CIFP La Merced wróciło z Polski z większą wiedzą na temat zdrowego gotowania

CIFP La Merced de Soria uczestniczyła przez tydzień w nowym spotkaniu uczniów i nauczycieli projektu Culinary Healthy European Pathways (CHEEP), w którym uczestniczą z ośrodkami edukacyjnymi z Francji, Polski i Włoch. KA 201.

Przez pięć dni w Gdańsku (Polska) przebywało pięciu uczniów i dwóch nauczycieli z CFGM Kucharstwa i Restauracji Hotelarstwa i Turystyki oraz Przemysłu Spożywczego Piekarskiego, Cukierniczego i Cukierniczego, aby poznać szkołę goszczącą. Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich, a także przepisy odpowiednie dla osób z cukrzycą, celiakią czy otyłością, dania tradycyjne, w tym pierogi, dania międzynarodowe wspólne w ramach związków studenckich. Mogli poznać miasto, biorąc udział w wycieczkach z przewodnikiem lub odkrywając dziedzictwo i przyrodę regionu.

Ta okazja pozwoliła uczniom odwiedzić tradycyjne piece, wypiekać własny chleb na podstawie polskich receptur lub poznać nowe odmiany mikologiczne spotykane w polskich górach i na polach.

Po pobycie na Sycylii i Syrii, trzecia podróż w ramach tego projektu, z sesjami roboczymi nauczycieli uczestniczących w projekcie europejskim, którzy są odpowiedzialni za organizację różnych działań i dodanie treści pracy w tym CHEEP do program edukacyjny.

Ten Erasmus KA 201 jest częścią Działania Współpracy 2 na rzecz innowacji i zmiany dobrych nawyków, które podnosi świadomość aspektu żywieniowego i znaczenia zdrowej diety w oparciu o cztery główne wady doświadczane przez obecne społeczeństwo europejskie: otyłość. , alergie pokarmowe, celiakia i cukrzyca.

W projekcie biorą również udział koordynator projektu Pietro Piazza Institute of Palermo (Włochy) oraz CIFP La Merced, Zezpot Szkol z Gdańska (Polska), Consiglio Nazionale delle Ricerche (CNR) oraz Wydział Psychologii i Nauki. . z Uniwersytetu w Palermo (UNIPA), Włoch i Francji.

Program Erasmus wystartował w październiku 2019 r., chociaż CIFP La Merced dołączył w listopadzie 2020 r. i potrwa do końca sierpnia 2023 r.

Dzięki Erasmus KA 201 zaangażowane kraje stworzą menu, książkę kucharską na temat zdrowego gotowania oraz treści multimedialne przygotowane przez różne uczestniczące ośrodki skupiające się na celiakii, otyłości i cukrzycy. Każde centrum wyśle ​​dwa menu z tymi elementami (przystawki, dania główne i desery, z dwiema opcjami), a włoski zespół koordynacyjny wybierze przepisy, które zostaną włączone do programu, chociaż gwarantowany jest co najmniej jeden na kraj. , w przypadku ośrodka Soria, odzwierciedla tradycyjne przyrządzanie kuchni śródziemnomorskiej.

You May Also Like

About the Author: Eugene Barker

"Przyjaciel zwierząt na całym świecie. Guru sieci. Organizator. Geek kulinarny. Amator telewizyjny. Pionier kawy. Alkoholowy narkoman."

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.