Zwiększone globalne ryzyko powodzi ze względu na ekstremalną częstotliwość poważnych roztopów na Grenlandii

Zwiększone globalne ryzyko powodzi ze względu na ekstremalną częstotliwość poważnych roztopów na Grenlandii
Powierzchniowy przepływ wód roztopowych na Grenlandii

Wody z roztopów powierzchniowych wpływają do oceanu przez kanał na Grenlandii. Źródło: Ian Goggin

Według nowych badań globalne ocieplenie spowodowało, że ekstremalne topnienie lodu na Grenlandii stało się częstsze i bardziej intensywne w ciągu ostatnich 40 lat, podnosząc poziom mórz i grożąc powodziami na całym świecie.

Tylko w ciągu ostatniej dekady 3,5 biliona ton lodu stopiło się z powierzchni wyspy i spłynęło w dół do oceanu.

To wystarczająca ilość stopionego lodu, aby pokryć całą Wielką Brytanię około 15 metrami wody z roztopów lub cały Nowy Jork na około 4500 metrów.

Nowe badanie, prowadzone przez Uniwersytet w Leeds, jest pierwszym, w którym wykorzystano dane satelitarne do wykrycia tego zjawiska – znanego jako spływ lądolodu – z kosmosu.

Wyniki publikowane są w powiązania z naturą, Pokazuje, że odpływ wód roztopowych na Grenlandii wzrósł o 21% w ciągu ostatnich czterech dekad i jest o 60% bardziej niestabilny z roku na lato.

Główny autor, dr Thomas Slater, pracownik naukowy w Centrum Monitorowania i Modelowania Polarnego na Uniwersytecie w Leeds, powiedział:

„Jak widzieliśmy w innych częściach świata, Grenlandia jest również podatna na wzrost ekstremalnych zjawisk pogodowych.

„Ponieważ nasz klimat się ociepla, rozsądne jest oczekiwanie, że ekstremalne topnienia na Grenlandii wystąpią częściej – takie obserwacje są ważnym krokiem w ulepszaniu modeli klimatycznych i lepszym przewidywaniu tego, co wydarzy się w tym stuleciu”.

W badaniu finansowanym przez Europejską Agencję Kosmiczną (ESA) w ramach projektu Polar + Surface Mass Balance Feasibility Project wykorzystano pomiary z satelity CryoSat-2 Europejskiej Agencji Kosmicznej.

Badania pokazują, że w ciągu ostatniej dekady (2011-2020) zwiększony odpływ wód roztopowych z Grenlandii spowodował, że globalny poziom mórz podniósł się o jeden centymetr. Jedna trzecia tej sumy została wyprodukowana w ciągu zaledwie dwóch gorących sezonów (2012 i 2019), kiedy ekstremalne warunki pogodowe doprowadziły do ​​rekordowych poziomów topnienia śniegu, jakich nie widziano w ciągu ostatnich 40 lat.

Podnoszący się poziom mórz spowodowany topnieniem lodu zwiększa ryzyko powodzi dla społeczności przybrzeżnych na całym świecie i zakłóca ekosystemy morskie Oceanu Arktycznego, od których rdzenni mieszkańcy są uzależnieni od żywności.

Może również zmieniać wzorce cyrkulacji oceanicznej i atmosferycznej, które wpływają na warunki atmosferyczne na całej planecie.

W ciągu ostatniej dekady spływ z Grenlandii wynosił średnio 357 miliardów ton rocznie i osiągnął maksimum 527 miliardów ton topniejącego śniegu w 2012 roku, kiedy zmiany we wzorcach atmosferycznych spowodowały utrzymywanie się nad pokrywą lodową niezwykle ciepłego powietrza. To ponad dwukrotnie więcej niż minimalny odpływ 247 miliardów ton, który miał miejsce w 2017 roku.

Zmiany te są związane z ekstremalnymi zdarzeniami pogodowymi, takimi jak fale upałów, które stają się coraz częstsze i są obecnie główną przyczyną utraty lodu z Grenlandii z powodu wynikającego z tego spływu.

Dr Slater powiedział: „Jednak są powody do optymizmu. Wiemy, że ustalenie i osiągnięcie znaczących celów redukcji emisji może trzykrotnie zmniejszyć straty lodu z Grenlandii i wciąż jest na to czas”.

Te pierwsze obserwacje odpływu Grenlandii z kosmosu można również wykorzystać do sprawdzenia, w jaki sposób modele klimatyczne symulują topnienie pokrywy lodowej, co z kolei pozwoli na lepsze prognozy tego, jak bardzo Grenlandia podniesie się do globalnego poziomu mórz w przyszłości, gdy ekstremalne zjawiska pogodowe staną się bardziej powszechne.

Współautor badania, dr Amber Leeson, starszy wykładowca w dziedzinie nauki o danych środowiskowych na Uniwersytecie Lancaster, powiedział:

Model szacuje, że pokrywa lodowa Grenlandii przyczyni się do wzrostu globalnego poziomu morza o około 3–23 cm do 2100 roku.

„Ta prognoza ma szeroki zakres, częściowo ze względu na niepewność związaną z symulacjami złożonych procesów odwilżania, w tym tych związanych z ciężką pogodą. Te nowe szacunki odpływu w kosmosie pomogą nam lepiej zrozumieć złożone procesy odwilży i poprawić nasze zdolności do ich modelowania, co umożliwi nam poprawę naszych szacunków dotyczących wzrostu poziomu morza w przyszłości”.

Wreszcie badanie pokazuje, że satelity są w stanie dostarczyć w czasie rzeczywistym szacunkowe dane dotyczące topnienia śniegu w okresie letnim, wspierając wysiłki na rzecz zwiększenia zdolności hydroenergetycznych Grenlandii oraz europejskie ambicje dotyczące uruchomienia misji CRISTAL, która zastąpi CryoSat-2.

Tommaso Parinello, kierownik misji CryoSat w Europejskiej Agencji Kosmicznej, powiedział:

Od czasu swojej premiery ponad 11 lat temu CryoSat dostarczył mnóstwo informacji na temat naszego szybko zmieniającego się regionu polarnego. Ten niezwykły satelita pozostaje kluczem do badań naukowych, a niepodważalne fakty, takie jak odkrycia dotyczące spływu wód roztopowych, mają kluczowe znaczenie dla podejmowania decyzji dotyczących zdrowia naszej planety.

„Patrząc w przyszłość, misja ekspansji Copernicus Sentinel CRISTAL zapewni, że kruchy lód na Ziemi będzie monitorowany w nadchodzących dziesięcioleciach. W międzyczasie ważne jest, aby CryoSat pozostawał na orbicie tak długo, jak to możliwe, aby zmniejszyć lukę przed tymi nowymi Kopernikami. misje są operacyjne”.

Odniesienie: „Increasing Variation in Grenland Ice Sheet Runoff from Satellite Observations” Thomasa Slatera, Andrew Shepherda, Malcolma Macmillana, Amber Leeson, Lyn Gilbert, Alana Muira, Petera Kuipers-Monnecke, Brice’a Noela, Xaviera Vittwisa i Michaela van den Broeka, i Kate Briggs, 1 listopada 2021, Połączenia z naturą.
DOI: 10.1038 / s41467-021-26229-4

You May Also Like

About the Author: Ellen Doyle

"Introwertyk. Myśliciel. Rozwiązuje problemy. Specjalista od złego piwa. Skłonny do apatii. Ekspert od mediów społecznościowych. Wielokrotnie nagradzany fanatyk jedzenia."

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *