Aditya-L1 skutecznie ucieka z ziemskiego pola wpływów: Isro | Wiadomości z Indii

Aditya-L1 skutecznie ucieka z ziemskiego pola wpływów: Isro |  Wiadomości z Indii
Nowe Delhi: The Aditya-L1 Sonda przeleciała na odległość ponad 9,2 tys. km od Ziemi i zdołała wydostać się z pola wpływów naszej planety. Indyjska Organizacja Badań Kosmicznych (ISRO) poinformowała w sobotę, że statek kosmiczny płynie obecnie w kierunku punktu Lagrange’a 1 (L1) pomiędzy Słońcem a Ziemią.
Agencja kosmiczna podała na kanale Channel

Misja Aditya-L1 Isro, wystrzelona 2 września 2023 r., jest pierwszą misją Indii poświęconą badaniu Słońca, w szczególności fotosfery, chromosfery i korony. Posiada 7 różnych opracowanych ładunków, wszystkie opracowane lokalnie. Pięć przez Isro i dwa przez instytuty akademickie we współpracy z agencją kosmiczną.
Aditya-L1 będzie działać na orbicie „halo” wokół punktu L1 pomiędzy Słońcem a Ziemią, który znajduje się około 1,5 miliona kilometrów od Ziemi, co stanowi około 1% odległości Ziemia-Słońce.

Punkty Lagrange’a, zwane także mezopunktami, to wyjątkowe miejsca w przestrzeni, w których siła grawitacji dwóch masywnych ciał (takich jak Słońce i Ziemia) jest dokładnie równa sile dośrodkowej wymaganej, aby małe ciało (takie jak statek kosmiczny) mogło poruszać się wraz z nimi. To sprawia, że ​​punkty Lagrange’a są doskonałą lokalizacją dla statków kosmicznych, gdzie korekty orbity, a tym samym zapotrzebowanie na paliwo potrzebne do utrzymania pożądanej orbity, są ograniczone do minimum.
Misja Aditya-L1 ma cztery główne cele naukowe:

  • Zrozumienie nagrzewania koronowego i przyspieszenia wiatru słonecznego
  • Zrozumienie koronalnych wyrzutów masy, rozbłysków i pogody kosmicznej w pobliżu Ziemi
  • Zrozumienie sprzężenia i dynamiki atmosfery słonecznej
  • Zrozumienie rozkładu wiatru słonecznego i zmian temperatury

You May Also Like

About the Author: Ellen Doyle

"Introwertyk. Myśliciel. Rozwiązuje problemy. Specjalista od złego piwa. Skłonny do apatii. Ekspert od mediów społecznościowych. Wielokrotnie nagradzany fanatyk jedzenia."

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *