World Seafood Show / World Seafood Processing bije rekordy, biorąc udział ponad 33 000 profesjonalistów

World Seafood Show / World Seafood Processing bije rekordy, biorąc udział ponad 33 000 profesjonalistów

W targach odbywających się w Fira de Barcelona Gran Va wzięło udział łącznie 2078 wystawców z 87 różnych krajów.

Interempresy redakcyjne28.04.2023

Światowe Targi Owoców Morza / Światowe Przetwórstwo Owoców Morza, największe targi owoców morza na świecie, pobiły rekordy wszechczasów pod względem powierzchni wystawienniczej, liczby wystawiających się firm i całkowitej frekwencji podczas drugiej edycji w Barcelonie. Diversified Communications, organizator targów, oszacował, że w wydarzeniu wzięło udział ponad 33 000 nabywców i dostawców ze światowego przemysłu rybnego, co stanowi wzrost o 24% w porównaniu z 2022 r.

Trzy dni targów przerosły wszelkie oczekiwania, łącznie 2078 wystawców z 87 różnych krajów, obecność 68 pawilonów narodowych i regionalnych oraz szacunkowy wpływ ekonomiczny dla miasta na 150 milionów euro. Z 49 339 metrami kwadratowymi powierzchni wystawienniczej netto, o 24% więcej niż w 2022 r. i o 21% więcej niż w poprzedniej największej edycji (która odbyła się w Brukseli w 2019 r.), tegoroczne targi Global Seafood Expo/Global Seafood Processing stały się największą edycją pod względem wielkości i frekwencja w ogóle odbyły się w historii targów.

To były bardzo pracowite i produktywne trzy dni, pełne okazji do spotkań i robienia interesów dla osób odpowiedzialnych za przemysł rybny. Bezprecedensowa liczba odwiedzających, wraz z rekordową powierzchnią wystawienniczą, nadal pozycjonują World Seafood/Global Seafood Processing jako globalne wydarzenie, którego nie można przegapić w branży owoców morza, powiedziała Liz Blasja, prezes Diverse Communications. Wystawcy i odwiedzający wyrazili ogromne zadowolenie z powierzchni wystawienniczej, treści, miejsca i miasta Barcelona. Expo to cenna platforma dla branży do prowadzenia biznesu w skali globalnej – dodaje Blesga.

World Seafood Show / World Seafood Processing bije rekordy, biorąc udział ponad 33 000 profesjonalistów

W 29. edycji targów wzięło udział ponad 33 000 profesjonalistów z branży owoców morza, co stanowi wzrost o 24% w stosunku do ubiegłorocznej liczby.

W Programie Kluczowych Kupujących wzięło udział wielu nabywców detalicznych, restauracyjnych i dystrybucyjnych, w tym: ALDI (Austria, Niemcy, Irlandia, Hiszpania), Auchan (Francja, Portugalia), Bidfood (Australia, Hongkong, Litwa, Włochy) , Polska, Czechy, Łotwa, Holandia, Nowa Zelandia, Słowacja), Brake (Wielka Brytania), Coop (Szwajcaria, Wielka Brytania, Włochy, Dania), Costco (USA, Kanada, Hiszpania, Wielka Brytania), Delhaize (Belgia), Foodbuy Foodservice (Wielka Brytania), Groupo Eroski (Hiszpania), HelloFresh (Hiszpania, Holandia, Wielka Brytania, Niemcy), Kaufland (Chorwacja, Niemcy), Lidl (Wielka Brytania, Hiszpania), Loblaw (Kanada), Marks and Spencer (UK United), Metro ( Turcja, Serbia, Austria, Czechy, Ukraina, Rumunia, Hongkong, Francja, Niemcy, Węgry), Ocean Basket (Republika Południowej Afryki, Kazachstan), Daleki Wschód REWE (Hongkong, Tajlandia, Turcja, Niemcy) , Sodexo (Wielka Brytania, Francja, Hiszpania, Włochy), Sysco (Wielka Brytania, Francja, Irlandia, Hongkong), Transgourmet (Niemcy, Hiszpania, Austria, Szwajcaria), Walmart (USA, Chiny).

zdjęcie

Global Seafood / Global Seafood Processing po raz kolejny połączyło siły z Banc dels Aliments, aby zebrać nadwyżki od wystawców i szacuje się, że zebrane zostanie około 14 000 kg produktu.

