Według badań opublikowanych na początku tego miesiąca chiński łazik Yutu-2 odkrył sieć ukrytych przejść pod powierzchnią ciemnej strony Księżyca.
Recenzowany artykułopublikowane w Badania geofizyczne: planety magazynu, opowiadając o odkryciu łazika i o tym, co może to oznaczać dla przyszłości Księżyca.
Łazik Yutu-2 odbył swoją długodystansową podróż na Księżyc w 2018 roku na pokładzie Chang’e-4.
Jak Yutu-2 dokonał odkrycia?
Yutu-2 jest w stanie transmitować sygnały radiowe penetrujące powierzchnię Księżyca za pomocą sprzętu LPR. „Następnie słuchasz tańczącego echa” – powiedział Live Science autor Jianqing Feng, badacz astronomii z Instytutu Nauk Planetarnych.
Po zebraniu „ech” naukowcy mogą poskładać miejsca, w których fale radiowe odbijają się od podziemnych struktur, podobnie jak nietoperze używają echolokacji.
Po raz pierwszy naukowcy wykorzystali LPR do penetracji na odległość większą niż 40 metrów od powierzchni Księżyca.
Co tak naprawdę znalazło LPR?
Nowo zebrane dane dostarczyły dowodów na to, że powierzchnia księżyca składa się z warstw spękanych skał, aw tych skałach ukrytych jest pięć warstw lawy. Uważa się, że ta lawa została wygenerowana przez duże struktury, takie jak asteroidy, które zderzyły się z Księżycem; Uważa się również, że w ten sposób Księżyc rozwinął swoje kratery.
Niektórzy naukowcy uważają, że Księżyc był kiedyś częścią Ziemi, ale został oddzielony, gdy obiekt uderzył w planetę 4,51 miliarda lat temu. Uważa się, że zderzenie spowodowało serię pęknięć, które z kolei doprowadziły do serii erupcji wulkanicznych, gdy magma przedostała się na powierzchnię Księżyca.
„[The moon] Powoli ochładza się i paruje w późniejszej fazie wulkanicznej” – powiedział Feng. Z czasem jego energia słabła. „
Chociaż naukowcy ogólnie przyznają, że aktywność wulkaniczna Księżyca zakończyła się około miliarda lat temu, Feng uważa, że wciąż pozostało trochę magmy.
„Introwertyk. Myśliciel. Rozwiązuje problemy. Specjalista od złego piwa. Skłonny do apatii. Ekspert od mediów społecznościowych. Wielokrotnie nagradzany fanatyk jedzenia.”