6 ciekawostek o pelikanach

Pelikany, łatwo rozpoznawalne po dużych dziobach i spiralnych workach, są niesamowitymi ptakami i idealnymi myśliwymi. Analizujemy tutaj kilka ciekawostek.

Zaktualizowano do

Burmistrz Siergiej

Redaktor National Geographic Hiszpania. Dziennikarz naukowy i środowiskowy.

Kiedy ktoś myśli o ptactwie wodnym, łabędzie nigdy nie przychodzą mu do głowy. Jednak te ogromne ptaki z tymi charakterystycznymi dziobami to tylko niektóre Bardzo doświadczeni wędkarze. Niektóre gatunki nie wahają się biec z wysokości, aby uzyskać obfity połów. Ujawniamy tutaj kilka ciekawostek:

Pelikany występują na wszystkich kontynentach z wyjątkiem Antarktydy.

Zdjęcie: iStock

1/6

Pelikany występują na wszystkich kontynentach z wyjątkiem Antarktydy.

Łabędzie to ogromne ptaki, które potrafią latać wysoko i daleko. użytkownik Rozwija się w ciepłej wodzie Blisko tropików, choć możemy to znaleźć Na wszystkich kontynentach oprócz Antarktydy. Żyje również, choć rzadziej, we wnętrzu Ameryki Południowej. Zwykle nie mieszkają na otwartym morzu, chociaż czasami traci się orientację i kończy się dryfowaniem w oceanie.

Torba nie służy do przechowywania żywności, ale służy do polowania

2/6

Torba nie służy do przechowywania żywności, ale służy do polowania

Kiedy mówimy o pelikanach, pierwszą rzeczą, o której myślimy, są ich gigantyczne rozmiary Mają torbę pod dziobem. jego nazwa „worek na gardło” Karmienie ich działa, ale możliwe, że nie zrobią tego, jak można sobie wyobrazić. Istnieje popularne przekonanie, że łabędzie Przechowuj tam swoje jedzenieJakby to była spiżarnia. Nic nie jest dalsze od rzeczywistości. Używają swojej torby do polowania: Łapią zdobycz, a następnie odchylają się do tyłu, aby spuścić wodę i natychmiast połknąć rybę. Na przykład amerykański pelikan biały (Pelecanus erythrorhynchoskanowanie Przechowuj około 11 litrów wody w wylewce. Formuła chwytania będzie również zależała od gatunku. Niektóre z nich są jak pelikany (Pelecanus occidentalis) Polują Skok do wody z powietrza. Inni wolą pływać w szyku, odpychając małe ławice ryb i połykając zdobycz otwierając dzioby.

Są ptakami monogamicznymi, ale nie zawsze

Zdjęcie: iStock

3/6

Są ptakami monogamicznymi, ale nie zawsze

Samiec jest zazwyczaj odpowiedzialny za obronę gniazda i okolicznych okoni przez około 3 tygodnie. Zaznacz obszar jeszcze zanim zdobędziesz partnera. Zwykle łączą się w pary około 7 razy przed złożeniem pierwszego jaja. W rzeczy samej , Każdy akt trwa bardzo krótko: tylko od 7 do 14 sekund. Podczas kopulacji samiec chwyta dziobem górną część szyi samicy, dosiada ją od tyłu i przytrzymuje jej szyję aż do zakończenia aktu. Dziwne, pelikany Są monogamiczne, ale tylko w okresie lęgowym. Co oznacza, że ​​mogą mieć więcej niż jedną parę lęgową przez całe życie. Oczywiście po wykluciu się jaj oboje rodzice w równym stopniu zajmują się ochroną gniazda i opieką nad potomstwem.

Rozwijają się niektóre gatunki

Zdjęcie: iStock

4/6

Niektóre gatunki rozwijają tymczasowy „róg” na dziobie.

Każdego roku coś dziwnego dzieje się z dorosłymi białymi pelikanami amerykańskimi podczas sezonu lęgowego: ewoluują rodzaj „trąbki” Szeroki, płaski, żółty lub pomarańczowy dziób nad dziobem dojrzałych płciowo ptaków (zarówno samców, jak i samic). a Prezydent co zdaniem naukowców im pomaga chronić szczenięta, I spadnie pod koniec sezonu lęgowego.

iStock

To ptaki grupowe

Zdjęcie: iStock

5/6

To ptaki grupowe

Pelikany uwielbiają żyć w społeczeństwie i Zwykle tworzą duże kolonie. w wielu przypadkach Gromadzą się na tej samej wyspie. Tak jest w przypadku pelikana pospolitego (Pelecanus onocrotalus), które zwykle tworzą duże stada gniazdujące na wyspach i jeziorach Ameryki Północnej. Wiele gatunków jest również wędrownych. uniesienie łabędzi (Pelecanus occidentalis) która przemierza Stany Zjednoczone i Kanadę od wybrzeża do wybrzeża.

iStock

Zdjęcie: iStock

6/6

Jego rozpiętość skrzydeł może osiągnąć 3 metry

Niektóre gatunki osiągają 180 cm długości, pojedyncze Rozpiętość skrzydeł 3 metry i 13 kilogramów wagiCo czyni go jednym z największych istniejących ptaków. Samce są zwykle większe niż samice. Najmniejszym gatunkiem jest pelikan brunatny, ale wciąż ma około 1,5 metra.

You May Also Like

About the Author: Randolph Feron

"Amatorski praktykujący muzykę. Wieloletni przedsiębiorca. Odkrywca. Miłośnik podróży. Nieskrępowany badacz telewizji."

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.