Lorenzo Design ma swoją siedzibę w Galicji i specjalizuje się w projektowaniu i tworzeniu drewnianej zastawy stołowej. Ich ręcznie wykonane dzieła można znaleźć w restauracjach na całym świecie, które mogą pochwalić się blisko 200 gwiazdkami Michelin.
W 2002 roku z Urugwaju przybyli Fernando Sangiovanni i jego żona Isabel Lorenzo GalicjaUcieczka przed kryzysem gospodarczym i poszukiwanie nowych możliwości w naszym kraju. To właśnie w Carballo, rodzinnym mieście Isabel, rozpoczęli nowe życie. Tam Fernando rozpoczął pracę w świecie restauracji, ale stracił pracę w restauracji, w której pracował jako kelner.
W tym czasie jeden z jego synów, Joaquin, pracował w sklepie z artykułami sportowymi, mimo że był wytrenowany Stolarstwo. We trójkę postanowili założyć spółdzielnię i skupić się na drewnie, choć nie bardzo wiedzieli, gdzie skierować swoje wysiłki (później dołączył do nich kolejny syn, Agustín, który teraz zajmuje się częścią cyfrową, natomiast Isabel zajmuje się załatwianie spraw administracyjnych).
„Zaczęliśmy robić zabawki, małe obrazy i przedmioty dekoracyjne. Otworzyliśmy nawet sklep w historycznym centrum Santiago” – mówi Fernando, który był rzecznikiem podczas wywiadu, który odbył się w warsztacie San Lázaro niedaleko Santiago. Wszystko zmieniło się dwa lata później, kiedy w 2017 roku powstała fundacja Rzemiosło galicyjskie Zaprosiła ich do udziału w Artesanía no Prato, wydarzeniu mającym na celu tworzenie powiązań pomiędzy rzemiosłem, gastronomią i designem. „Przywieźliśmy kilka desek kuchennych i zobaczyliśmy, że kryje się w nich namacalny potencjał biznesowy” – kontynuuje.
Spotkanie to było punktem zwrotnym dla rodziny Sangiovanni Lorenzo, która podjęła decyzję o zamknięciu lokalizacji w Santiago, aby skupić się na świecie gastronomii. Odniósł tak pełny sukces, że jego dzieła, wykonane ręcznie w jego warsztacie, można dziś znaleźć w ponad 180 restauracjach na całym świecie.
Ich drewniane talerze stoją na stołach. DiverXo, Mugaritza Również Canitas Potężny (Zlecił im zaprojektowanie dania uznawanego za najlepszy krokiet w Hiszpanii w Madrid Fusión.) „Bardzo trudno jest sprzedać wykwintną kuchnię; osobą, która otworzyła nam drzwi, był Javier Oleros, który ma dwie gwiazdki Michelin” – podkreśla. Rozpoczęli współpracę z szefem kuchni Kohlera de Pauw (Oh Groove) przygotował stoły.
Chłodniejsza Łapa
Wyzwanie i szansa pojawiły się, gdy zlecił im zaprojektowanie łyżki. Fernando pamięta, że minęło sześć miesięcy, zanim otrzymali jego błogosławieństwo. „To był tytuł magistra. Przychodziliśmy i odchodziliśmy, wiele się nauczyliśmy i pomogło nam to zrozumieć, jak współpracuje się z szefami kuchni. Wymagania były ogromne. Wymogiem było podkreślenie tego, co jest w środku, a nie łyżki. Musiało być tak delikatne i tak złożone, że nie. Mogłoby pozostać niezauważone przez sześć miesięcy, zrobilibyśmy to O Groove I wróciliśmy do warsztatu, aż pewnego dnia, gdy już mieliśmy się poddać, a ja czekałem, aż mi powie, żebym już więcej tego nie robił, powiedział: „To jest to” – wspomina z satysfakcją.
