The Stopa bezrobocia w strefie euro Osiągnął 6,6% w maju ubiegłego roku, o jedną dziesiątą mniej niż w poprzednim miesiącu i reprezentuje najniższy poziom bezrobocia spośród dziewiętnastu z całej serii historycznej, począwszy od kwietnia 1998 r., według danych z Eurostatktóry przypisuje Hiszpanii stopę bezrobocia 13,1%, najwyższą spośród wszystkich krajów, dla których dostępne są dane.
Stopa bezrobocia w strefie euro była więc o osiem dziesiątych niższa od poziomu sprzed pandemii, a stopa bezrobocia w krajach euro osiągnęła w lutym 2020 r. 7,4%. Unia Europejska Stopa bezrobocia pozostała stabilna w maju na poziomie 6,1% wobec 7,3% rok temu. Jest to również najniższy poziom bezrobocia wśród dwudziestu siedmiu.
Europejski Urząd Statystyczny szacuje, że w maju 2022 r. w UE było 13,066 mln osób bezrobotnych, z czego 11,004 mln w strefie euro. Oznacza to miesięczne spadki odpowiednio 73 000 i 81 000 osób. W porównaniu z majem 2021 r. liczba bezrobotnych spadła o 2,515 mln w Unii Europejskiej i o 2,165 mln w strefie euro.
Wśród krajów strefy euro odpowiada to najwyższej stopie bezrobocia Hiszpaniao 13,1%; śledzony przez GrecjaZ 12,7% w kwietniu; A Włochyo 8,1%. Wręcz przeciwnie, najniższe wskaźniki bezrobocia obserwuje się w: Republika Czeska (2,5%); Polska (2,7%); s Niemcy (2,8%).
W przypadku osób poniżej 25 roku życia stopa bezrobocia w strefie euro wyniosła w maju 13,1% wobec 13,8% w poprzednim miesiącu, podczas gdy dla osób poniżej 27 roku życia 13,3%, czyli średnio o punkt procentowy mniej niż w kwietniu. . W liczbach bezwzględnych liczba bezrobotnych młodych ludzi w UE osiągnęła w piątym miesiącu roku 2,467 mln osób, z czego 1,988 mln przypadało na strefę euro.
W przypadku Hiszpanii w maju 2022 roku bezrobotnych było 3,046 mln, z czego 440 tys. miało mniej niż 25 lat. W ten sposób stopa bezrobocia młodzieży Hiszpania Był to 27,1%, drugi najwyższy wśród 27 krajów, za 36,8% Grecja w kwietniu i przed 21,9% Szwecja, 20,5% z Włochy i 20,3% z Słowacja.
„Introwertyk. Myśliciel. Rozwiązuje problemy. Specjalista od złego piwa. Skłonny do apatii. Ekspert od mediów społecznościowych. Wielokrotnie nagradzany fanatyk jedzenia.”