Około 65% dorosłych w Stanach Zjednoczonych codziennie spożywa napoje słodzone cukrem. Przewlekła choroba wątroby jest główną przyczyną zachorowalności i śmiertelności na całym świecie i może prowadzić do raka wątroby i zgonów związanych z chorobą wątroby. Naukowcy z Brigham and Women’s Hospital, członka-założyciela Brigham’s Comprehensive Health Care System, przeprowadzili jedno z pierwszych badań, aby przyjrzeć się związkowi między spożywaniem napojów słodzonych cukrem i napojów sztucznie słodzonych a występowaniem raka wątroby i przewlekłych chorób wątroby. śmiertelność. Wyniki publikowane są w gamma.
Według naszej wiedzy jest to pierwsze badanie wykazujące związek między spożywaniem napojów słodzonych cukrem a śmiertelnością z powodu przewlekłej choroby wątroby”.
Longgang Zhao, MD, starszy autor, Brigham’s Channing Division of Network Medicine
Zhao jest badaczem ze stopniem doktora, pracującym z głównym autorem Xuehong Zhang, MBBS, ScD, w Departamencie Channinga. „Nasze odkrycia, jeśli zostaną potwierdzone, mogą utorować drogę dla strategii zdrowia publicznego mającej na celu zmniejszenie ryzyka chorób wątroby w oparciu o dane z dużej i zróżnicowanej geograficznie kohorty”.
To badanie obserwacyjne obejmowało prawie 100 000 kobiet po menopauzie z dużego, prospektywnego badania Women’s Health Initiative. Uczestnicy zgłosili swoje zwykłe spożycie napojów bezalkoholowych i napojów owocowych (bez soków owocowych), a następnie trzy lata później zgłosili spożycie napojów słodzonych sztucznie. Uczestników obserwowano średnio przez ponad 20 lat. Naukowcy przyjrzeli się zgłoszonym przez siebie przypadkom raka wątroby i zgonów z powodu przewlekłych chorób wątroby, takich jak zwłóknienie, marskość lub przewlekłe zapalenie wątroby, zweryfikowanych na podstawie dokumentacji medycznej lub National Mortality Index.
Do końcowych analiz włączono łącznie 98 786 kobiet po menopauzie. 6,8 procent kobiet, które spożywały jeden lub więcej napojów słodzonych cukrem dziennie, miało o 85 procent zwiększone ryzyko raka wątroby i o 68 procent zwiększone ryzyko przewlekłej choroby wątroby, w porównaniu z tymi, które piły mniej niż trzy napoje słodzone cukrem miesięcznie .
Autorzy zauważają, że badanie było obserwacyjne, nie można wywnioskować związku przyczynowego i polegali na zgłaszanych przez siebie odpowiedziach dotyczących spożycia, zawartości cukru i wyników. Potrzebne są dalsze badania, aby potwierdzić to powiązanie ryzyka i ustalić, dlaczego słodkie napoje wydają się zwiększać ryzyko raka wątroby i innych chorób. Ponadto potrzebne są dalsze badania w celu wyjaśnienia potencjalnych mechanizmów poprzez integrację genetyki, badań przedklinicznych i eksperymentalnych oraz danych omicznych.
źródło:
Odniesienie do czasopisma:
Zhao, L.; i in. (2023). Napoje słodzone cukrem i sztucznie słodzone a ryzyko raka wątroby i śmierci z powodu przewlekłej choroby wątroby. gamma. doi.org/10.1001/jama.2023.12618
„Introwertyk. Myśliciel. Rozwiązuje problemy. Specjalista od złego piwa. Skłonny do apatii. Ekspert od mediów społecznościowych. Wielokrotnie nagradzany fanatyk jedzenia.”