Po tej pierwszej łyżce zamówienia nie przestawały napływać, nawet kolejne Eniko Atxa. Współpracują z wieloma restauracjami w USA i są dumni, że ich klientami są restauracje w Kopenhadze: „W krajach nordyckich drewno i design są standardem” – podkreśla. Fernando mówi, że nie pamięta dokładnie z liczbą sklepów, z którymi współpracuje, ale zwraca uwagę, że jest ich bardzo dużo i że są one rozsiane głównie po całej Europie, we Włoszech, Polsce, Francji, Szwecji, Wielkiej Brytanii. ., także jak Hiszpania. „Dwa lata temu w rozmowie z Repsol Guide powiedział Pan, że łącznie współpracujemy ze 100 restauracjami Gwiazdki MichelinaAle w rzeczywistości było to 180”. Nie udało mu się.
Kilka miesięcy temu szef kuchni i jego asystent przyjechali z Zurychu, a drugi z Algarve. „Nie tylko do nas dzwonią, ale także przyjeżdżają, aby na własne oczy zobaczyć nasze drewniane dzieła” – mówi. Marka, pod którą sprzedają swoje produkty, to Projekt Lorenza; Jednakże na każdym z nich wygrawerowany jest podpis Sangiovanniego. „To hołd złożony moim dziadkom” – mówi Fernando, który przyznaje, że wielu szefów kuchni myśli, że nazywa się Lorenzo Sangiovanni.
Szefowie kuchni dowiedzieli się o nim drogą ustną i z sieci społecznościowych. „Odbieranie połączenia od Dabies Muñoz A to, że ci mówi, że chce z tobą pracować, jest niesamowite. Powiedział nam, że podoba mu się to, co zrobiliśmy [para DiverXo ha diseñado cuencos carbonizados o una pieza para los tacos]„Moją mocną stroną jest empatia dla kucharza” – mówi. Staramy się współtworzyć historię szefa kuchni, projektanta wnętrz i architekta, a także współpracujemy z nimi. Ważne jest, abym rozumiał, jakie są ich potrzeby, dlatego zawsze jestem otwarty na ich pomysły i wiem, jak je przedstawić. Trzeba na to zwrócić uwagę” – mówi.
Drewno, którego używają – z drzew, które już poświęcono – musi być szlachetne: „Zasadniczo orzech, wiśnia i jesion, które choć nie są uważane za drewno szlachetne, miały najpiękniejszą fakturę, kiedy zaczynaliśmy przeprowadzać testy. Wszystko, co projektujemy, podlega wielu badaniom dawny”.
Ich zamówienia są zróżnicowane, może być 10 misek i 10 łyżek, ale mają większe. Okres dostawy wynosi zwykle od półtora do dwóch miesięcy. Nigdy nie odmawiają prośbie, chociaż oryginalny pomysł szefa kuchni prawdopodobnie będzie się różnił, ponieważ nie da się go zrealizować w obecnej postaci.
„Najdziwniejszą rzeczą, o którą mnie poproszono, była mała miska ze szczypcami do jedzenia sałatki. To była prośba od kogoś Restauracja Mayfair. Poprosili nas także o sztućce, które nie mogły przekraczać długości 5 cm.”
„Nie jesteśmy najlepszymi rzemieślnikami ani najlepszymi projektantami. Ale jesteśmy bardzo odpowiedzialni i stale prowadzimy badania i udoskonalenia. Za każdym elementem kryje się ogromna odpowiedzialność i praca, i to otwiera przed nami drzwi. ”
List to Prato
Pod tym tytułem Fundacja Rzemiosła Galicyjskiego Rozpocząłem ten projekt w 2013 roku, mając na celu połączenie galicyjskiego rzemiosła i gastronomii, a tym samym wykorzystanie synergii pomiędzy obydwoma sektorami.
Dzięki tej ciekawej inicjatywie Fundacji udało się nawiązać płynny dialog pomiędzy obydwoma sektorami i obecnie ponad 40 rzemieślników współpracuje z galicyjskimi i krajowymi szefami kuchni, m.in. Pepe Sola, Jorge Gago czy Lucia Freitas.
Wśród rzemieślników, oprócz Lorenzo Design, są Laura Delgado i Edoya Cuesta.
„Introwertyk. Myśliciel. Rozwiązuje problemy. Specjalista od złego piwa. Skłonny do apatii. Ekspert od mediów społecznościowych. Wielokrotnie nagradzany fanatyk jedzenia.”