Najnowsze innowacje produktowe i przyszłość branży

World Seafood Show / World Seafood Processing było świetną wizytówką najnowszych produktów z owoców morza od dostawców z całego świata, podkreślając aktualne trendy w sprzęcie do przetwórstwa, pakowaniu, kontroli jakości, bezpieczeństwie żywności i usługach higienicznych. Jakość produktów, innowacyjność smaków, smaki azjatyckie, pikantne produkty i produkty inspirowane Street Food to tylko niektóre z głównych atrakcji targów.

Prestiżowe wydarzenie World Outstanding Seafood Awards uhonorowało najlepsze produkty prezentowane na targach. Grupa Vičiūnai (Hiszpania) i jej propozycja Pierogi z Czarną Sepią z Nadzieniem Krewetkowym i Tajskim Rosołem zdobyły tytuł Najlepszego Produktu Detalicznego. Z drugiej strony Unima Distribution (Francja) otrzymała nagrodę HORECA (Hotel/Restauracja/Restauracja) dla najlepszego produktu za swoje ekologiczne krewetki Madagascar Peeled Body.

zdjęcie

Kolejna edycja targów World Seafood Show / World Seafood Processing odbędzie się w Barcelonie w dniach 23-25 ​​kwietnia 2024 r.

Wystawcy w pawilonach World Seafood Show zaprezentowali najnowsze innowacje w dziedzinie owoców morza — świeżych, mrożonych, w puszkach, o wartości dodanej, przetworzonych i pakowanych — nabywcom branżowym z całego świata, w tym supermarketom, restauracjom, hotelom, firmom cateringowym, importerom, dystrybutorom, producentom owoców morza rynków i innych firm z branży Handel detaliczny i restauracje.

Seafood Processing Global zrzesza firmy, które zapewniają każdy aspekt przetwórstwa owoców morza, w tym materiały opakowaniowe i maszyny, sprzęt chłodniczy i zamrażający, systemy przetwarzania pierwotnego i wtórnego, monitorowanie higieny, usługi w zakresie zdrowia i kontroli jakości.

Ta edycja zawierała również bogaty program konferencji z ponad 20 sesjami informacyjnymi przedstawionymi przez ponad 85 międzynarodowych ekspertów branżowych, od przedstawicieli sektora rybołówstwa, czołowych organów regulacyjnych, ekonomistów, organizacji pozarządowych po ekspertów w dziedzinie różnorodności biologicznej i zrównoważonego rozwoju. Wśród nich godna uwagi jest Megan Green, globalna ekonomistka, felietonistka Financial Times i profesor Watson ds. Międzynarodowych i Publicznych na Uniwersytecie Browna. Na konferencjach przeanalizowano główne wyzwania sektora owoców morza pod kątem zrównoważonego rozwoju i światowej gospodarki. Inne poruszone tematy to składniki żywności pochodzenia morskiego, akwakultura lub logistyka dla sektora owoców morza.

Kolejna edycja targów World Seafood Show / World Seafood Processing odbędzie się w Barcelonie w Hiszpanii, w dniach 23-25 ​​kwietnia 2024 r., przy Fira Barcelona Gran Via. odwiedził www.seafoodexpo.com/global po więcej informacji.


You May Also Like

About the Author: Ellen Doyle

"Introwertyk. Myśliciel. Rozwiązuje problemy. Specjalista od złego piwa. Skłonny do apatii. Ekspert od mediów społecznościowych. Wielokrotnie nagradzany fanatyk jedzenia."

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *