Według naukowców dzieci otyłych matek są bardziej narażone na stłuszczenie wątroby w wieku 20 lat, twierdząc, że decydenci muszą zrobić więcej, aby zająć się promocją żywności i napojów niskiej jakości.
Niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby (NAFLD) z powodu otyłości. Jeśli postępuje, może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych, takich jak marskość i rak wątroby, a wysoki poziom tłuszczu w wątrobie wiąże się również ze zwiększonym ryzykiem cukrzycy typu 2 i chorób serca.
NAFLD jest Główny powód Choroba wątroby w krajach zachodnich, podczas gdy choroba wątroby jest Najczęstsza przyczyna śmierci U osób w wieku 35-49 lat w Wielkiej Brytanii.
Według NHSNawet jedna trzecia osób w Wielkiej Brytanii ma wczesne stadia NAFLD, co oznacza, że mają niewielkie ilości tłuszczu w wątrobie. Jeśli stan zostanie złapany, można zapobiec jego pogorszeniu, a nawet odwrócić szkody.
Chociaż wiek jest czynnikiem ryzyka dla NAFLD, naukowcy wcześniej ostrzegali przed Stan epidemiczny u młodych ludzi Po odkryciu, że około 20% 24-latków w Anglii ma złogi tłuszczu w wątrobie, a połowa z nich miała ciężką postać choroby.
Teraz ten sam zespół twierdzi, że efekty w macicy mogą odgrywać rolę w zwiększonym ryzyku NAFLD.
Naukowcy, których wyniki zostaną zaprezentowane na Międzynarodowej Konferencji Wątroby w 2021 r. zwołanej przez Europejskie Stowarzyszenie Badań nad Wątrobą, przyjrzeli się skanom wątroby 2961 uczestników urodzonych w Anglii i włączonych do badania podłużnego zatytułowanego 1990s Babies. Dla większości uczestników dostępne były również informacje na temat wskaźnika masy ciała (BMI) ich rodziców.
Po uwzględnieniu takich czynników, jak wiek matki, palenie w czasie ciąży i klasa społeczna, zespół odkrył, że otyłość matki przed zajściem w ciążę wiązała się z nieco ponad dwukrotnie większym ryzykiem rozwoju NAFLD u ich dzieci w wieku 24 lat w porównaniu z tym. dla matek nieotyłych, dodając, że około 20% potomstwa matek nieotyłych ma NAFLD.
Zespół odkrył również zwiększone ryzyko związane z otyłymi ojcami, ale wzrost ten był niższy niż w przypadku otyłych matek, co sugeruje, że chociaż środowisko rodzinne lub zdrowie ojców może odgrywać pewną rolę, wydaje się, że specjalny efekt występuje w macicy.
„Nasze badanie mówi, że otyłość matki przed zajściem w ciążę ma wpływ na wczesne życie [offsprings’] To w wątrobie rozwija się stłuszczenie wątroby, mówi dr Koshala Abisekera z Uniwersytetu w Bristolu, co czyni ją podatną na wpływy środowiskowe, takie jak dieta wysokokaloryczna lub dieta zachodnia, co zwiększa ryzyko bardziej zaawansowanych choroba wątroby.
„Nie obwiniamy za to matek” – powiedział Abisekera. Zamiast tego, zauważył, badania podkreśliły, że wpływ środowiska powodującego otyłość może być przekazywany z pokolenia na pokolenie, oprócz już znanych genetycznych czynników ryzyka NAFLD. Zespół zauważa, że praca opiera się na badaniach przeprowadzonych w Australii, w których znaleziono podobny związek w przypadku 17-latków.
„Nie ma na to łatwego rozwiązania” – dodał Abisekera. Powiedział jednak, że można podjąć środki, takie jak ograniczenie ofert specjalnych niezdrowej żywności, aby ułatwić ludziom dokonywanie zdrowszych wyborów.
Chris Byrne, profesor endokrynologii i metabolizmu na University of Southampton, który nie brał udziału w pracach, powiedział, że odkrycia są zgodne z innymi badaniami, w tym na myszach, a jednym z możliwych wyjaśnień jest to, że centra komórkowe, znane jako mitochondria, mogą być zaangażowane, ponieważ są dziedziczone tylko po matce.
Ostrzegł jednak, że potrzeba więcej pracy, aby wykluczyć wspólne ojcowskie czynniki środowiskowe, które mogą kryć się za pozornym powiązaniem.
Vanessa Hebditch z British Liver Trust powiedziała, że istnieje potrzeba zwiększenia świadomości czynników ryzyka związanych z NAFLD.
„Obecnie większość pacjentów z tą poważną chorobą jest odbierana dopiero na późnym etapie, kiedy wątroba jest tak poważnie uszkodzona, że jest za późno na skuteczną interwencję” – powiedziała. „Wszelkie badania tego typu, które rzucają światło na przyczyny i mogą poprawić wczesne wykrywanie w przyszłości, są ważne”.
„Introwertyk. Myśliciel. Rozwiązuje problemy. Specjalista od złego piwa. Skłonny do apatii. Ekspert od mediów społecznościowych. Wielokrotnie nagradzany fanatyk jedzenia.”