NASA
Kosmos stał się jeszcze smaczniejszy.
Astronauci na pokładzie Międzynarodowej Stacji Kosmicznej ucztowali na kosmicznych tacos w ostatni weekend: zielonych taco z chili, które już wyhodowano w kosmosie. W ramach dochodzenia NASA Plant Habitat-04 naukowcy rozpoczęli hodowlę piskląt – rodzaju pieprzu znalezionego w Hatch Valley w Nowym Meksyku – na pokładzie Międzynarodowej Stacji Kosmicznej. w lipcu Aby lepiej zrozumieć „interakcje roślin z mikroorganizmami” w kosmosie, NASA Powiedziała.
Astronauci uprawiali inne rośliny, takie jak sałata i rzodkiewka, w przestrzeni przed. Ale papryka jest trudniejsza w uprawie w kosmosie, ponieważ kiełkowanie i owocowanie zajmuje stosunkowo dużo czasu, zgodnie z komunikatem NASA.
To pierwszy raz, kiedy NASA wyhodowała paprykę w kosmosie, a astronauci wreszcie mogli spróbować owoców swojej pracy w piątek, zanim zebrali dane na temat zebranych czerwonej i zielonej papryki. Astronauta Megan MacArthur Udostępnione zdjęcia tego, co nazwała „najlepszymi kosmicznymi tacos dotychczas”, które zostały wykonane z wołowiny fajita, pomidorów curry, karczochów i młodych chili hodowanych na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej.
„Piątkowa uczta!” Napisałem na Twitterze.
Piątkowa uczta! Po zbiorach skosztowaliśmy czerwonego i zielonego chili. Następnie wypełniliśmy ankiety (powinniśmy uzyskać dane! 😁). W końcu zrobiłam moje najlepsze tacos: fajitas wołowe, suszone pomidory i karczochy i fetysz chile! https://t.co/pzvS5A6z5u pic.twitter.com/fJ8yLZuhZS
– Megan MacArthur (@Astro_Megan) 29 października 2021
NASA wyjaśniła w lipcu, że eksperyment z chili jest częścią wysiłków zmierzających do zwiększenia liczby upraw, które astronauci mogą uprawiać w kosmosie podczas przyszłych misji. uwolnienie.
„Wyzwaniem jest możliwość karmienia załóg w LEO, a następnie wspierania odkrywców podczas przyszłych misji poza LEO do miejsc docelowych, które obejmują Księżyc, w ramach programu Artemis, a ostatecznie na Marsa” – powiedział Matt Romain. , główny badacz eksperymentu NASA Plant Habitat-04. „Ograniczamy się do upraw, które nie wymagają intensywnego przechowywania ani przetwarzania”.
Wygląda na to, że astronauci będą mogli przekąsić świeże zielone chili podczas przyszłych misji. Nazwał to gigantycznym ugryzieniem ludzkości.
„Introwertyk. Myśliciel. Rozwiązuje problemy. Specjalista od złego piwa. Skłonny do apatii. Ekspert od mediów społecznościowych. Wielokrotnie nagradzany fanatyk jedzenia.”