Chcesz poznać 10 najlepszych miejsc, w których można spróbować najlepszego ulicznego jedzenia na świecie? Jedzenie uliczne jest jedną z najbardziej reprezentatywnych cech każdego regionu, ponieważ pozwala odkryć wszystkie smaki Możesz go znaleźć w tym samym mieście we wszystkich jego zakątkach, a także we wszystkich krajach zawsze znajdziesz danie, które przypomina ci naród, z którego pochodzisz, bo street food ma moc zabrania cię w kulinarną podróż.
Więc następnym razem, gdy będziesz miał ochotę na spacer, spróbuj zaspokoić swoje zachcianki tymi wyjątkowymi potrawami. Więc tutaj przedstawiamy 10 najlepszych ulicznych potraw w Indiachoprócz składników, a ponieważ nie może zabraknąć meksykańskiej kuchni, w zamówieniu znajdują się pyszne dania, których z pewnością już próbowaliście.
1. Chiny / Guotie Chiny
Według międzynarodowego przewodnika gastronomicznego Taste Atlas Chiny zajmują pierwsze miejsce w swojej potrawie Guotie lub lepiej znany jako chińskie Empanadas, To coś w rodzaju dim sum z ciasta nadziewanego mieloną wieprzowiną, kapustą, cebulą, winem ryżowym i olejem z nasion. W Mexico City są miejsca, gdzie można spróbować Guotie Bez wyjeżdżania z kraju, jak w Colonia Condesa w El Mandarino czy można wybrać się do Chinatown w CDMX w sklepie Hong King.
2. Podpłomyk / Roti Canai Malezja
Na drugim miejscu jest Roti canai, lepiej znany jako flatbreadTo pyszne jedzenie pochodzi z Malezji, ale ma wpływy z Indii. To, co czyni go wyjątkowym, to rozciąganie ciasta w powietrzu ruchem obrotowym, w celu rozciągania i rozluźniania ciasta. Zwykle towarzyszy mu curry z soczewicy. Jest to suszona roślina strączkowa z małymi kawałkami grochu, fasoli i soczewicy, a także rybne curry z sosami chili.
3. Espito / Hiszpania
pluć jest Typowe danie z Malagi i Costa de Granada w HiszpaniiKiedy wspomina się o azbeście, polega on na nawlekaniu ryb lub lepiej sardynek na długie, cienkie pręty i pieczeniu ich drewnem opałowym. Aby było perfekcyjne, nie chodzi tylko o włożenie sardynek do trzciny cukrowej, ponieważ wymagana jest technika, ponieważ za przygotowanie tego przysmaku odpowiadają profesjonalni szaszłyki.
4. TACO / MEKSYK
Meksyk jest na tej liście cztery razy I podnosząc kraj na duchu z ulubionym jedzeniem Meksykanów, tacos, te stragany można znaleźć na każdym rogu dzielnicy. Polega na podgrzaniu kukurydzianej tortilli, dodaniu mięsa, bardzo ostrego sosu, kilku kropli cytryny i to wszystko. Są to tacos z dużą osobowością i najbardziej znane, ponieważ można je znaleźć każdego dnia tygodnia przez cały czas iz nimi Świetny asortyment, taki jak mostek, flaki, al pastor, kiełbasa i wiele innych.
5. CARNITAS / MEKSYK
Drugie danie meksykańskie na tej międzynarodowej liścieCzy carnitas pochodzą ze stanu Michoacan, a ich przygotowanie jest procesem wymagającym dużo cierpliwości.Sekret tkwi w doprawianiu, czy to czarnym pieprzem, czosnkiem czy rosołem z kurczaka, ale jeśli chcesz nadać mu więcej smaku, może obejmować colę, sok pomarańczowy, piwo, a nawet mleko. Istnieje 21 rodzajów carnitas, najczęściej podawanych w tacochoć są też tacy, którzy robią to w gorditas lub po prostu mięsie.
6. Karaage / Japonia
Karaage to bardzo typowa japońska technika smażenia w tym kraju.Kurczak ma specjalny składnik, ale można go również zrobić z mięsem, polega na pokrojeniu kurczaka na duże kawałki i doprawieniu go sosem sojowym, czosnkiem i imbirem, następnie panierowaniu i smażeniu na oleju, aby był chrupiący, można smażyć nawet dwa razy, aż będzie gotowe, trzeba dać mu ostygnąć i tyle.
7. Ban Mi / Wietnam
Ta kanapka jest ulubioną kanapką WietnamczykówNazywa się Bánh mí i jest przygotowywany z bagietki, która jest opiekana, aby była chrupiąca i posmarowana majonezem, pasztetem i słynnym nadzieniem z klopsików lub pieczeni wieprzowej, a także ziołami i warzywami. Stał się jednym z głównych posiłków dla studentów i pracowników.
8. Pierogi / Polska
To gwiazda Polski, Znajduje się w okolicach Perugi i znajduje się w najlepszych restauracjach lub wśród jego ulic, Ma dużą różnorodność nadzień, a sposób, w jaki jest przygotowywany, zawijany i podawany, sprawia, że jego smak jest wyjątkowy. Wyglądają jak mini empanady i można je podawać na dwa sposoby, gotowane na świeżo lub smażone, na słono i na słodko, wybierz ten, który lubisz najbardziej.
9. Panzerotti / Włochy
Panzerotti, znany również jako Panzerotto, skradł serca Włochów, Pochodzi z miasta Taranto, jest przygotowywany z mąki pszennej, soli, wody i drożdży piwnych.. Tradycyjne nadzienie składa się z sosu pomidorowego i sera mozzarella, chociaż może mieć inne nadzienia na bazie cebuli i oliwek. Podane jako przystawka, stają się bardzo tanie i łatwo dostępne.
10. Gyros / Grecja
gyros lub jak się je nazywa greckie kebaby, Robi się je z płaskiego chleba pita, czyli chleba typowego dla kuchni greckiej. Z wydrążonym wnętrzem, idealnym do nadziewania pikantnymi mięsami, warzywami i sosem jogurtowym, w Meksyku wyglądałoby jak mięsne burrito z pico de gallo i guacamole.
„Niezależny przedsiębiorca. Komunikator. Gracz. Odkrywca. Praktyk popkultury.”