Spraw Zagranicznych.
eksport
W 2022 roku łączny eksport kakao i jego pochodnych wyniósł w 2022 roku 333 mln USD, wykazując wzrost o 10% w stosunku do roku poprzedniego. Wysłano ziarna kakaowe (52%), masło kakaowe (30%), czekoladę (9%), kakao w proszku (5%) i pastę kakaową (3%).
Głównymi rynkami docelowymi ziarna kakaowego były Holandia (27%), Indonezja (24%), Meksyk (10%) i Malezja (10%), a następnie Stany Zjednoczone, Włochy, Hiszpania, Belgia i Niemcy.
„Introwertyk. Myśliciel. Rozwiązuje problemy. Specjalista od złego piwa. Skłonny do apatii. Ekspert od mediów społecznościowych. Wielokrotnie nagradzany fanatyk jedzenia.”