W ostatnich miesiącach inflacja w Stanach Zjednoczonych potajemnie spadła. Jednak ceny na rynkach zadziwiają każdego dnia niejednego konsumenta.
Nie wszyscy dotrwają do końca miesiąca, bo pensje nie wystarczają na opłacenie rachunków i dobre jedzenie.
Na przykład, według wskaźnika cen konsumpcyjnych z Bureau of Labor Statistics, ceny żywności wzrosły o 0,1%. Badanie obejmuje okres od kwietnia do maja i opiera się na wahaniach sezonowych dla każdego produktu. Tymczasem ceny katalogowe wzrosły w tym samym okresie o 0,5%.
Ogólnie rzecz biorąc, raport odzwierciedla, że ceny żywności wzrosły w maju o 5,8% w porównaniu z rokiem poprzednim. Tymczasem ceny menu wzrosły w ciągu ostatniego roku o 8,3%. Patrząc na to jako całość, koszty wzrosły o 6,7% w ciągu roku. Dane te są ponownie wyższe niż ogólna roczna stopa inflacji na poziomie 4%.
Produkty, których koszt wzrósł
Wśród ciągłego wzrostu cen wyróżniło się wiele produktów minionego roku. Na przykład margaryna podrożała o 22,5%, mąka o 17,1%, chleb o 12,5%, a cukier o 11,1%. Natomiast soki i pozostałe napoje bezalkoholowe wzrosły o 9,9%, sałata o 9,4%, wieprzowina o 8,2%, a lody o 8%.
Inne, które wzrosły, ale w mniejszym stopniu, to ser o 3,6%, kurczak o 0,9% oraz świeże owoce i warzywa o 0,6%. Niegotowana pieczeń wołowa była płaska przez ostatnie 12 miesięcy.
Niektórzy zauważyli nieznaczny spadek na etapie oceny. Bekon spadł o 9,8%, owoce cytrusowe 5,3%, świeże pełne mleko 3,4%, kotlety schabowe 2,2%, a ryby i skorupiaki 1,1%.
Między kwietniem a majem cena jaj spadła po odbiciu na początku 2023 r. Produkt ten spadł w ubiegłym miesiącu o 13,8 proc., co jest największym spadkiem kosztów w jednym miesiącu od stycznia 1951 r.
„Freelance twitter buff. Typowy adwokat kawy. Czytelnik. Subtelnie czarujący przedsiębiorca. Student. Introwertyk. Zombie maniakiem.”