Czy wybuch ptasiej grypy może zwiększyć koszt kurczaka? : NPR

Czy wybuch ptasiej grypy może zwiększyć koszt kurczaka?  : NPR

Ciężarówka wyjechała w czwartek z farmy w Wisconsin, gdzie wykryto ptasią grypę, zmuszając komercyjnego producenta jaj do zniszczenia ponad 2,7 miliona kurczaków.

Scott Olson / Getty Images


Ukryj podpis

Przełącznik napisów

Scott Olson / Getty Images

Ciężarówka wyjechała w czwartek z farmy w Wisconsin, gdzie wykryto ptasią grypę, zmuszając komercyjnego producenta jaj do zniszczenia ponad 2,7 miliona kurczaków.

Scott Olson / Getty Images

Czy jesteś gotowy na więcej złych wiadomości o chorobach zakaźnych? Wybuch ptasiej grypy wkracza do stad drobiu w Stanach Zjednoczonych. Jeśli wirus będzie się dalej rozprzestrzeniał, może to wpłynąć na ceny drobiu – i tak już wysokie wśród Rozległy przerost.

W tym tygodniu piersi z kurczaka kosztowały średnio 3,63 dolara za funt w amerykańskich supermarketach — w porównaniu z 3,01 dolara w poprzednim tygodniu i 2,42 dolara w tym czasie w zeszłym roku. Ministerstwo Rolnictwa mówi.

Wybuch był w tym tygodniu Potwierdzony w stadzie handlowym w Nebrasce, co doprowadziło do zniszczenia 570 000 kurcząt brojlerów. W Delaware i Maryland ucierpiało ponad dwa miliony ptaków w komercyjnych stadach drobiu.

w Południowej Dakocie, wybuch Ostatni tydzień doprowadził do śmierci 85 000 ptaków. Epidemia została potwierdzona 14 marca w komercyjnej operacji w Wisconsin, w której zginęło ponad 2,7 miliona kur niosek.

Najnowsze dane z prezentacji USDA 59 potwierdzonych miejsc występowania ptasiej grypy Od początku roku w przydomowych stadach handlowych i technicznych w 17 stanach. Ta liczba obejmuje kurczaka, indyka i inny drób.

USDA Przypadek ptasiej grypy zidentyfikowany u dzikiego ptaka W połowie stycznia wirus został po raz pierwszy wykryty u dzikich ptaków w Stanach Zjednoczonych od 2016 r. Dzikie ptaki mogą przenosić wirusa na stada komercyjne i stada przydomowe. Do 9 lutego wirus został zidentyfikowany w komercyjnym stadzie w stanie Indiana.

Byłem tam od tego czasu Setki potwierdzonych przypadków dzikiego ptactwa Ma ptasią grypę.

ten Ostatni poważny wybuch ptasiej grypy W Stanach Zjednoczonych od grudnia 2014 r. do czerwca 2015 r., kiedy ponad 50 milionów kurcząt i indyków zmarło na wysoce zjadliwą ptasią grypę (HPAI) lub zostało zdziesiątkowanych, aby powstrzymać jej rozprzestrzenianie się.

Podczas tej epidemii Ceny piersi z kurczaka wzrosły o 17%.Według danych firmy rolniczej Gro Intelligence. Ale w tym samym czasie ceny bryłek kurczaka przeznaczonych na rynek eksportowy faktycznie spadły z powodu zakazów importu amerykańskiego drobiu w takich krajach jak Chiny, Korea Południowa, Kuba i Meksyk. Tak więc koszt ćwiartek nóg, na przykład, spadł o 18%, zgodnie z danymi. Firma poinformowała, że ​​ceny drobiu — zwłaszcza jaj i indyka — ulegały zmianom od lat.

Tym razem wpływ na ceny zależy od tego, jak powszechna jest grypa

Mówi, że to, czy ptasia grypa w 2022 r. wpłynie na ceny jaj i drobiu, zależy od tego, jak powszechna jest Ron Kingekspert w dziedzinie drobiu na Wydziale Nauk o Zwierzętach i Mleczarstwie na Uniwersytecie Wisconsin-Madison.

„W 2015 roku zaobserwowaliśmy ogromny wzrost cen jaj” Kane powiedział Wisconsin Public Radio. „Mięso z kurczaka nie zostało wtedy mocno dotknięte. Widzieliśmy ogromne straty w indykach, więc ceny indyków wzrosły. Zobaczymy. Jeśli wiele gospodarstw zawiera kontrakty na to, możemy zobaczyć prawdziwy wzrost cen. „

Jakie jest ryzyko ptasiej grypy dla ludzi? Jeszcze niewiele, mówi Centers for Disease Control and Prevention.

według Najnowsza aktualizacja CDC 7 marca ptasia grypa H5N1 stanowi niewielkie zagrożenie dla społeczeństwa i jest obecnie „zasadniczo problemem zdrowotnym zwierząt”. CDC zauważa, że ​​niektórzy ludzie mogą mieć kontakt zawodowy lub rekreacyjny z ptakami, co naraża ich na ryzyko infekcji.

ptasiej grypy nie można się zarazić jedząc drób lub jedząc odpowiednio przygotowane i ugotowane jajka, Departament Rolnictwa USA wyjaśnia. Agencja twierdzi, że prawdopodobieństwo przedostania się zarażonego drobiu do łańcucha pokarmowego jest bardzo niskie, ze względu na program badań przesiewowych żywności i plan reagowania na ptasią grypę.

USDA zauważa, że ​​„wszystkie produkty drobiowe przeznaczone do ogólnego spożycia są sprawdzane pod kątem objawów choroby przed i po uboju”, a ptasia grypa powoduje szybkie pojawienie się objawów u drobiu.

Dla producentów, którzy podejrzewają, że ich stado ma ptasią grypę, USDA ma: Przewodnik po znakach ostrzegawczychW tym nagły wzrost śmiertelności ptaków, brak energii i apetytu oraz spadek produkcji jaj. Jeśli zostanie znalezione stado z ptasią grypą, USDA działa szybko – w ciągu 24 godzin – aby pomóc producentom zniszczyć stado I zapobiegaj rozprzestrzenianiu się wirusa.

You May Also Like

About the Author: Ellen Doyle

"Introwertyk. Myśliciel. Rozwiązuje problemy. Specjalista od złego piwa. Skłonny do apatii. Ekspert od mediów społecznościowych. Wielokrotnie nagradzany fanatyk jedzenia."

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.